ترجمه‏اخلاق ص : 129
ركن دوم حقوق‏
رسالة الحقوق آداب زندگى در كلام فرزانگان الفت و برادرى، حب و بغض اقسام و حقوق دوستان و برادران حقوق مسلمان و مؤمن حقوق همسايگى حقوق خويشان و نزديكان حقوق پدر و مادر و فرزند حق مملوك حقوق همسر عزلت و آميزش
ترجمه‏اخلاق ص : 131
حقوق [1] «در ركن اول كتاب اشاره به بعضى عبادات و اسرار آن شد كه غالبا جنبه فردى داشتند ولى همانطور كه مى‏دانيد انسان موجودى است كه با سرشت اجتماعى و طينت جمع دوستى آفريده شده، كمتر كسى را مى‏توان يافت كه به زندگى فردى در گوشه عزلت علاقه‏مند باشد.
بنابر اين كسانى كه از اجتماع جدا شده و گوشه عزلت بر مى‏گزينند در واقع بر خلاف فطرت انسانى خود عمل مى‏كنند و مانند قطعه كوچكى هستند كه از پيكره يك دستگاه بزرگ جدا شده باشد. درست است كه با افتادن يك يا چند قطعه كوچك از يك ماشين غول پيكر، باز هم ماشين به حركت و كار خود ادامه مى‏دهد ولى در اينجا دو مسأله هست كه قابل اغماض نيستند.
1 - اينكه دير يا زود نتيجه كمبود آن قطعه‏هاى جدا شده از دستگاه در كلّ دستگاه بروز مى‏كند به اين معنى كه يا جايى براى جدا شدن بقيه قسمتها باز مى‏كنند يا حد اقل محل خالى آنها براى هميشه باقى مى‏ماند. در صورت دوم اگر نتيجه هم بروز نكند باز هم كمبود هست پس اولين مسأله‏اى كه در اينجا مطرح است ضررى است كه از جدا شدن يك قطعه، به كلّ دستگاه وارد مى‏شود.
2 - مسأله دوم وجود خود قطعه جدا شده از دستگاه است. او چه مى‏شود، وجود او در اين‏
__________________________________________________
[1] در نسخه‏اى كه در اختيار دارم عنوان ركن عبادات قرار داده شده ولى چون تمام مطالب آن درباره حقوق مى‏باشد نام حقوق را بر آن زيبنده‏تر يافتم و مطمئن شدم كه در چاپ متن عربى اشتباهى رخ داده.
ترجمه‏اخلاق ص : 132
جهان هستى به چه كار مى‏آيد در اينجا غير از اينكه دستگاه ضرر كرده خود اين قطعه نيز نابود شده است، همينطور است انسانى كه از اجتماع جدا مى‏شود. اگر چه باز هم جامعه با حفظ كيان خود به راهش ادامه مى‏دهد ولى جدا شدن او خالى از اين دو زيان نيست از يك جهت به جامعه ضرر مى‏زند زيرا هر چه نباشد يك فكر است، يك نيرو است كه از اين پيكره جدا شده، و از طرف ديگر خودش چه مى‏شود؟ آيا خودش در اين جدايى و عزلت به كمال مى‏رسد يا احيانا محو و نابود مى‏شود؟ اين‏ها مسائلى است كه در جدا شدن يك انسان از جامعه مطرح است، از طرف ديگر جدايى از جامعه مورد تأييد اسلام نيست بحث مفصل آن در خاتمه همين ركن از نظرتان خواهد گذشت.
بنابر اين بعد از بررسى مسائلى در جنبه فردى انسان، لازم است مسائلى در جنبه اجتماعى او بيان شود.
آنچه در اين ركن از كتاب مى‏خوانيد حقوقى است كه از جوانب مختلف اجتماع بر انسان لازم مى‏شود.
لذا اولين باب از اين ركن اختصاص به رسالة الحقوق امام چهارم عليه السّلام دارد كه حضرت در آن پنجاه و يك مورد از حقوق لازم را ذكر مى‏كنند».