2- خوش اخلاقى‏
ريشه بسيارى از خوبيها و اعمال پسنديده در نيكخويى و خوش رفتارى نهفته است.
امير مؤمنان على عليه السلام فرمود: «حُسْنُ الْخُلْقِ رَأْسُ كُلِّ بِرٍّ» «1»خوش خلقى، سرچشمه هر نيكى است.محيط دوستانه و محبّت‏آميز و نيز زندگى فاقد نگرانيهاى روحى در سايه خوش رفتارى و گشاده رويى ايجاد مى‏شود. در اين درس، مطالبى درباره موجبات، مظاهر و آثار خوش اخلاقى بيان مى‏كنيم.

الف- موجبات خوش اخلاقى‏
بعضى از صفات اخلاقى، ريشه در توارث و تربيت خانوادگى دارند. از نشانه‏هاى كرامت نفس و اصالت خانوادگى و بزرگ منشى، خوش‏اخلاقى است. حضرت على عليه السلام فرمود: «حُسْنُ الْأَخْلاقِ بُرْهانُ كَرَمِ الْأَعْراقِ» «2»نيكخويى نشانه كرامت ريشه (خانواده) است.با اين وصف، كسانى كه بداخلاق بوده يا از صفات ارزشمند اخلاقى كم بهره‏اند، مى‏توانند در پرتو سعى و كوشش و با ايجاد و پرورش فضايل اخلاقى به اصلاح رفتار و كردار خود پرداخته، موجبات خوش اخلاقى را فراهم كنند. در اينجا به بيان دو عامل مهم كه در زمينه رشد و پرورش خوش اخلاقى مؤثر است مى‏پردازيم.

* ايمان‏
گرچه خوش رفتارى، يكى از صفات پسنديده انسانى است، ولى از آنجا كه «دين» به بارورى بيشتر صفات اخلاقى، كمك شايانى مى‏كند و سفارشها و توصيه‏هاى زيادى در جهت نيكخويى به متديّنان دارد، هر كس كه از ايمان بيشتر برخوردار باشد از رفتار نيكو و كرامتهاى اخلاقىِ بيشترى بهره‏مند است. «3» پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: «الْخُلْقُ الْحَسَنُ نِصْفُ الدّينِ» «1»خلق نيكو، نصف دين است.در سخنى ديگر، اسلام و مسلمانى را در خوش‏اخلاقى معرفى كرده و فرمود:
«الْإِسْلامُ حُسْنُ الْخُلْقِ» «2»دين اسلام، خوش اخلاقى است.انسانى كه براساس توصيه‏هاى دينى، باور دارد كه بداخلاقى با همسر و فرزندان، موجب عذاب الهى و از آن جمله فشار قبر مى‏شود، بطور قطع در برخورد و روش اخلاقى خود دقّت خواهد كرد و خوش اخلاق و گشاده‏رو خواهد بود تا خشنودى خدا را به دست آورد.در روايتى چنين مى‏خوانيم: به پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله خبر دادند كه فلان شخص زن خوبى است. روزها روزه دارد و شبها عبادت مى‏كند، ولى بداخلاق است و با زبانش همسايگانش را آزار مى‏دهد. آن حضرت فرمود: «لا خَيْرَ فيها، هِىَ مِنْ اهْلِ النَّارِ» «3»در او خيرى نيست، وى از اهل دوزخ است.

براى روشن شدن تأثير بداخلاقى در گرفتار شدن انسان به عذاب الهى، تأمّل در ماجراى دفن «سعد بن معاذ» سودمند است. پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله در مراسم تدفين آن مجاهد و يار با وفاى خود از او تجليل كرد و احترام زيادى برايش قائل شد. مادر سعد وقتى رفتار پيامبر صلى الله عليه و آله را مشاهده كرد، گفت: پسرم! بهشت بر تو گوارا باد. رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود: اى مادر سعد! اين گونه قضاوت مكن! زيرا سعد اكنون گرفتار فشار قبر است. اصحاب با تعجّب پرسيدند: با اين همه احترام و تجليل شما، چرا او دچار فشار قبر است؟ حضرت فرمود: «انَّهُ كانَ فى‏ خُلْقِهِ مَعَ اهْلِهِ سُوءً» «1»او با خانواده‏اش (قدرى) بد رفتار بود.

