1- جلب محبّت همسر
زندگى مشترك خانوادگى نياز شديد به علاقه، محبّت، مهربانى و عشق زن و شوهر به يكديگر دارد و هر كدام از آنان بايد بگونه‏اى رفتار كنند كه مجذوب همديگر باشند و كانون خانواده را گرم نگه دارند.
گر چه دوستى و محبت از ابتداى تشكيل خانواده وجود دارد، اما براى تداوم و افزايش آن، بايد تلاشى دو جانبه صورت گيرد، تا علاقه و محبت زن و شوهر به يكديگر افزايش يابد. امير مؤمنان عليه السلام فرمود: «بِالتَّوَدُّدِ تَتَأَكَّدُ الَمحَبَّةُ» «1»با ابراز دوستى، محبّت محكمتر مى‏شود.

راههاى جلب محبّت‏
براى ايجاد محبّت و توجه بيشتر زن و شوهر به يكديگر، راههايى وجود دارد كه با توجه به شرايط گوناگون روحى و اخلاقى افراد، مختلف است و ما به برخى از آنها اشاره مى‏كنيم:

الف- برخورد نيكو
در فراز و نشيب زندگى و در محيط كار و خانواده، با روى گشاده و خوش اخلاقى و برخورد نيكو، مى‏توان محيطى سالم و آكنده از محبّت و صميميت به وجود آورد. امير مؤمنان على عليه السلام فرمود: «بِحُسْنِ الْعِشْرَةِ تَدُومُ الْوُصْلَةُ» «2»برخورد شايسته و نيكو، مايه تداوم پيوند است.برخورد زن و شوهر در هنگام ورود يا خروج از خانه، تأثير زيادى در روند اخلاقى‏آنها مى‏گذارد. اين برخورد اگر منفى و ناشايست باشد، موجب آزردگى همسر و اگر نيكو و شايسته باشد، موجب دلخوشى و جذب او مى‏شود.براى جلب محبت همسر بايد هر كار معقول و پسنديده‏اى را انجام داد. براى مثال از ابتداى ورود به خانه، زن و شوهر با سلام و روى خوش با يكديگر برخورد كنند.در بعضى از روايات، رفتار نيكوى زن در هنگام ورود شوهر به خانه- كه مايه جذب همسر است- از حقوق مرد شمرده شده است. پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: «حَقُّ الرَّجُلِ عَلَى الْمَرْأَةِ ... انْ تَسْتَقْبِلَهُ عِنْدَ بابِ بَيْتِها فَتُرَحِّبَ» «1»حق مرد بر زن اين است كه ... هنگام ورودِ شوهر، تا درِ خانه استقبالش كند و به وى خوش آمد گويد.چنين برخوردى، محبّت به زن را در قلب شوهر افزايش داده، خستگى كار روزانه را برطرف مى‏كند و زندگى دلپذير و جذّاب خواهد شد.

ب- تشكر و قدردانى‏
سپاسگزارى از كارهاى شايسته افراد، يكى از راههاى جلب محبت است و مايه تشويق و ترغيب آنان به ادامه كار است و بى‏توجّهى و عدم قدردانى از اعمال پسنديده، روحيه نااميدى و دلسردى به وجود مى‏آورد و نشانه پستى و خوارى است. حضرت على عليه السلام فرمود: «اللُّؤْمُ انْ لا تَشْكُرَ النِّعْمَةَ» «2»پستى آن است كه از نعمت قدردانى و سپاسگذارى نكنى.در زندگى خانوادگى، هر كدام از زن و شوهر، در جهت ايفاى وظايف خود، متحمّل رنج و زحمت مى‏شوند و تمام تلاش خود را وقف زندگى مى‏كنند. از اين رو، سزاوار است كه هر دو نسبت به كار يكديگر سپاسگذار باشند. در اين صورت با دلگرمى بيشتر به تلاش خود ادامه داده، لطف و احسان خود را با حرارت زيادترى تقديم اعضاى‏خانواده مى‏كنند؛ بر عكس اگر زحمات هر كدام ناديده گرفته شود، بتدريج شور و نشاط زندگى به دلسردى و پژمردگى تبديل خواهد شد. امام صادق عليه السلام فرمود: «مَكْتُوبٌ فِى التَّوْراةِ: اشْكُرْ مَنْ انْعَمَ عَلَيْكَ وَ انْعِمْ عَلى‏ مَنْ شَكَرَكَ فَانَّهُ لا زَوالَ لِلنَّعْماءِ اذا شَكَرْتَ وَ لا بَقاءَ لَها اذا كَفَرْتَ» «1»در تورات نوشته است: از كسى كه به تو احسان كرد سپاسگزارى كن و به كسى كه از تو سپاسگزارى كرد احسان كن، زيرا نعمتها با سپاسگزارى پايدارند و با ناسپاسى ناپايدار.
تشكر و قدردانى از زحمات، بخشى از ناراحتيهاى خانوادگى و خشم و غضب همسران را برطرف مى‏كند؛ چرا كه سپاسگذارى نقش مهمّى در جذب افراد داشته، مايه خشنودى و مهربانى است. امير مؤمنان عليه السلام فرمود: «شُكْرُكَ لِلرَّاضِى‏ عَنْكَ يَزيدُهُ رِضاً وَ وَفاءً، شُكْرُكَ لِلسَّاخِطِ عَلَيْكَ يُوجِبُ لَكَ مِنْهُ صَلاحاً وَ تَعَطُّفاً» «2»تشكر تو از كسى كه نسبت به تو راضى باشد، خشنودى و وفادارى را زياد مى‏كند و سپاسگزارى‏ات نسبت به كسى كه به تو خشمناك است، موجب صلاح و مهربانى است.

