هفتم، محاسبه:
چنانكه حديث:حاسبوا أنفسكم قبل أن تحاسبوا
بدان امر است. [112] و حضرت موسى بن جعفر عليه السّلام در حديث يمانى فرموده:ليس منّا من لم يحاسب نفسه كلّ يوم. [113]
و آن عبارت است از آنكه وقتى از شبانه روز خود را معيّن نمايد از براى رسيدن حساب خود. از مبدأ وقت سابق تا اين وقت را ملاحظه نمايد كه در آنچه بر آن عازم شده با ساير احكام لازمه، آيا
__________________________________________________
[112] - اين حديث را در «بحار الانوار» ج 15 كه در اخلاق است ص 40 از «مجالس» شيخ مفيد و از «امالى» شيخ طوسى رضوان الله عليه روايت كرده است، به اسناد متصل خود از حفص از حضرت ابى عبد اللّه عليه السّلام‏قال:ألا فحاسبوا أنفسكم قبل أن تحاسبوا، فإنّ في القيامة خمسين موقفا كلّ موقف مقام الف سنة. ثمّ تلا هذه الآية(فى يوم كان مقداره ألف سنة).

و در «امالى» شيخ ج 1 ص 34 و ص 109 أيضا وارد است.
[113] - اين حديث را در «كافى» ج 2 از اصول ص 453 آورده است. با اسناد متصل خود ازإبراهيم بن عمر اليمانى عن أبي الحسن الماضى عليه السّلام قال:ليس منّا من لم يحاسب نفسه في كلّ يوم، فان عمل حسنا استزاد الله، و ان عمل سيّئا استغفر الله منه و تاب إليه.

و چون اين حديث يك فقره از فقرات وصيّتى است كه حضرت موسى بن جعفر عليهما السّلام ضمن وصيّت بسيار طويل و مفصل خود به هشام بن الحكم كرده‏اند لذا اين فقره نيز در ضمن آن وصيّت در «تحف العقول» ص 383 و در ج 1 «بحار الانوار» ص 43 از «تحف العقول» وارد شده است. و راجع به لزوم و وجوب محاسبه نفس (آيه 18 سوره حشر) صريحا دلالت دارد:يا أيّهّا الّذين آمنوا اتّقوا الله و لتنظر نفس ما قدّمت لغد و اتّقوا الله إنّ الله خبير بما تعملون.
تحفةالملوك‏فى‏السيروالسلوك ص : 152
عامل او كه بدن يا نفس باشد خيانتى كرده يا نه.