[روز عرفه، زيارت امام حسين عليه السّلام و آداب آن‏]
اگر كسى بتواند در روز عرفه خود را به «عرفات» يا به كربلا برساند، بهترين مكانها را براى دعا انتخاب كرده است. و گويا اين روز مختص بدعاست. بنابراين لازم است مراقب با تمام توان خود را براى اين روز بزرگ آماده نموده و مهمترين كار در اين جهت، بدست آوردن شرايط استجابت دعاست. اهميت دعا در اين روز باندازه‏اى است كه روزه اين روز را براى كسى كه روزه باعث ضعف او هنگام دعا مى‏شود ممنوع كرده‏اند، با اين كه در روايات صحيحه آمده است كه روزه آن كفاره نود سال مى‏باشد. گفتيم بهتر است روز عرفه در عرفات يا كربلا دعا كند. باين جهت كه توقف در عرفات در اين روز از اعمال حج بوده و روايات زيادى درباره پاداش زيارت امام حسين عليه السّلام در روز عرفه
ترجمه‏المراقبات ص : 440
وارد شده است. مثلا در روايت صدوق از امام صادق آمده است.
«خداوند متعال قبل از اهل عرفات براى زائرين قبر حسينى عليه السّلام جلوه كرده، نيازهاى آنان را برآورده، گناهانشان را بخشيده و آنان را به خواسته‏هايشان مى‏رساند. آنگاه نزد اهل عرفات آمده و با آنان نيز اين گونه رفتار مى‏كند.» نيز از آن حضرت عليه السّلام روايت شده است: «كسى كه حسين بن على عليهما السّلام را در روز عرفه زيارت كند، خداى عز و جل براى او يك ميليون حج با قائم آل محمد صلّى اللّه عليه و آله و سلّم، يك ميليون عمره با رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و سلّم، آزاد كردن يك ميليون برده و كالاهايى كه باندازه بار يك ميليون اسب باربر باشد براى او مى‏نويسد. و مى‏فرمايد: بنده صديق من به وعده‏ام اطمينان كرد».
سيد بن طاووس قدّس سرّه مى‏گويد: رواياتى كه درباره فضيلت زيارت امام حسين عليه السّلام رسيده، بحد تواتر است.
شايد علت اختلاف روايات در مورد تعيين ثواب زيارت امام حسين عليه السّلام اين باشد كه ثواب آن به درجه زائرين، يا به كيفيت زيارت بستگى دارد مثلا با ترس از خطرهايى كه ممكن است در راه زيارت باشد يا بدون آن يا با ساير ترجيحات.
بهتر است زائر عارف براى زيارت و روز عرفه غسل كرده و سپس زيارت نمايد بطورى كه تا ظهر زيارت او تمام شود و از اول ظهر به مقدمات نماز و دعا بپردازد. آداب زيارت همان است كه در زيارت پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم گذشت. علاوه بر اين هنگام زيارت امام حسين عليه السّلام در
ترجمه‏المراقبات ص : 441
حالت حزن، اندوه و گريه بسر برده، ژوليده موى و خاك آلود بوده اداى حق او و شهادت در مقابل او را آرزو كرده و زياد از ته دل بگويد:
«يا ليتنا كنا معكم،
اى كاش با شما بوديم». و با دل و باطن خود به جنبه روحانى امام حسين عليه السّلام توجه نموده و از فضل، انوار و بركات او براى قبول خود، زيارت، و ساير اعمالش، و نيز ملحق كردن او به اصحابش يارى جويد و بداند امام حسين عليه السّلام بسرعت از انسان راضى شده، او را مى‏پذيرد و رحمت او گسترده است زيرا مى‏فرمود: «احسان مانند باران است كه بر نيكوكار و بدكار مى‏بارد».