پيوست سخاوت‏
ضدّ بخل سخاوت است، كه معناى آن را دانستى، و آن از ميوه‏هاى زهد
علم‏اخلاق‏اسلامى ج : 3 ص : 156
است، چنانكه بخل ميوه دوستى دنياست. پس سزاوار است كه هر پوينده راه آخرت اگر دستش از مال تهى است قناعت ورزد، و اگر ثروت و مالى دارد سخاوت و نيكوكارى پيشه كند. و شكّى نيست كه جود و سخاء از شريفترين صفات و برترين اخلاق انسانى به شمار مى‏رود و يكى از ريشه‏هاى رستگارى است، و مشهورترين اوصاف پيغمبران و معروفترين اخلاق فرستادگان الهى است. و آنچه در ستايش آن رسيده بيرون از شمار است.
رسول خدا صلى اللّه عليه و آله و سلّم فرمود:«السّخاء شجرة من شجر الجنّة، أغصانها متدلّية إلى الارض، فمن أخذ منها غصنا قاده ذلك الغصن الى الجنّة».
«سخاوت درختى از درختهاى بهشت است كه شاخه‏هايش بر زمين آويخته است، هر كه شاخه‏اى از آن را بگيرد همان شاخه وى را به بهشت مى‏كشاند».
و فرمود: «سخاوت از ايمان است، و ايمان در بهشت است».
و فرمود: «سخاوت درختى است كه در بهشت مى‏رويد، و جز سخاوتمند به بهشت نمى‏رود».
و فرمود: «خداى سبحان مى‏فرمايد: اين دينى است كه آن را پسنديده و برگزيده‏ام چيزى مايه بهبودى آن نيست مگر سخاوت و خوشخوئى، تا جائى كه مى‏توانيد آن را به اين دو گرامى داريد».
و فرمود: «خداوند اولياء خود را بر سخاوت و حسن خلق قرار داد».
و فرمود: «از موجبات آمرزش: طعام دادن، و آشكار كردن سلام، و نيكى گفتار است».
و فرمود: «سخى (بخشنده) به خداوند نزديك، و به مردم نزديك، و به بهشت نزديك است، و از آتش دوزخ دور است».
و فرمود: «از گناه سخاوتمند در گذريد، كه هر گاه بلغزد خدايش دست گيرد».
و فرمود: «غذاى سخاوتمند دوا، و غذاى بخيل درد است».«» و فرمود: «بهترين اعمال صبر و سماحت (رادى و جوانمردى) است».
علم‏اخلاق‏اسلامى ج : 3 ص : 157
و فرمود: «دو صفت را خدا دوست دارد، و آن دو خوشخوئى و سخاوت است».
و فرمود: «خداوند بخشنده است و بخشندگى را دوست دارد، و اخلاق عالى را دوست دارد، و از اخلاق پست و زشت ناخشنود است».
و فرمود: «رسيدن روزى به اطعام كننده سريعتر است از فرو شدن كارد در كوهان شتر، و خداى تعالى بر فرشتگان به اطعام كننده مباهات مى‏كند».
و فرمود: «خداوند بندگانى دارد كه نعمتهاى خويش خاصّ ايشان كند تا به بندگان نفع رسانند، پس هر كه در اين نعمتها و منافع بخل ورزد و امساك كند، خداوند آنها را از وى بگيرد و به ديگران دهد».
و فرمود:«الجنّة دار الأسخياء»
«بهشت خانه سخاوتمندان است».
و فرمود: «جوان سخى گناهكار نزد خدا از پير عابد بخيل محبوبتر است».
و فرمود:«اصنع المعروف إلى من هو أهله و إلى من ليس بأهله فإن أصبت أهله فقد أصبت أهله، و إن لم تصب أهله فأنت من أهله».
«با كسى كه سزاوار نيكى است و كسى كه شايسته آن نيست نيكى كن، اگر نيكى تو به اهل آن رسيد چه بهتر وگر نه تو خود اهل آن هستى».
و فرمود: «نيكان و خاصّان امّت من به نماز و روزه به بهشت نمى‏روند، بلكه با سخاوت نفس و سلامت دل و خيرخواهى براى مسلمين به بهشت مى‏روند».
و فرمود:«انّ اللّه تعالى جعل للمعروف وجوها من خلقه حبّب اليهم المعروف، و حبّب اليهم فعاله، و وجّه طلاب المعروف اليهم، و يسّر عليهم إعطاءه كما ييسّرا الغيث إلى البلدة الجدبة فيحييها و يحيى بها أهلها».
«خداى تعالى كسانى را از خلق خود براى نيكى قرار داده و نيكى را محبوب آنها ساخته و ميل آن را در دلشان انداخته و طالبان نيكى را به سويشان روان كرده و انجام نيكى را بر آنان آسان نموده چنانكه باران را آسان به سرزمينى بى‏آب مى‏رساند تا آن را آباد و اهل آن را احيا كند».
و فرمود: «سخىّ را اهل آسمان‏ها و زمينها دوست دارند و طينت او از خاك پاك سرشته شده و آب ديدگانش از آب كوثر خلق شده، و بخيل را اهل آسمان‏ها
علم‏اخلاق‏اسلامى ج : 3 ص : 158
و زمينها دشمن دارند و طينت او از خاك پليد آفريده شده و آب چشمش از آب عوسج (نوعى درخت خاردار) خلق شده است».
