[ساير مراقبتهاى ماه رمضان‏]
[1 -] ابتدا پاك كردن دل با توبه صادقانه.
[2 -] پاكيزه نمودن مال با دادن خمس تا غذا، لباس، مكان و هر چيزى كه روزه‏دار در آن دخل و تصرف مى‏كند پاك شود. همانگونه كه در روايات آمده خداوند براى تطهير مال دادن خمس را كافى دانسته است. بنابراين بهتر است خمس خود را در اول ماه حساب كرده و آن را بپردازد تا غذا و همه دخل و تصرفات او از حلال باشد.
[3 - تلاش براى شروع خوب سال‏] روايات زيادى داريم كه: «ماه رمضان اول سال است و اين كه اگر اين ماه سالم شد تمام سال بسلامت خواهد ماند.» انسان بيدار تأثير كارهاى خود را در حالات و خواسته‏هايش ديده و بجهت اين كه ماه رمضان اول سال بوده و خير و
ترجمه‏المراقبات ص : 260
شرّ در آن مقدّر مى‏شود، مى‏داند كه عمل او در اين ماه تأثير بزرگى در تمام جوانب زندگيش دارد، بخصوص در رزق و اجل او، و توفيق انجام خيرات و عبادات. و همينطور تأثير اول اين ماه را نسبت به بقيه اين ماه مى‏داند. بهمين جهت مراقبين اهميت زيادى به اعمالى كه در اين روز وارد شده، مى‏دادند. بخصوص دعايى طولانى كه مختص به اين روز است. اين دعا در «اقبال» از «تلّعكبرىّ» با مستند كردن آن به امام صادق عليه السّلام نقل شده است. دعايى است بزرگ، شامل تمام مطالب دين، دنيا و آخرت. ولى آنچه مهم است كوشش در بدست آوردن شرايط دعا و اداى حق اين دعاست. و به جان خود قسم كسى حق اين دعا را نمى‏فهمد، مگر اين كه تلاش و اهميت او براى تكميل شرايط و اخلاص در آن، بيشتر شده، و مقدار محبت كسى كه اين دعا و امثال آن را به ما ياد داده، مى‏فهمد، و قدر نعمت الهى معصومين عليهم السّلام را خواهد دانست. زيرا اگر آموزش آنان نبود، از كجا ادب سخن گفتن با خداى متعال را، آنگونه كه شايسته است ياد مى‏گرفتيم. و چطور مى‏فهميديم كه چگونه با خدا سخن گفته و با او مناجات نماييم، از او خواسته و شكر او را بجا آوريم، كه او راضى باشد. و از كجا مقدار ناتوانى و تقصير خود را در رعايت مراسم بندگى او مى‏فهميديم. در عوالم نادانى و گمراهى باقى مانده و با چارپايانى كه هلاك شدند هلاك مى‏شديم.