فصل: عفو و بخشش و فضيلت آن‏
ضد انتقام كشيدن عفو و بخشش است، و آيات و اخبار در مدح و حسن آن از حد و حصر متجاوز است.
خداوند عالم مى‏فرمايد: «خُذِ الْعَفْوَ وَ امُرْ بِالْعُرْفِ 7: 199»يعنى: «طريقه عفو و بخشش را نگهدار و امر به معروف كن».«»
معراج‏السعادة ج : 2 ص : 248
و نيز فرموده است: «وَ لْيَعْفُوا وَ لْيَصْفَحُوا 24: 22»يعنى: «بايد عفو و گذشت نمايند».«» و نيز فرموده است: «وَ انْ تَعْفُوا اقْرَبُ لِلتَّقْوى 2: 237»يعنى: «اگر عفو نمائيد به تقوى و پرهيزكارى نزديكتر است».«» حضرت پيغمبر - صلّى اللّه عليه و آله - فرمودند: «به خدائى كه جان من در قبضه قدرت اوست كه سه چيز است اگر از من قسم خواهند بر آنها قسم مى‏خورم:
يكى آنكه: صدقه دادن از مال هيچ كم نكند.
دوم آنكه: هيچ كس از ظلمى كه به او شده عفو نمى‏كند از براى خدا مگر اينكه خدا عزت او را در روز قيامت زياد مى‏فرمايد.
سيم اينكه: هيچ كس نيست يك درى از سئوال بر خود نگشايد مگر اينكه يك درى از فقر و احتياج بر او گشوده مى‏شود».«» و نيز از آن حضرت مروى است كه: «عفو و گذشت زياد نمى‏كند مگر عزت را پس گذشت كنيد تا خدا شما را عزيز گرداند».«» و آن جناب به عقبه فرمودند كه: «مى‏خواهى تورا خبر دهم به افضل اخلاق اهل دنيا و آخرت؟ نزديكى كن به هر كه از تو دورى كند. و بخشش كن به كسى كه تورا محروم سازد. و گذشت كن از آن كسى كه به تو ظلم نمايد».«» مروى است كه: «موسى - عليه السّلام - عرض كرد كه: پروردگارا كدام يك از بندگان تو نزد تو عزيزترند؟ فرمود: آنكه در وقت قدرت و توانائى عفو نمايد».«» و حضرت سيد الساجدين - عليه السّلام - فرمودند كه: «در روز قيامت خداى - تعالى - اولين و آخرين را در بلندى جمع مى‏كند، سپس منادى ندا مى‏كند كه كجايند اهل فضل؟ پس طايفه‏اى بر مى‏خيزند. ملائكه گويند كه: چه چيز است فضل شما؟ گويند توسل مى‏جستيم به هر كه از ما دورى مى‏كرد. و عطا مى‏كرديم به هر كه ما را محروم مى‏ساخت. و گذشت مى‏كرديم از هر كه به ما ظلم مى‏نمود. ملائكه گويند: راست گفتيد كه اهل فضل‏ايد، داخل بهشت شويد».«»
معراج‏السعادة ج : 2 ص : 249
و حضرت امام محمد باقر - عليه السّلام - فرمودند كه: «پشيمانى بر عفو بهتر و آسان‏تر است از پشيمانى بر انتقام و عقوبت».«» و همين قدر فضل و شرافت از براى عفو و گذشت كافى است كه از نيكوترين صفات پروردگار است، و در مقام ثنا و ستايش او را به اين صفت جميله ياد مى‏كنند. حضرت امام زين العابدين - عليه السّلام - در مناجات خود مى‏گويد:«انت الذي سميت نفسك بالعفو فاعف عنى»
يعنى: «توئى كه خود را به عفو و گذشت نام برده‏اى پس در گذر از من».«»