14- پرهيز از تبانى بر گرانفروشى‏
از جمله امورى كه در معاملات اقتصادى بشدّت از آن نكوهش شده، تبانى بر گرانفروشى است. پيش از اين در ستايش اكتفا به سود اندك، مطالبى ذكر شد كه خود به خود نكوهش از گرانفروشى را نيز در بر داشت. اينك بحث در اين است كه فروشندگان كالايى با هم متّحد شوند و قيمت كالا را به اتّفاق بالا ببرند و بر قيمت عادلانه آن چيزى، كم يا زياد، بيفزايند و چون مشترى به هر جا رجوع مى‏كند، قيمت را يكسان مى‏بيند،ناگزير در برابر گرانى تسليم مى‏شود و آن را مى‏خرد.متأسفانه، اين پديده ناهنجار در ميان تجّار و كسبه زمان ما نيز، كم و بيش، مشاهده مى‏شود به ويژه در نقاطى كه كسبه يك صنف، در يك نقطه مجتمع هستند.
براى تبيين بهتر ديدگاه اسلام در اين خصوص به ذكر يك نمونه از تاريخ اسلام بسنده مى‏كنيم:
امام صادق عليه‏السلام به يكى از خدمتگزارانش به نام «مصادف» هزار دينار پرداخت و به او فرمود، آماده سفر تجارتى به مصر شو؛ زيرا عائله من زياد شده و نياز به درآمد بيشتر دارم. مصادف، با پول امام كالايى تهيّه كرد و همراه گروهى از تجّار رهسپار مصر شد. اين گروه وقتى به نزديكى مصر رسيدند، با كاروانى برخورد كردند كه به تازگى از مسير خارج شده بود. از آنان درباره وضعيّت بازار مصر و موقعيّت كالاى خود در آن پرسيدند و معلوم شد، كالاى تجارتى ايشان كه از نيازهاى عمومى مردم بود، در بازارهاى مصر ناياب است و مشترى فراوان دارد.
مصادف و همراهانش با درك موقعيّت خاصّى كه در آن قرار گرفته بودند هم‏سوگند شدند كه هيچ كس كالايش را كمتر از دو برابر قيمت خريد نفروشد. آنها پس از فروش كالاى تجارتى و جمع‏آورى سود و سرمايه به مدينه بازگشتند.
مصادف خدمت امام صادق عليه‏السلام رسيد، در حالى كه دو كيسه پول همراه داشت و محتواى هر كيسه هزار دينار بود. او هر دو كيسه را خدمت حضرت نهاد و عرض كرد: «فدايت شوم، يكى اصل سرمايه و ديگرى سود آن است.»
حضرت فرمود: «اين سود بسيارى است. چگونه آن را به دست آورده‏اى؟!» مصادف تمامى ماجرا را براى امام (ع) شرح داد و اين كه چگونه با هم، هم‏سوگند شدند و به آسانى سود سرشارى به دست آوردند!
حضرت با ناراحتى فرمود:
«سُبْحانَ اللَّه! به زيان مردمى مسلمان با هم، هم‏سوگند مى‏شويد كه متاع خويش را جز به دوبرابر قيمت خريد نفروشيد؟»
آنگاه يكى از دو كيسه را برداشت و فرمود: «اين سرمايه من، و ما را به چنين سودى نياز نيست! سپس فرمود:
«يا مُصادِفُ! مُجادَلَةُ السُّيُوفِ اهْوَنُ مِنْ طَلَبِ الْحَلالِ» «1»
اى مصادف! جنگيدن با شمشيرها از به دست آوردن [روزىِ‏] حلال آسانتر است.