پژوهش های تفسیری آیه ششم سوره مبارکه بقره صفت کافران سرسخت 6) إِنَّ الَّذِینَ کَفَرُوا سَواءٌ عَلَیْهِمْ أَ أَنْذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنْذِرْهُمْ لا یُؤْمِنُونَ در حقیقت کسانى که کفر ورزیدند، بر آنان یکسان است که هشدارشان بدهى یا هشدارشان ندهى، ایمان نمىآورند. نکته ها و اشاره ها : 1) نکته اول : ترسیم خطوط […]
در حقیقت کسانى که کفر ورزیدند، بر آنان یکسان است که هشدارشان بدهى یا هشدارشان ندهى، ایمان نمىآورند.
در اوایل سوره ى بقره خطِّ مؤمنان پارسا ، کافران و منافقان ترسیم شده است تا همگان با مطالعه ى حالات آنها، راه خود را برگزینند.
«کفر» در اصل به معناى پوشاندن است و به منکران و مخالفان توحید و نبوت و معاد، چون حق را مى پوشانند، کافر گفته مىشود و در اصطلاح ، به هر کسى که اصول دین یا یکى از ضروریات آن را منکر شود، کافر گفته مىشود که احکام خاصى بر آن مترتب است.[1]
این آیه از کافران سرسخت و لجوجى سخن مى گوید که حاضر نیستند حق را بپذیرند و هشدارهاى پیامبر صلى الله علیه و آله و قرآن براى آنان بىاثر است؛ از این رو فرجام آنان عذاب دردناک است.
هر چند این کافران لجوج حاضر به پذیرش حق نیستند، پیامبران آیات الهى را براى آنان مى خوانند و آنها را به سوى خدا دعوت مى کنند تا توده هاى گمراهى که همراه آنان اند هدایت شوند و هر کسى که حق را نپذیرفت، حجت بر او تمام شود و به خاطر مخالفت عملى با خدا مجازات گردد.
«کافر» اعم از «مشرک» است؛ یعنى هر کافرى مشرک نیست امّا هر مشرکى کافر است.
این آیه فقط از «هشدار» به کافران سخن گفته است، با اینکه پیامبران هم هشدار دهنده اند و هم بشارت گر؛ شاید دلیلش این باشد که معیار اساسى براى تشخیص لجاجت کافران، واکنش آنان در برابر هشدار هاست، وگرنه همه ى انسانها در مورد بشارتها واکنش روحى مثبت نشان مىدهند.
کافران (لجوج) تصمیم خود را گرفته اند و تلاش براى نجات آنان بى ثمر است.
رهبران و مبلّغان وقت خود را صرف کافران لجوج نکنند.
تفسیر قرآن مهر، ج1، ص: 169
[1] . ر. ک: رساله هاى عملیه ى مراجع تقلید ( احکام خاصّ کافر در بحث ازدواج، نجاست، ارث و حدود و امثال آن آشکار مىشود)
بازدیدها: 1
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.