1- رها شدن از خودبينى‏
اولين شرط درك همسر، رها شدن از خودبينى و خودخواهى جاهلانه است. انسان بطور معمول به علّت حسّ خود خواهى كه دارد، خود را از عيبها و خطاها منزه مى‏داند و همين صفت منفى، سرچشمه بسيارى از لغزشهاى او مى‏شود. شخص خود پسند هيچ گاه عيبهاى خود را نمى‏بيند، در نتيجه به فكر اصلاح خود نمى‏افتد و تيرگيها و زشتيها بتدريج سراسر وجودش را فرا مى‏گيرد. امير مؤمنان على عليه السلام فرمود:
«مَنْ رَضِىَ عَنْ نَفْسِهِ ظَهَرَتْ عَلَيْهِ الْمَعايِبُ» «2»
هر كس از خود راضى باشد، عيبها بر او چيره مى‏شود.
شخص خودپسند، به علّت بى‏توجّهى به عيبهاى خود، همواره تقصير را به گردن ديگران مى‏اندازد و خود را از خطاها بركنار مى‏داند، به همين جهت ديگران از او ناراضى هستند؛ همان حضرت مى‏فرمايد:
«إِيَّاكَ انْ تَرْضى‏ عَنْ نَفْسِكَ فَيَكْثُرَ السَّاخِطُ عَلَيْكَ» «3»
از خودپسندى بپرهيز كه ناراضيانت فزون خواهند شد.
شخص خودبين فقط به فكر خواسته‏ها و منافع خويش است و همسر را نيز به منظور ارضاى تمايلات و برآوردن خواسته‏ها و نيازهاى خود مى‏خواهد و از اين نكته غفلت دارد كه همسر او هم نيازها، مشكلات و خواسته‏هايى دارد كه بايد تأمين شود.
بنابراين، خودبينى مانع اساسى درك همسر است و تا اين مانع بزرگ از بين نرود، انسان قادر به تفاهم با همسر خويش نخواهد بود. پس ضرورى است كه انسان خود را به جاى همسر قرار دهد تا بيابد كه همسرش از نظر روحى و اخلاقى و مشكلات فردى و خانوادگى و اجتماعى در چه وضعيّتى قرار دارد. بدين گونه، زمينه درك همسر فراهم مى‏شود.