اهميّت ازدواج از ديدگاه معصومين (ع)
مسأله پيوند زناشويى در سخنان گهربار و سيره عملى معصومين عليهم السلام از جايگاه ويژه‏اى برخوردار است؛ آن بزرگواران براى نشان دادن اهميت اين موضوع، گذشته از عمل كردن به وظايفى كه در اين زمينه به عهده داشتند، با سخنان ارزنده خود، پيروان خويش را در اجراى هر چه بهتر اين سنّت پسنديده تشويق مى‏كردند و در صورت مشاهده انحراف نسبت به آن، به روشنگرى پرداخته، افراد را از روش نادرست خود برحذر مى‏داشتند.
رسول خدا صلى الله عليه و آله ازدواج را يكى از سنّتهاى خود دانسته، مردم را به پيروى از اين روش نيكو فرا مى‏خواند و كسانى را كه از اين دستور سرپيچى كنند، از زمره پيروان خود بيرون مى‏داند:
«النِّكاحُ سُنَّتى‏ فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتى‏ فَلَيْسَ مِنّى‏» «2»
ازدواج، سنّت من است و هر كس از سنّت من سرپيچى كند، از من نيست.
امير مؤمنان صلوات‏الله‏عليه نيز جوانان را به ازدواج توصيه كرده، اهميّتى را كه رسول خدا صلى الله عليه و آله براى آن قائل بود، گوشزد مى‏كند و مى‏فرمايد:
«تَزَوَّجُوا فَانَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى‏الله‏عليه‏وآله كَثيراً ما يَقُولُ: مَنْ كانَ يُحِبُّ انْ يَتَّبِعَ سُنَّتى‏ فَلْيَتَزَوَّجْ فَانَّ مِنْ سُنَّتِىَ التَّزْويجَ ...» «3»
ازدواج كنيد. بدرستى كه رسول خدا صلى الله عليه و آله بسيار مى‏فرمود: هر كس دوست دارد از سنّت من پيروى كند، ازدواج نمايد، زيرا آن يكى از سنّتهاى من است.
رسول اكرم صلى الله عليه و آله روزى به ديدن اصحاب «صُفّه» رفت. در آنجا به جوان بى‏همسر و غريبى به نام «جُوَيْبِرْ» برخورد كرد. به او فرمود: چقدر خوب بود همسرى انتخاب كرده، باتشكيل خانواده به اين زندگى انفرادى خاتمه مى‏دادى، تا هم عفّت خود را به وسيله همسر حفظ كنى و هم او در كار دنيا و آخرت تو را يارى كند. جويبر گفت: اى رسول خدا! من نه مال و جمال دارم و نه حسب و نسب، چه كسى به من زن مى‏دهد و كدام زن رغبت مى‏كند كه همسر من شود؟
حضرت فرمود: اى جويبر! خداوند به وسيله اسلام ارزش افراد را تغيير داده، بسيارى از اشخاص در دوران جاهليت محترم بودند و اسلام آنان را پايين آورد و بسيارى، خوار و زبون بودند و اسلام منزلت آنها را بالا برد. برخيز و به منزلِ «زياد بن لبيد انصارى» برو و از دخترش «ذلفا» خواستگارى كن ....
مراسم خواستگارى انجام گرفت و زياد بن لبيد با آنكه وصلت با شخصى مانند «جويبر» را- كه از تمام مزاياى مادّى محروم بود- در شأن خود نمى‏ديد، به دستور پيامبر صلى الله عليه و آله با اين ازدواج موافقت كرد. «1»
آن حضرت هرگاه مى‏ديد، پيروانش در امر زناشويى از حدّ اعتدال تجاوز كرده، آنان را به مسير درست راهنمايى مى‏كرد. چنان كه نقل شده، تعدادى از ياران پيامبر صلى الله عليه و آله مباشرت با همسر و خوردن و خوابيدن را بر خود حرام كرده بودند. وقتى آن حضرت اين خبر را شنيد، به سراغ آنان رفت و ضمن هشدار به نادرست بودن روش آنان، راه درست را پيش رويشان نهاد و فرمود:
«أَتَرْغَبُونَ عَنِ النِّساءِ فَانّى‏ اتِى النِّساءَ وَ اكُلُ بِالنَّهارِ وَ انامُ بِاللَّيْلِ، فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتى‏ فَلَيْسَ مِنّى‏» «2»
آيا از همسرانتان دورى مى‏كنيد، در حالى كه من با همسران مباشرت مى‏كنم، در روز غذا مى‏خورم و شب مى‏خوابم؟ هر كس از سنّت من پيروى نكند، از من نيست.
تربيت يافتگان مكتب رسول خدا صلى الله عليه و آله نيز به پيوند زناشويى اهميّت مى‏دادند و روا نمى‏دانستند كه هيچ مردى هر چند براى مدّتى كوتاه، بدون همسر بماند و اين نكته را، حتى در مواقع بُحرانى فراموش نمى‏كردند؛ حضرت فاطمه سلام‏الله‏عليها پيش از شهادت خويش به امير مؤمنان صلوات‏الله‏عليه اين گونه وصيت كرد:
«يَابْنَ عَمِّ اوصيكَ اوَّلًا انْ تَتَزَوَّجَ بَعْدى‏ بِابْنَةِ اخْتى‏ امامَةِ فَانَّها تَكُونُ لِوُلْدى‏ مِثْلى‏، فَانَّ الرِّجالَ لابُدَّ لَهُمْ مِنَ النِّساءِ» «1»
اى پسر عمو! به تو وصيت مى‏كنم كه پس از من با دختر خواهرم «امامه» ازدواج كنى، زيرا او براى فرزندانم مانند من است. همانا مردان چاره‏اى جز ازدواج ندارند.
امامان معصوم عليهم السلام همواره بر تحكيم روابط خانوادگى تأكيد داشتند و اگر كسى موفّق به ازدواج نشده بود، او را به آن ترغيب كرده و مقدّمات آن را برايش فراهم مى‏ساختند.
امام صادق عليه السلام مى‏فرمايد: روزى مردى خدمت پدرم امام باقر عليه السلام آمد. پدرم از او پرسيد: آيا همسر دارى؟ عرض كرد: نه. امام (ع) فرمود:
«ما احِبُّ انَّ لِىَ الدُّنْيا وَ ما فيها وَ انّى‏ بِتُّ لَيْلَةً وَ لَيْسَتْ لى‏ زَوْجَةٌ»
دوست نمى‏دارم كه دنيا و آنچه در آن است از آنِ من باشد و يك شب بدون همسر بخوابم.
سپس هفت دينار به آن مرد داد و فرمود: با اين پول براى خود همسرى اختيار كن. «2»