* تمرين‏
تمرين يكى از عوامل رشد و پرورش صفات اخلاقى است. اگر بخواهيم به اخلاق نيكو و كردار پسنديده آراسته شويم، بايد تمرين كنيم تا به آن عادت نماييم. حضرت على عليه السلام فرمود:
«عَوِّدْ نَفْسَكَ فِعْلَ الْمَكارِمِ» «2»خويشتن را به انجام اعمال پسنديده عادت بده.تمرين و تكرار نسبت به يك خصلت زيبا يا زشت، آن را به صورت عادت يا طبيعت دوّم انسان در مى‏آورد. همان حضرت فرمود: «الْعادَةُ طَبْعٌ ثانٍ» «3»عادت، طبيعت دوم است.وقتى چيزى به صورت عادت انسان جلوه‏گر شد، بتدريج بر وجود او مسلّط مى‏شود، و به فرموده امير مؤمنان عليه السلام: «لِلْعادَةِ عَلى‏ كُلِّ انْسانٍ سُلْطانٌ» «4»عادت بر هر انسانى حكومت مى‏كند.در هر ازدواجى، زن و شوهر به محيطى قدم مى‏گذارند كه زندگى در آن برايشان تازگى دارد. از اين رو، بر آنان لازم است كه در رفتارشان با يكديگر به فضايل اخلاقى وآداب متناسب با زندگى خانوادگى توجّه داشته باشند و با تمرين براى ايجاد و كسب ارزشهاى اخلاقى بكوشند تا آن ارزشها به صورت ملكه درآيند، بگونه‏اى كه بدون هيچ زحمت و تكلّفى با همسر و فرزندان خويش، رفتار نيك داشته باشند. همان امام همام فرمود:
«كَفى‏ بِفِعْلِ الْخَيْرِ حُسْنَ عادَةٍ» «1»عادت نيكو براى انجام عمل نيك، كفايت مى‏كند.

ب- مظاهر خوش‏اخلاقى‏
در محيط خانه و خانواده، به صورتهاى گوناگون مى‏توان خوش‏اخلاقى را نشان داد و محبّت و صميميت را به زن و فرزند هديه كرد. اينك دو جلوه زيباى خوش اخلاقى را كه تأثير شگرفى در ايجاد انس و مودّت ميان همسران دارد، توضيح مى‏دهيم.

* نرمخويى‏
از ويژگيهاى افراد مؤمن، نرمخويى و رفتار توأم با ملاطفت و فروتنى است. امير مؤمنان عليه السلام فرمود: «انَّ الْمُؤْمِنِينَ هَيِّنُونَ لَيِّنُونَ» «2»همانا مؤمنان، فروتن و نرمخويند.رفتار زن و شوهر براساس نرمخويى، بذر دوستى و صفا را در دل مى‏كارد و كينه و اختلاف را از بين مى‏برد. حضرت على عليه السلام فرمود: «وَ مَنْ تَلِنْ حاشِيَتُهُ يَسْتَدِمْ مِنْ قَوْمِهِ الْمَوَدَّةُ» «3»هر كس خوى نرم دارد، از محبّت دايمى دودمانش برخوردار خواهد بود.با نرمخويى، توفيق انسان در زندگى توأم با صلح و آرامش بيشتر مى‏شود؛ زيرابازتاب منفى نداشته، موجب همكارى ديگران با انسان نرمخو خواهد بود. گاهى نيز نرمخويى با افراد خشمناك و درشتخو، مايه تحول آنها و در نتيجه خوش رفتارى آنان مى‏گردد. اين مسأله در محيط خانواده به شكل بارزترى خودنمايى مى‏كند. بدين جهت نرمخويى در خانواده بهترين روش براى موفّقيت و پرهيز از اختلافات و درگيرى است.امير مؤمنان على عليه السلام فرمود: «لِنْ لِمَنْ غالَظَكَ فَانَّهُ يُوشَكُ أَنْ يَلينَ لَكَ» «1»در برابر كسى كه با تو درشتى مى‏كند، نرمخو باش، زيرا زود باشد كه نسبت به تو نرمخويى كند.البتّه مقصود از نرمخويى، سستى و بى‏تفاوتى نيست، چرا كه مؤمنان در عين حال كه نرمخو هستند، از سستى و كسالت بدورند و در حالى كه قاطع و جدّى هستند، از خشونت و تندخويى بركنارند. امير مؤمنان عليه السلام فرمود:
«كُنْ لَيِّناً مِنْ غَيْرِ ضَعْفٍ، شَديداً مِنْ غَيْرِ عُنْفٍ» «2»نرم باش بدون ضعف، سخت باش بدون خشونت.

