مهمانى كردن و آداب آن‏
سوم: مهمانى كردن، و از براى آن ثواب جزيل، و اجر جميل در شريعت مقدّسه وارد شده است.
از حضرت پيغمبر - صلّى اللّه عليه و آله - مروى است كه: «كسى كه مهمانى نكند، هيچ خير در او نيست».«» و فرمود: «چون مهمانى بر قومى وارد شود، روزى با او از آسمان نازل مى‏شود. و چون چيزى مى‏خورد خدا گناهان آن قوم را مى‏آمرزد».«» و نيز فرمود كه: «هيچ مهمانى بر قومى داخل نمى‏شود مگر آنكه روزى او در آغوش اوست».«» و نيز از آن جناب مروى است كه: «چون خدا به قومى اراده خير نمايد، به جهت ايشان هديه مى‏فرستد. عرض كردند: چه هديه‏اى؟ فرمود: مهمان، با روزى خود
معراج‏السعادة ج : 2 ص : 434
مى‏آيد، و گناهان اهل خانه را برداشته مى‏رود».«» و فرمود: «هر خانه‏اى كه مهمان داخل آن نمى‏شود ملائكه نيز به آنجا نمى‏آيند».«» و از حضرت امير المؤمنين - عليه السّلام - مروى است كه: «هيچ مؤمنى نيست كه صداى پاى مهمان را بشنود و به آن خوشحال شود مگر آنكه خدا همه گناهان او را مى‏آمرزد، اگر چه ميان زمين و آسمان را پر كرده باشد».«» «روزى آن جناب گريست. از سبب گريه او پرسيدند. فرمودند: هفت روز است كه ميهمان به من وارد نشده، مى‏ترسم كه مرتبه من نزد خدا پست شده باشد».«» «و إبراهيم خليل الرحمن - عليه السّلام - چون مى‏خواست چيزى بخورد به قدر يك ميل يا دو ميل راه بيرون مى‏رفت كه كسى را بيابد و با او غذا بخورد. و او را «ابو الضيفان» يعنى: پدر ميهمانها گفتندى».«» و جميع اخبارى كه در فضل و ثواب طعام دادن و آب دادن رسيده، دلالت بر فضيلت ميهمانى نيز مى‏كند. و آن اخبار از حد، متجاوز است. و وارد شده است كه:
«هر كه برادر مؤمن خود را اطعام كند تا سير كند او را، و آب دهد تا سير آب كند او را، خدا او را هفت خندق از آتش جهنم دور مى‏كند، كه ما بين هر خندقى مسافت پانصد ساله راه باشد».«» و در روايتى ديگر رسيده است كه: «هر كه اطعام كند مؤمنى را تا سير كند او را، احدى از مخلوقات خدا قدر ثواب آن را نمى‏داند، نه ملك مقرّبى و نه نبّى مرسلى، مگر خداوند عز و جل».«» و مخفى نماند كه: مهمانى كه اين همه ثواب از براى او رسيده است، نه آن است كه متعارف اكثر اهل اين زمان است، كه به قصد ريا، يا افتخار، يا خودنمائى جمعى از اهل دنيا را بر دور هم جمع نموده به هرزه‏گوئى و غيبت مسلمين مى‏گذرانند. و انواع اسراف را مرتكب مى‏شوند. بلكه مهمانى است كه: مقصود از آن، تقرّب به خدا، و اقتداى به سنّت پيغمبر، و دلجوئى برادران و شاد كردن دل مؤمنان بود باشد، و قصد خودنمائى و فخر نداشته باشد. و سزاوار آن است كه: فقرا و نيكان را مهمان كند، اگر چه مهمانى اغنيا
معراج‏السعادة ج : 2 ص : 435
و مطلق مردم نيز ثواب و فضيلت دارد.
و مستحب است كه مهمانى خويشان و همسايگان را فراموش نكند. و كسى را كه بداند مهمانى رفتن بر او شاق است تكليف نكند. و زود غذا را حاضر كند.
و در حديث است كه: «شتاب در هر كارى از شيطان است مگر در پنج چيز كه شتاب در آنها طريقه پيغمبر خداست: طعام آوردن از براى مهمان. و برداشتن ميّت. و شوهردادن دختر باكره. و ادا نمودن قرض. و توبه از گناه».«» و نيز سنّت است كه: «طعام را به قدر كفايت حاضر كند. نه كمتر باشد كه موجب نقص آبرو و مروّت است. و نه زيادتر كه تضييع مال و اسراف است. و با مهمان گشاده‏روئى و خوش‏كلامى نمايد. و در وقت رفتن، تا در خانه، او را مشايعت كند».
و در خدمت‏كردن، از ميهمان تقاضاى كار نكند.