غرور
معنى غرور (فريفتگى) - نكوهش آن - گروههاى اهل غرور - مغروران كفّار و گناهكاران و فاسقان مؤمنان - فريفتگان اهل علم و دسته‏هاى آنها - واعظان فريفته - فريب خوردگان اهل عبادت بسيارند - بيشتر متصوّفه فريفته‏اند - فريفتگان ثروتمندان و توانگران از ديگر طايفه‏ها بيشترند - ضدّ غرور، هوشيارى و علم و زهد است.
غرور عبارت است از آرامش يافتن و مطمئن شدن به آنچه موافق هوى و هوس باشد، و طبع آدمى به سبب شبهه و خدعه شيطان به آن ميل مى‏كند. پس هر كه معتقد باشد كه در دنيا يا آخرت بر راه خير است و اين گمان و اعتقاد از روى شبهه نادرست و فاسد باشد او مغرور و فريفته است. و چون بيشتر مردم به خود گمان نيك دارند و اعمال و افعال خود را درست مى‏پندارند، با اينكه در آن گمان خطا كارند، پس فريفته‏اند. مثلا كسى كه مال حرام را مى‏گيرد و در مصرف خير مى‏رساند،
__________________________________________________
[1] يعنى از رذائل متعلق به دو يا سه قوه عاقله و غضبيه و شهويه، و اين رذيله بيست و دوم از آنهاست.
علم‏اخلاق‏اسلامى ج : 4 ص : 10
مانند ساختن مسجد و مدرسه و پل و كاروانسرا، مى‏پندارد كه عمل نيكى كرده و به سعادتى رسيده است، و حال آنكه اين كار غرور و فريفتگى محض است، و شيطان او را فريب داده و آنچه را كه شر است خير نمايانده، و همچنين واعظى كه غرض او از موعظه طلب جاه و منزلت است مى‏پندارد كه در طاعت خداست، و حال آنكه به فريب و نيرنگ شيطان در گناه است.
شكّى نيست كه مطمئن شدن به آنچه موافق هوى و هوس است و ميل و خواهش طبع به آن از روى شبهه و پندار، مركّب از دو چيز است: يكى اعتقاد نفس به اينكه خير او در آن است و حال آنكه اين پندار خلاف واقع است، و دوم دوستى و خواهش باطنى نسبت به آنچه شهوت يا غضب مقتضى آن است. چنانكه واعظ هنگامى كه به وسيله وعظ طالب جاه و منزلت است مى‏پندارد كه بدين وسيله ثواب و پاداش بدست مى‏آورد، ميل و رغبت او به جاه است و در همان حال معتقد است كه خير او در آن است. و ثروتمند وقتى در بذل مال خود امساك مى‏نمايد و در مصارف لازم خرج نمى‏كند، و با اين حال به عبادت مى‏پردازد معتقد است كه مواظبت بر عبادت براى نجات او كافى است اگر چه بخيل باشد، و در حالى كه مالدوست است خود را بر طريق خير مى‏انگارد. امّا اين اعتقاد به نوعى جهل مركّب برمى‏گردد، و آن جهلى است كه مجهول مورد اعتقاد چيزى موافق هواى نفس باشد، و اين از رذائل قوه عاقله است، و دوستى و طلب جاه و مال از رذائل دو قوه غضب و شهوت است، پس غرور از رذائل هر سه قوه يا از رذائل قوه عاقله با يكى از آن دو مى‏باشد.