سرمايه علمى سيّد
در بررسى شخصيت بزرگى چون سيد و سرمايه علمى او چاره‏اى نيست جز اين كه در مقابل اين شخصيت بزرگ سر تعظيم فرود آوريم و در مقابل اين معجزات و كرامات كه به صورت تأليف تبلور يافته دست قدر دانى بلند كنيم.
هنگامى كه انسان اين همه تأليفات را با عمر كوتاهى چون عمر سيد كه بيش از پنجاه و چهار بهار را سپرى نكرده، مى‏سنجد دچار حيرت مى‏شود و هنگامى حيرتش زياد مى‏شود كه بداند تمام اين آثار زاييده بحث و كوشش و فكر نافذ و نظريات صحيح او هستند.
شاگردش چنين نقل مى‏كند: در مجلسى، يكى از علما به سيد گفت: من درباره دو چيز از تو توضيح مى‏خواهم، اول اينكه زندگى ماديت از كجا تأمين مى‏شود و دوم اينكه چگونه مى‏توانى به اين سرعت كتابهايت را تأليف كنى؟ مرحوم سيد در جوابش فرمود: امر معاش كه به عهده خداست، و اما درباره سرعت تصنيف بايد بگويم كه من حضرت سيد الشهداء عليه السلام را در خواب ديدم، ايشان به من فرمود بنويس و جمع آورى كن كه قلمت تا روز مرگت خشك نخواهد شد.
معروفترين علماى شيعه در كثرت تأليف، مرحوم علامه مجلسى رحمه اللّه است كه به حق مايه افتخار عالم تشيع است و به تعبير يكى از بزرگان «بحار الأنوار او يك كتاب نيست بلكه يك كتابخانه است» هنگامى كه تأليفات اين مرد بزرگ را شماره كردند دريافتند كه براى نوشتن اين كتابها بايستى علامه از روز ولادت تا روز وفات هر روز يك دفتر نوشته باشد.
در بررسى تأليفات سيد نيز به دست مى‏آيد كه نوشتجات او كمتر از آثار مرحوم علامه نيست و به همين جهت است كه مردم زمانش او را مجلسى دوم لقب دادند.
همانطور كه در بحث تأليفات سيد خواهيم ديد، تنوّع تأليفات او نشانگر اطلاعات وسيع و
ترجمه‏اخلاق ص : 20
قدرت علمى او در تمام رشته‏هاست.
علاوه بر اين مرحوم سيد از حافظه‏اى بى‏نظير و قوه ضبط قوى برخوردار بود، به طورى كه بسيار اتفاق مى‏افتاد كه به خاطر امتحان، متن روايتى را بدون ذكر سند براى او مى‏خواندند، و او سندش را ذكر مى‏كرد تا به معصومى كه گوينده او بود مى‏رسيد.