ضرورت كسب حلال‏
بر شخص مسلمان واجب است كه در حدّ ضرورت و به قدر توان، كار كند و مخارج خود و خانواده‏اش را تأمين سازد. شغل انسان بايد مباح باشد و نيز مالى را كه صرف هزينه‏هاى زندگى خود مى‏كند، بايستى حلال باشد. اولياى گرامى اسلام همواره پيروان خود را از پستى و ذلّتِ‏ درخواست و طلب از ديگران باز مى‏داشتند و مى‏كوشيدند تا آنان را به عزّت و بزرگوارى عادت دهند؛ از آنان مى‏خواستند كه حتّى در سخت‏ترين شرايط از كار شرافتمندانه براى امرار معاش خود دست برندارند و با سعى و كوشش، خود را از ديگران بى‏نياز سازند.
شخصى خدمت حضرت صادق (ع) شرفياب شد و عرض كرد: من نمى‏توانم با دست خود كار كنم يا به تجارت بپردازم، در حالى كه فردى بى‏بهره، محروم و نيازمند هستم (چه كنم؟)، امام (ع) فرمود:
اعْمَلْ وَاحْمِلْ عَلى‏ رَأْسِكَ وَاسْتَغْنِ عَنِ النَّاسِ. «1»
كار كن و با سرت بار ببر و خويشتن را از مردم بى‏نياز كن.كسى كه توان كار كردن دارد و مى‏تواند از راه مشروع امرار معاش كند، ولى بيكار و سربار جامعه است و بدين وسيله شخصيت انسانى خود را پايمال مى‏سازد، انسان ارزشمندى نيست. در روايت اين‏گونه مى‏خوانيم:
هرگاه رسول خدا (ص) مردى را مى‏ديد كه قيافه خوشى داشت، مى‏پرسيد آيا شغلى دارد؟ اگر مى‏گفتند: نه، مى‏فرمود: از چشمم افتاد. «2»