فصل هشتم استحمام‏
أمير المؤمنين عليه السّلام فرمود: بهترين خانه‏ها حمام است كه در آن انسان به ياد آتش جهنم مى‏افتد
__________________________________________________
[1] در حديث قدسى است كه چون موسى عليه السّلام از خدا پرسيد در كجا بيشتر مى‏توان تو را يافت؟ فرمود:انّى عند القلوب المنكسرة و القبور المندرسة
يعنى من در دلهاى شكسته و نزد قبرهاى كهنه‏ام، منظور اين است كه دعا با دل شكسته و در قبرستان بيشتر اجابت مى‏شود.
ترجمه‏اخلاق ص : 61
و چرك بدن زائل مى‏شود [1]. بنا به قولى اين حديث بطور اشاره مى‏فهماند كه براى شخص عاقل زيبنده است كه هيچگاه و در هيچ لحظه‏اى از آخرت غافل نباشد، زيرا آخرت، عاقبت و اقامتگاه جاويد اوست در اين صورت است كه در هر چه مى‏بيند، آب، آتش يا هر چيز ديگر عبرت و موعظه‏اى نهفته است.
مثلا، چون تاريكى و ظلمت ببيند، ظلمت و تاريكى قبر را به ياد آورد. و هنگامى كه چيز خوبى ببيند، نعمت‏هاى بهشتى را به خاطر آورد، و اگر بشنود كه مسأله‏اى ردّ يا قبول مى‏شود لحظه‏اى را به خاطر آورد كه در محشر پس از حسابرسى او را مى‏پذيرند يا رد مى‏كنند. حمام شبيه‏ترين اشياء به جهنّم است كه در پاينش آتش و بالايش قرين ظلمت است، بنابر اين شايسته است كه انسان از حرارتش به ياد حرارت آتش جهنم بيفتد، ساعتى خود را در آن زندانى كند و تحمل خود را در مقابل آتش جهنم بسنجد و به خدا پناه برد.
امام صادق عليه السّلام فرمود: هنگامى كه به خانه سوم وارد شدى بگو پناه مى‏بريم به خدا از آتش جهنم و از او تقاضاى بهشت داريم و همين جمله را تكرار كن تا از آن خانه آتشين خارج شوى [2].
__________________________________________________
[1]نعم البيت الحمام يذكر فيه النّار و يذهب بالدّرن.

[2]«نعوذ باللّه من النّار و نسأله الجنّة»
اين جمله قسمتى از حديث است كه مرحوم صدوق رحمه اللّه در كتاب فقيه از امام صادق عليه السّلام روايت كرده است، و تمام آن چنين است.
هنگامى كه به حمام وارد شدى چون لباس از تن مى‏كنى بگو:«اللّهم انزع عنّى ربقة النفاق و ثبتنى على الايمان»
يعنى: الهى نفاق را از من دور كن و بر ايمان ثابتم گردان، و چون به خانه اول وارد شدى بگو:«اللّهم انّى اعوذ بك من شرّ نفسي و استعيذ بك من اذاه»
يعنى خدايا از شر نفس و آزار او به تو پناه مى‏برم. و چون به خانه دوم وارد شدى بگو:«اللّهم اذهب عنّى الرّجس النّجس و طهّر جسدى و قلبى»
يعنى خدايا پليدى و نجاست را از من دور كن و قلب و بدنم را پاك گردان و چون به خانه سوم داخل شدى بگو:«نعوذ باللّه من النّار و نسأله الجنّة»
يعنى از آتش به خدا پناه مى‏بريم و از او بهشت مسألت داريم چون لباست را پوشيدى بگو:«اللّهم البسنى التّقوى و جنّبنى الرّدى»
خدايا مرا با تقوى بپوشان و از سقوط نجات ده. از اين حديث و امثال آن استفاده مى‏شود كه ساختمان حمام در آن زمان داراى چهار قسمت بوده است كه از قسمت اول به منظور تعويض البسه و از قسمت دوم به منظور تنظيف بدن از زوائد استفاده مى‏شده، در قسمت سوم كار اصلى استحمام يعنى دور كردن چرك و نظافت عمومى بدن و در قسمت چهارم آب كشى نهايى بدن انجام مى‏شده است.