* نرم‏زبانى‏
مقصود از نرم‏زبانى اين است كه انسان براى بيان مقاصد خود از سخنان ملايم و گفتار محترمانه استفاده كند و از خشونت و تندى در گفتار بپرهيزد.نرم زبانى در محيط خانواده، اغلب زمينه درگيرى و ناراحتى را از بين برده، مسائل اختلافى را حل مى‏نمايد و محبّت و سازگارى را در كانون خانواده حكمفرما مى‏كند.امير مؤمنان عليه السلام فرمود: «عَوِّدْ لِسانَكَ لينَ الْكَلامِ وَ بَذْلَ السَّلامِ يَكْثُرْ مُحِبُّوكَ وَ يَقِلَّ مَبْغِضُوكَ» «3»زبانت را به گفتار نرم و سلام دادن عادت بده، تا دوستانت زياد و دشمنانت كم شوند.بين اخلاق انسان و گفتار او ارتباط كامل وجود دارد و هرگونه تغيير در اخلاق، تأثير عميقى در شيوه بيان و نوع گفتار او مى‏گذارد. به عنوان مثال، در گفتار شخص بداخلاق، تندى و خشونت موج مى‏زند و قسمت زيادى از بدخلقى او از مجراى گفتارش بروز پيدا مى‏كند. بر عكس، اخلاق نيكو در گفتار نيز تأثير نيكويى خواهد گذاشت و سخن را از لطافت خاصى برخوردار مى‏سازد. امير مؤمنان عليه السلام فرمود: «إِذا حَسُنَ الْخُلْقُ لَطُفَ النُّطْقُ» «1»هنگامى كه اخلاق نيكو شود، سخن لطيف گردد.

ج- آثار خوش‏اخلاقى‏
نقش گشاده‏رويى، در تأمين سعادت زندگى بسيار عميق و فراگير است و در تمام شؤون خانواده، مثل روابط اخلاقى زن و شوهر و نيز شيوه تربيت فرزندان، اثر مى‏گذارد.در اينجا به بيان دو اثر ارزنده آن بسنده مى‏كنيم.

* ايجاد انس و محبّت‏
انس و محبّت از نيازهاى ابتدايى و ضرورى كانون خانواده است و زندگى بدون آن دچار نابسامانيهاى فراوان مى‏شود. انس زن و شوهر نسبت به يكديگر، جز در پرتو خوش‏اخلاقى و نيك رفتارى حاصل نمى‏شود. هر كس كه دوستدار محبت و خواهان نفوذ در دل ديگران است، هيچ راهى بهتر از خوش اخلاقى، نخواهد داشت. امير مؤمنان عليه السلام فرمود: «عَلَيْكَ بِحُسْنِ الْخُلْقِ فَانَّهُ يُكْسِبُكَ الَمحَبَّةَ» «2»خوش خلق باش كه برايت محبّت جلب مى‏كند.انسان خوش‏اخلاق همواره با زبانى نرم با ديگران سخن مى‏گويد، بدين جهت آنان را تحت تأثير قرار داده، محبتشان را به خود جلب مى‏كند. همان حضرت فرمود: «بِلينِ الْجانِبِ تَأْنِسُ النُفُوسُ» «1»بر اثر نرمخويى، ديگران با انسان مأنوس مى‏شوند.كسى كه همواره با همسرش بداخلاقى و بدرفتارى مى‏كند و با زبانى تند و خشن با او سخن مى‏گويد، نبايد انتظار داشته باشد كه همسرش با او مأنوس شده، نسبت به او عواطف و احساسات دوستانه‏اى ابراز كند. بداخلاقى و خشونت، ارمغانى جز دورى همسران از يكديگر و سركوبى عواطف محبت‏آميز آنها ندارد. تنها در پرتو خوش‏اخلاقى با همسر است كه مى‏توان انس و محبت را در محيط خانواده به وجود آورده و رشته دوستى را محكم نمود.

* از بين رفتن زمينه اختلافات‏
خوش اخلاقى يكى از بهترين روشهاى حلّ مشكلات و درگيريهاى خانوادگى است و با آب نيكخويى مى‏توان آتش خشونت و كدورت را خاموش ساخت و محيطى آكنده از صفا و دوستى به وجود آورد و زندگى را شيرين نمود؛ بدين جهت امير مؤمنان على عليه السلام فرمود: «بِحُسْنِ الْخُلْقِ يَطيبُ الْعَيْشُ» «2»با خوش‏اخلاقى زندگى شيرين و نيكو مى‏شود.همچنين فرمود: «مَنْ حَسُنَتْ خَليقَتُهُ طابَتْ عِشْرَتُهُ» «3»هر كس اخلاقش نيكو شود، زندگى‏اش پاكيزه و نيك مى‏گردد.