ج- هديه دادن‏
هديه دادن كه نشانگر محبّت و ارادت قلبى افراد نسبت به يكديگر است، در زندگى مشترك خانوادگى از اهميّت بيشترى برخوردار است و موجب افزايش محبّت همسر نسبت به شوهرش مى‏شود و كينه‏ها و دشمنيها را از بين مى‏برد. از اين رو، شايسته است كه شوهر به تناسب امكاناتِ خود، هداياى مناسبى تهيّه كرده و در مناسبتهاى گوناگون و نيز پس از بازگشت از مسافرت- كه بطور معمول همسر در انتظار آن نشسته است- به او تقديم كند. پيامبر گرام اسلام صلى الله عليه و آله فرمود: «الْهَدِيَّةُ تُورِثُ الْمَوَدَّةَ وَ تَجْدِرُ الْأُخُوَّةَ وَ تَذْهَبُ الضِّغينَةَ، تَهادُوا تُحابُّوا» «1»
هديه موجب مودّت و پايدارىِ برادرى مى‏شود و كينه‏ها را از بين مى‏برد، به يكديگر هديه دهيد تا همديگر را دوست بداريد.

د- آراستگى به ديگر فضايل اخلاقى‏
بعضى از صفات ارزشمند اخلاقى مانند: صبر، گذشت، ملايمت و نرمى، احسان، سخاوت، انصاف، تواضع و ... در جلب محبّت همسر بسيار مؤثّر است. امير مؤمنان عليه السلام فرمود: «ثَلاثَةٌ يُوجِبْنَ الَمحَبَّةَ حُسْنُ الْخُلْقِ وَ حُسْنُ الرِّفْقِ وَالتَّواضُعُ» «2»سه چيز موجب محبّت مى‏شود: نيك خلقى، نيك رفتارى و تواضع.فضايل اخلاقى در جلب محبّت همسر و تأمين سعادت خانوادگى تأثير بسزايى دارد.زن و شوهر به منظور تداوم سعادتمندانه زندگى مشترك و در امان ماندن از آفات فراوان آن، بايد نهايت سعى خود را در تحصيل فضايل اخلاقى به كار گيرند. امام صادق عليه السلام در اين باره فرمود: «إنَّ الْمَرْءَ يَحْتاجُ فى‏ مَنْزِلِهِ وَ عِيالِهِ الى‏ ثَلاثِ خِصالٍ يَتَكَلَّفُها وَ انْ لَمْ يَكُنْ فى‏ طَبْعِهِ ذلِكَ: مُعاشَرَةٌ جَميلَةٌ وَ سِعَةٌ بِتَقْديرٍ وَ غَيْرَةٌ بِتَحْصينٍ» «3»هر مردى نيازمند است كه در خانه و خانواده‏اش سه خصلت را برعهده گيرد گر چه عادتش نباشد: معاشرت شايسته، گشاده دستى حساب شده و غيرت و حفظ ناموس.

آثار جلب محبّت همسر
آثار ارزشمند جلب محبّت همسر بقدرى گسترده و فراگير است كه نمى‏توان همه موارد آن را برشمرد، چرا كه اجراى اين روش به خط مشى اخلاقى خانواده كيفيتى نوين‏و به زندگى مشترك شيرينى خاصى مى‏بخشد و آن را از بى‏روحى و پژمردگى و يكنواختى خارج مى‏سازد. در اينجا تنها به بيان دو اثر ارزنده آن بسنده مى‏كنيم:

الف- نشاط روحى‏
انديشه جلب محبّت، سبب مى‏شود كه انسان همواره ملاحظه احوال همسر را نموده، از افراط و تفريط در رفتار و نيز از خودخواهيهاى جاهلانه بپرهيزد و در رفتار و گفتار خود، تعادل و دقّت داشته باشد. مرد وقتى علاقه‏مندىِ همسر به شوهرش و نيز سعى او را در كسب رضايت اعضاى خانواده احراز كرد، دلگرمى خاصى به زندگى خانوادگى پيدا مى‏كند و با اميد بيشتر و نشاط روحى افزونتر، تمام سرمايه‏هاى معنوى و مادى خود را در راه تأمين سعادت خانواده‏اش به كار مى‏گيرد. بعكس، كسى كه بى‏توجّهى همسرش را نسبت به خود حس كند و از سوى او، تمايلى به جذب خويش مشاهده نكند، روز به روز بر ناراحتى و نارضايتى‏اش افزوده مى‏شود و در صورت تداوم، نشاط روحى خود را از دست داده، در زندگى مشترك، دچار دلسردى و افسردگى خواهد شد.

ب- تحكيم بنيان خانواده‏
بهترين راه تحكيم بنيان خانواده و جلوگيرى از فروپاشى آن، سعى در ايجاد صفا و صميميت و جلب محبت همسر است.وقتى رابطه زن و شوهر بر اساس جذب يكديگر و ايجاد علاقه و محبّت باشد، اخلاق خانوادگى، رشد و كمال پيدا مى‏كند، ميزان تأثير پذيرى مثبت از اندرزهاى همسر افزايش مى‏يابد. زمينه اختلاف و برخوردهاى نامناسب از بين مى‏رود، در نتيجه بنيان خانواده از گزند فروپاشى مصون مى‏ماند.