فصل: خاموشى و ترك سخنان لغو و بى‏فايده‏
ضدّ تكلم به مالا يعنى، و فضول كلام، خاموشى است، يا تكلم كردن به سخنانى كه:
به آنها احتياج است، و فايده‏اى بر آنها مترتب مى‏شود. و فوايد خاموشى، و فضيلت آن، بعد از اين در محل خود مذكور خواهد شد.
و اخبار بسيار در خصوص مدح ترك سخنان بى‏فايده و فضول، وارد شده است.
همچنان كه از حضرت پيغمبر - صلّى اللّه عليه و آله - مروى است كه: «علامت نيكوئى اسلام مرد، آن است كه: چيز بى‏فايده را ترك كند».«» و نيز از آن حضرت منقول است كه: «خوشا به حال كسى كه زيادتى زبانش را نگاه دارد. و زيادتى مالش را به مصرف برساند».«» و ببين كه: مردم كار را چگونه بر عكس كرده‏اند، زيادتى مال را نگاه مى‏دارند، و زبان را رها مى‏كنند.
روزى آن حضرت فرمود: «اول كسى كه از اين در داخل مى‏شود مردى است از اهل بهشت. چون آن مرد داخل شد از او پرسيدند كه: ما را خبر ده به بهترين عملهاى خود، كه اميد به آن دارى. گفت: من مردى هستم كم عمل، و محكم‏ترين چيزى كه به آن اميدوار به خدا هستم سلامتى نفس، و ترك چيزهاى بى‏فايده است».«» به أبي ذر - ره - فرمود كه: «مى‏خواهى تورا ياد دهم عملى كه بر بدن سبك باشد، و در ترازوى اعمال، سنگين؟ عرض كرد: بلى يا رسول الله. فرمود: خاموشى و حسن خلق و ترك امر بى‏فايده».«»
معراج‏السعادة ج : 2 ص : 455
شخصى از لقمان پرسيد كه: «دانائى و حكمت تو چه چيز است؟ گفت: سؤال نمى‏كنم از چيزى كه كفايت كرده شده‏ام از آن. و بر خود نمى‏بندم چيز بى‏فايده را».«» و آنچه در فضيلت ترك فضول كلام و سخن بى‏فايده وارد شده است در اخبار ائمه اطهار و حكماء اكابر اهل دين، از حد تحرير و تقرير متجاوز است. و همين قدر كه مذكور شد از براى اهل بصيرت كافى است، ان شاء الله سبحانه. .