تحفةالملوك‏فى‏السيروالسلوك ص : 157
سيزدهم، صمت:
و آن بر دو قسم است: عامّ و مضاف، و خاصّ و مطلق.
و اوّل عبارت است از حفظ لسان از زائد بر قدر ضرورت از كلام با ناس، و اكتفاء در ضرورى باقلّ ما يمكن. و اين قسم سالك را در همه اوقات سلوك بلكه مطلقا لازم است و آنچه در اخبار وارد است اشاره به اين قسم است. چنانچه امام محمّد باقر عليه السّلام در حديث ابى حمزه فرموده است:انّما شيعتنا الخرس. [118]
و اين كلام أبي عبد الله عليه السّلام است كه:الصّمت شعار المحبّين، [119] و فيه رضا الرّبّ، و هو من‏
__________________________________________________
الجنّة لا خطر لها عند المحبّين و أهل الجنّة محجوبون بمحبّتهم.
يعنى بهشت در نزد اهل محبّت داراى اهميت و ارزشى نيست و اهل بهشت به علّت علاقه و محبّتى كه به آن دارند از لقاى خدا در حجابند و محبت آنها به غير خدا كه همان بهشت است حجاب آنها شده است.
[118] - اين روايت را در ج 2 «اصول كافى» ص 113 و در «بحار الانوار» ج 15 قسمت اخلاق ص 186 از «سرائر» و در ص 188 از كافى با اسناد خود از ابن محبوب از عبد الله بن سنان از أبو حمزه نقل كرده است.
[119] - اين روايت را در «مصباح الشريعة» ص 20 و در «بحار الانوار» ج 15 قسمت اخلاق ص 186 بدين كيفيّت نقل مى‏كند كه‏قال الصادق عليه السّلام:الصّمت شعار المحقّقين بحقايق ما سبق و جفّ القلم به، و هو مفتاح كلّ راحة من الدّنيا و الآخرة، و فيه رضا الرّبّ و تخفيف الحساب و الصّون من الخطايا و الزّلل. قد جعله الله سترا على الجاهل و زينا للعالم، و معه عزل الهوى، و رياضة النّفس، و حلاوة العبادة و زوال قسوة القلب، و العفاف، و المروّة و الظّرف. فأعلق باب لسانك عمّالك منه بدّ، لا سيّما إذا لم تجد أهلا للكلام، و المساعد في المذاكرة للّه و في الله، و كان ربيع بن خثيم يضع قرطاسا بين يديه فيكتب كلّ ما يتكلّم به ثمّ يحاسب نفسه في عشيّته، ما له و ما عليه و يقول: آه آه نجا الصّامتون و بقينا. و كان بعض اصحاب رسول اللّه صلّى اللّه عليه‏

-
تحفةالملوك‏فى‏السيروالسلوك ص : 158
اخلاق الأنبياء و شعار الأصفياء.
و در حديث بزنطى است از ابى الحسن الرضا عليه السّلام كه:
الصّمت باب من أبواب الحكمة، و انّه دليل كلّ خير... [120]
به اين سبب جماعتى از صحابه، حصاة در دهان خود مى‏گرفتند تا خود را به صمت معتاد سازند.
و دوم: عبارت است از حفظ لسان از كلام با ناس، بلكه خارج مطلقا و آن از شرايط لازمه است در اذكار حصريّه كلاميّه. [121]
__________________________________________________
و آله و سلّم يضع حصاة في فمه فإذا أراد أن يتكلّم بما علم أنّه للّه و في الله و لوجه الله أخرجها من فمه. و إنّ كثيرا من الصّحابة كانوا يتنفّسون تنفّس الصّعداء و يتكلّمون شبه المرضى. و انّما سبب هلاك الخلق و نجاتهم الكلام و الصّمت، فطوبى لمن رزق معرفة عيب الكلام و صوابه، و علم الصّمت و فوائده، فانّ ذلك من أخلاق الأنبياء و شعار الأصفياء. و من علم قدر الكلام أحسن صحبة الصّمت، و من أشرف على ما في لطائف الصّمت و ائتمنه على خزائنه كان كلامه و صمته كلّه عبادة و لا يطّلع على عبادته الا الملك الجبّار.

[120] - اين حديث را در ج 2 «اصول كافى» ص 113 و در «اختصاص» ص 232 و در «بحار الانوار» ج 15 قسمت اخلاق ص 184 از «قرب الاسناد» و «عيون اخبار الرضا» و «خصال»، و در «كافى» ج 2، ص 113 با ادنى اختلافى در لفظ نقل كرده‏اند، و ما روايت را طبق لفظ «كافى» مى‏آوريم.قال أبو الحسن الرضا عليه السّلام:من علامات الفقه الحلم و العلم و الصّمت. انّ الصّمت باب من أبواب الحكمة، إنّ الصّمت يكسب المحبّة، إنّه دليل على كلّ خير.

در «مصباح الشريعه» باب 27 آورده است كه:و كان بعض أصحاب رسول اللّه صلّى اللّه عليه و آله و سلّم يضع الحصاة في فمه، فإذا أراد أن يتكلّم بما علم أنّه للّه و في الله و لوجه الله أخرجها من فمه.

[121] - شايد مراد اين باشد كه انسان در درون خود نيز ساكت باشد و از -
تحفةالملوك‏فى‏السيروالسلوك ص : 159
و امّا در اطلاقيّات ضرور نيست اگر چه افضل است. و در صورت تعسّر در حصريّات يا عدم امكان، ذكر را در اوقات متقاربه توزيع و در خلال آن از چهار چيز اجتناب نمايد:
مخالطه با عوام، و كثرت كلام، و كثرت منام و كثرت طعام. [122]