2- صميميّت و دوستى‏
اثر ديگر مداراى با همسر ايجاد محيطى دوستانه و تفاهم‏آميز در كانون خانواده است.
شخصيت اخلاقى انسان در طول زمان شكل مى‏گيرد، بنابراين تغيير اخلاق منفى او نيز محتاج فرصت است و نمى‏توان انتظار داشت كه با يك نصيحت و موعظه، تحوّلى عميق در اخلاق همسر ايجاد كرد. گذشته از اينكه بعضى از حالات و صفات اخلاقى، به علل موروثى و ويژگيهاى جسمى و روحى گاه غير قابل تغيير مى‏نمايد. بدين خاطر، بهترين راه براى بهره‏مندى از زندگى مشترك، مدارا كردن با خلق و خوى ناپسند همسر است.پافشارى نابجا براى تغيير اخلاق همسر، چه بسا وضعيّت روحى و اخلاقى او را نامطلوبتر گرداند. اين نكته در مورد زنان، بيشتر صدق مى‏كند و ظرافت روحى آنان، لطافت خاصى را در برخورد با آنها مى‏طلبد.
بنابراين، براى پرهيز از هرگونه تأثير منفى در اخلاق و شخصيّت همسر، بايد با كاردانى و ظرافت، به بهتر كردن رفتار و اخلاق او پرداخت، بگونه‏اى كه به شكستن روحيه و شخصيّت او منجر نشود؛ پيامبر گرامى اسلام صلى الله عليه و آله مى‏فرمايد:
«إِنَّما مَثَلُ الْمَرْأَةِ مَثَلُ الضِّلْعِ الْمُعْوَجِ إِنْ تَرَكْتَهُ انْتَفَعْتَ بِهِ وَ إِنْ اقَمْتَهُ كَسَرْتَهُ» «2»
مَثَل زن مانند استخوان كج است. اگر آن را به حال خود بگذارى از آن بهره‏مند خواهى شد و اگر بخواهى راستش كنى، آن را خواهى شكست.