ترجمه‏المراقبات ص : 338
[اعمال شب عيد]
[1 -] مهمترين كارها در اين شب بعد از جستجوى ماه و ديدن آن، خواندن دعايى است كه هنگام ديدن ماه خوانده مى‏شود و در صحيفه سجاديه آمده است و نيز سلام و تضرع كامل به نگهبان شبش كه از معصومين عليهم السّلام است و توسل به آنان جهت جديت ايشان در اصلاح اعمال اين ماه او. همچنين بايد اعمال ماه رمضان و خود، دل، روح، ضمير، ظاهر، باطن، تمامى وجود و جزء جزء وجود خود را تسليم آنان نموده و از آنان بخواهد كه واسطه شده و از خدا بخواهند او را تا رمضان آينده و تمامى عمر موفق بدارد.
بطور كلى بايد قصد او در اين توسل اصلاح تمام مفاسد ماه، سال و عمرش بوده و تمام نواقصش را كامل نمايد. بايد در تملق گفتن و لطيف نمودن معانى تضرع، توسل و تسليم خيلى جديت كرده و اميدوارى كامل خود را به پذيرش آنان آشكار نمايد، و بخاطر آنان به درگاه خداوند شكرگزارى نمايد. آنگاه اين شب را با همان اعمال قلبى و بدنى كه در شبهاى قدر گفتيم، مگر اعمال مخصوص به هر كدام از آن شبها زنده بدارد.
[2 -] غسل به هنگام غروب.
[3 -] بعد از نوافل مغرب در حالى كه دستهاى خود را بلند كرده است بگويد:«يا ذا المنّ و الطّول، يا مصطفي محمّد و ناصره، صلّ على‏
ترجمه‏المراقبات ص : 339
محمّد و آل محمّد، و اغفر لي كلّ ذنب احصيته، و هو عندك في كتاب مبين»
آنگاه سجده كرده و صد بار در سجده بگويد:«اتوب إلى اللّه»
سپس حاجت خود را بخواهد كه اگر خدا بخواهد برآورده مى‏گردد.
[4 -] بعد از نماز مغرب، عشا، صبح و عيد اين تكبير را بگويد:«اللّه اكبر لا اله الا اللّه و اللّه اكبر و للّه الحمد اللّه اكبر و الحمد للّه على ما هدانا».
بهتر است اين تكبير را در پى اين نمازها ترك نكند.
[5 -] مستحب است بعد از نماز مغرب و عشا دو ركعت بجا آورده در ركعت اول بعد از سوره فاتحه صد بار سوره اخلاص و در ركعت دوم بعد از سوره فاتحه يك بار سوره اخلاص بخواند. آنگاه قنوت خوانده، به ركوع رود، سجده كند و سلام بدهد. آنگاه سجده كرده و در سجده صد بار بگويد:«أتوب إلى اللّه»
از امير المؤمنين عليه السّلام روايت شده است كه فرمودند: «قسم به كسى كه جانم بدست اوست كسى اين عمل را انجام نمى‏دهد و چيزى از خدا نمى‏خواهد مگر اين كه خداوند به او اعطا مى‏كند گرچه گناهان او بعدد شنهاى «عالج» باشد.
و اگر حال عبادت دارد عمل بعد را نيز انجام بدهد.
[6 -] دو ركعت نماز كه در ركعت اول هزار بار و در ركعت دوم يك بار«قل هو اللّه احد»خوانده و بعد از سلام دادن سجده كرده و در سجده‏اش صد بار بگويد:«أتوب إلى اللّه»
سپس بگويد:«يا ذا المنّ و الجود يا ذا المنّ و الطّول يا مصطفي محمّد صلّ على محمّد و آل محمّد.
و حاجات خود را بگويد» و بعد دعايى را كه در اقبال روايت
ترجمه‏المراقبات ص : 340
شده است بخواند. كسى كه چنين كند، حاجت او برآورده مى‏گردد.
و اگر براى اين عمل نشاط ندارد عمل بعد را انجام دهد.
[7 -] ده ركعت نماز بجا آورده، و در هر ركعت يك بار حمد و ده بار سوره اخلاص خوانده و بجاى ذكر ركوع و سجود ده بار بگويد:
سبحان اللّه و الحمد للّه و لا اله الا اللّه و اللّه اكبر
و بعد از پايان آن هزار بار استغفار نموده و در سجده شكر بگويد:يا حىّ يا قيّوم يا ذا الجلال و الاكرام يا رحمن الدنيا و الآخرة و رحيمهما يا ارحم الرحمين يا اله الاوّلين و الآخرين، اغفر لي ذنوبى و تقبّل صومى و صلاتى.
روايت شده است: «كسى كه اين عمل را انجام بدهد قبل از اين كه سرش را از سجده بردارد، آمرزيده شده، روزه او قبول و گناهان او بخشيده مى‏شود».
اگر اين هم براى او سخت است عمل بعد از انجام بدهد.
[8 -] چهارده ركعت نماز، كه در هر ركعت يك بار «فاتحة الكتاب» و «آية الكرسى» و سه بار«قل هو اللّه احد»مى‏خواند. روايت شده: «كسى كه اين عمل را انجام دهد، خداوند در مقابل هر ركعت، عبادت چهل سال و عبادت تمام كسانى را كه در اين ماه نماز خوانده و روزه گرفته‏اند، به او عطا مى‏فرمايد».
و اگر براى اين هم، حال ندارد، عمل بعد را انجام دهد.
[9 -] شش ركعت نماز، كه در هر ركعت پنج بار«قل هو اللّه احد»مى‏خواند. روايت شده: «كسى كه اين نماز را بجا آورد، شفاعت او در
ترجمه‏المراقبات ص : 341
مورد خانواده‏اش قبول مى‏گردد، گرچه سزاوار آتش باشند».
[10 -] خارج نمودن فطريه. در روايت آمده است: «اگر فطريه خارج نشود، روزه رد خواهد شد.» و «فطريه نقص زكات مال را از بين مى‏برد. روزه با آن كامل شده و مانند صلوات فرستادن بر پيامبر در نماز است. و همانگونه كه كسى در نمازش بر پيامبر صلوات نفرستد، نماز ندارد، همانگونه هم كسى كه عمدا آن را ترك كند روزه ندارد.»«»