شرح‏حديث‏جنودعقل‏وجهل ص : 427
فصل دوّم در ذكر بعضى از احاديث شريفه در اين باب‏
كافي بإسناده عن أبي عبد اللّه قال: قال رسول اللّه - صلّى اللّه عليه و آله: -
«عليكم بالعفو فإنّ العفو لا يزيد العبد إلا عزّا، فتعافوا يعزّكم اللّه.»«»
و از حضرت باقر حديث كرده كه فرمود: «ندامت بر عفو افضل و آسانتر است از ندامت بر عقوبت كردن».«» و از نهج البلاغه، از حضرت امير المؤمنين منقول است كه فرمود: «چون قدرت پيدا كردى بر دشمن خود، از او عفو كن به پاس شكر بر قدرت پيدا كردن به او».«» و فرمود:«أولى النّاس بالعفو أقدرهم على العقوبة.»«»
و في الكافي بإسناده عن أبي عبد اللّه - عليه السلام - قال: قال رسول اللّه - صلّى اللّه عليه و آله - في خطبة:«ألا اخبركم بخير خلائق الدّنيا و الآخرة؟ العفو عمّن ظلمك، و تصل«» من قطعك، و الإحسان إلى من أساء إليك و
شرح‏حديث‏جنودعقل‏وجهل ص : 428
إعطاء من حرمك.»«»
عن محمّد بن عليّ بن الحسين، بإسناده عن أمير المؤمنين في وصيّته لمحمّد بن الحنفيّة، قال:«لا يكوننّ أخوك على قطيعتك أقوى منك على صلته، و لا على الإساءة إليك أقدر منك على الإحسان إليه.«»
و احاديث شريفه درباره عفو از ظالم و كظم غيظ بسيار است«»، از آن جمله درباره كظم غيظ:
در كافى شريف، سند به حضرت سجّاد رساند:أنّه قال، قال رسول اللّه - صلّى اللّه عليه و آله: -«من أحبّ السّبيل إلى اللّه - عزّ و جلّ - جرعتان: جرعة غيظ تردّها بحلم، و جرعة مصيبة تردّها بصبر.»«»
و در كافى، سند به حضرت باقر - عليه السلام - رساند كه فرمود: «كسى كه فرو نشاند غيظ خود را در حالى كه قدرت دارد بر اجراء آن، مملوّ كند خداى
شرح‏حديث‏جنودعقل‏وجهل ص : 429
تعالى قلب او را از امن و ايمان در روز قيامت».«»عن محمّد بن عليّ بن الحسين قال:«من ألفاظ رسول اللّه - صلّى اللّه عليه و آله -: من يكظم الغيظ يأجره اللّه، و من يصبر على الرّزيّة يعوّضه اللّه.»«»
و بإسناده عن أمير المؤمنين، عن النّبيّ - صلّى اللّه عليه و آله - أنّه قال:«يا عليّ اوصيك بوصيّة فاحفظها، فلا تزال بخير ما حفظت وصيّتي. يا عليّ من كظم غيظا و هو يقدر على إمضائه، أعقبه اللّه أمنا و إيمانا يجد طعمه...»«»
الحديث. ما اين جا اين جزو از شرح حديث را خاتمه مى‏دهيم، و تتمّه آن را با خواست خدا در مجلّد ديگر قرار مى‏دهيم، و از خداى تعالى توفيق اتّصاف و تحقّق به جنود عقل و احتراز و تبرّى از جنود شيطان و جهل مى‏طلبم. و الحمد للّه أوّلا و آخرا و ظاهرا و باطنا.
به اتمام رسيد اين جلد در روز دوم شهر رمضان المبارك هزار و سيصد و شصت و سه در قصبه محلات، در ايّامى كه به واسطه گرماى هوا از قم به آنجا مسافرت كرده بودم.
و السلام.