قسم سوم امورى است كه نه اولش در اختيار انسان است، نه آخرش،
مثل مصائبى از قبيل مرگ عزيزان، از دست رفتن اموال، زوال صحت و سلامت به سبب امراض و سائر انواع بلا.
صبر در اين امور مستند به يقين است [3].
نبى اكرم صلى اللّه عليه و آله و سلّم در دعايش چنين عرض مى‏كند: از تو يقينى مى‏خواهم كه مصائب دنيا را بر من آسان كند [4].
و در حديث است كه خداى تعالى مى‏فرمايد: هنگامى كه مصيبتى را بر بدن يا مال يا فرزند يكى از بندگانم متوجه كنم، و او با صبر جميل از آن استقبال كند، حيا مى‏كنم كه روز قيامت برايش ميزانى نصب كنم، يا نامه عملش را منتشر كنم [5].
و نبى اكرم صلى اللّه عليه و آله و سلّم مى‏فرمايد: انتظار فرج را با صبر كشيدن عبادت است [6].
و مى‏فرمايد: هر بنده كه مصيبتى ببيند آنگاه طبق دستور خداى تعالى بگويد:
«ما از خدائيم و به سوى او باز مى‏گرديم. خدايا در اين مصيبت مرا پاداش عنايت كن، و بعد از اين بهتر از آن را برايم مقرر فرما» خداى تعالى دعايش را مستجاب مى‏كند [7].
در كافى شريف از على عليه السّلام منقول است كه رسول اكرم صلى اللّه عليه و آله و سلّم فرمود:
صبر بر سه قسم است، صبر به هنگام مصيبت، صبر بر طاعت و صبر از معصيت، هر كس بر
__________________________________________________
[1] (شما بوسيله جان و مالتان آزمايش خواهيد شد) و از اهل كتاب و مشركين سخنان آزار دهنده بسيار خواهيد شنيد، و اگر صبر و تقوى پيشه كنيد (پيروز خواهيد شد) كه استقامت و تقوى از امور مهم است (سوره آل عمران، آيه 186)
[2] صل من قطعك و اعط من حرمك و اعف عمّن ظلمك.
[3] منظور اين است كه انسان وقتى به حكمت خداوند متعال يقين پيدا كند، و او را جواد و يا فيّاض بداند، و بداند كه به هر كس به اندازه صلاحيّت و لياقتش عطا مى‏كند، و بداند كه هر نيك و بدى كه در عالم اتفاق مى‏افتد به صلاح، و براى رشد و تكامل ما، و مرتبه‏اى از مراتب رسيدن به سعادت است، تحمّل مصائب بر او دشوار نخواهد بود، بلكه با طيب خاطر آنها را تحمل مى‏كند.
[4]اسألك من اليقين ما يهون به علىّ مصائب الدّنيا.

[5]اذا وجّهت على عبد من عبيدى مصيبة في بدنه او ماله او ولده ثمّ استقبل ذلك بصبر جميل استحييت منه يوم القيامة ان انصب له ميزانا او انشر له ديوانا.

[6]انتظار الفرج بالصّبر عبادة.

[7]ما من عبد اصيب بمصيبة فقال كما امره اللّه تعالى «انّا للّه و انّا إليه راجعون اللّهم اجرنى في مصيبتى و اعقبنى خيرا منها» الا فعل اللّه ذلك،.

ترجمه‏اخلاق ص : 364
مصيبت صبر كند تا با صبر نيكو آن را بگذارند، خدا به او سيصد درجه مى‏دهد، كه فاصله هر درجه تا درجه بعدى به اندازه بين زمين تا آسمان است. و هر كس بر طاعت صبر كند خدا به او ششصد درجه مى‏دهد كه ما بين هر درجه تا درجه ديگر از آخرين حد زمين تا عرش فاصله باشد.
و هر كس بر ترك معصيتى صبر كند خدا به او نهصد درجه مى‏دهد كه ما بين هر درجه تا درجه بعدى از آخرين حدّ زمين تا منتهاى عرش فاصله باشد.
امام باقر عليه السّلام فرمود: صبر بر دو قسم است صبر در مقابل بلاء كه نيكو و زيباست، و برتر از آن پرهيز از حرام است [1].