و فرمود: «بهترين مردم در ايمان گشاده دست‏ترين آنهاست».
و فرمود: «در روز قيامت مردى را مى‏آورند و به او مى‏گويند: حجّت خود را بگو. مى‏گويد: پروردگارا مرا آفريدى و هدايت كردى، و بر من گشايش دادى و من همواره بر خلق تو گشايش دادم، و بر آنان بذل و بخشش كردم تا امروز رحمت خود را بر من بگسترانى و آسان گيرى. خداى تعالى مى‏فرمايد: بنده‏ام راست گفت، او را به بهشت در آوريد».
روايت است كه: «گروهى از اهل يمن بر پيغمبر اكرم صلى اللّه عليه و آله وارد شدند، در ميان ايشان مردى بود كه سخنورتر و در گفتگو با پيامبر شديدتر و تندتر بود تا آنجا كه آن حضرت به خشم آمد و رگ پيشانيش از خشم پيچيده شد و رنگ چهره‏اش دگرگون گشت و چشم را متوجّه زمين كرد كه جبرئيل عليه السّلام فرود آمد و گفت:
پروردگارت به تو درود مى‏فرستد و مى‏فرمايد: اين مرد سخى است و به مردم اطعام مى‏كند. پس خشم پيغمبر صلى اللّه عليه و آله و سلّم فرو نشست و سر برداشت و فرمود: اگر نه اين بود كه جبرئيل مرا از جانب خداى عز و جل خبر داد كه اهل سخاوت و اطعامى تورا از خود مى‏راندم و عبرت ديگران مى‏ساختم مرد گفت: آيا خداى تو سخا را دوست دارد؟ فرمود: بلى. آن مرد گفت: اشهد ان لا اله الا اللّه، و انّك رسول اللّه، به خدائى كه تورا به حق برانگيخت هيچ كس را از مال خود محروم نساختم».«» و فرمود:«كلّ معروف صدقة، و كلّ ما انفق الرّجل على نفسه و أهله كتب له صدقة، و ما وقى المرء به عرضه فهو له صدقة، و ما أنفق الرّجل من نفقة فعلى اللّه خلفها».
«هر كار نيكى صدقه است، و هر چه را مرد براى خود و اهل خويش خرج كند برايش صدقه نوشته مى‏شود، و هر چه آدمى به وسيله آن آبروى خويش را حفظ كند برايش صدقه نويسند، و هر چه را كه انسان انفاق كند بر خداوند است كه به وى
علم‏اخلاق‏اسلامى ج : 3 ص : 159
عوض دهد».
و فرمود:«كلّ معروف صدقة، و الدّالّ على الخير كفاعله، و اللّه تعالى يحبّ اغاثة اللّهفان».
«هر كار نيكى صدقه است، و رهبر و راهنماى نيكى چون نكوكار است، و خداى تعالى فريادرسى بيچاره را دوست دارد».
و روايت است كه: «خداوند به موسى عليه السّلام وحى كرد: سامرى را مكش، زيرا كه او سخاوتمند است».«» و عيسى عليه السّلام فرمود: «چيزى را كه آتش نمى‏تواند فرو خورد افزون سازيد»، پرسيدند آن چيست؟ فرمود: «كار نيك و احسان».
و امير مؤمنان عليه السّلام فرمود: «و هر كه به هنگام توانائى دست خود را به نيكى بگشايد، خداوند آنچه را كه در دنيا انفاق كرده به وى عوض دهد، و پاداش آخرتش را مضاعف كند».«» و امام باقر عليه السّلام فرمود: «خورشيد كه طلوع مى‏كند چهار فرشته با اوست:
فرشته‏اى كه ندا مى‏دهد: اى صاحب خير، نيكى خود را كامل كن و بر تو مژده باد، و فرشته‏اى كه بانگ بر آرد: اى صاحب شر دست از بدى بدار و كوتاه بيا، و فرشته‏اى كه مى‏گويد: به بخشنده عوض ده و مال ممسك را تباه كن، و فرشته‏اى كه خاك را به آب مى‏آميزد و اگر چنين نكند زمين شعله‏ور شود».
و امام صادق عليه السّلام به يكى از همنشينان خود فرمود: «مى‏خواهى تو را از چيزى آگاه كنم كه به وسيله آن به خدا و به بهشت نزديك شوى و از آتش دوزخ دور گردى؟» گفت: آرى. فرمود: «بر تو باد به سخاوت».
و فرمود: «خوبان شما جوانمردان و سخاوتمندان شمايند، و بدان شما بخيلان شمايند. و از نشانه‏هاى ايمان خالص: نيكى به برادران و سعى در حوائج آنهاست،
علم‏اخلاق‏اسلامى ج : 3 ص : 160
و آن كه به برادران نيكى كند خداى رحمان او را دوست دارد، و در اين كار، بينى شيطان به خاك ماليده مى‏شود، و وسيله دورى از آتش و رفتن به بهشت است».
و حضرت كاظم عليه السّلام فرمود: «سخاوتمند خوشخو در حفظ و حمايت خداست، و خداوند او را وانگذارد تا به بهشت برد. و خدا هيچ پيامبر و وصيّى را برنينگيخت مگر اينكه سخى بود، و هيچ يك از صالحان نبود مگر اينكه سخى بود، و پدرم همواره مرا به سخاوت سفارش مى‏فرمود تا اينكه در گذشت».