امر سوم‏
بدان كه از براى «ليلة القدر» چنانچه حقيقت و باطنى است كه به آن اشاره شد، از براى آن صورت و مظهرى است بلكه مظاهرى است در عالم طبع. و چون مظاهر ممكن است در نقص و كمال فرقها كند، از اين جهت ممكن است بين اقوال و اخبارى كه در باب تعيين «ليلة القدر» وارد شده است جمع نمود به اينكه تمام آن ليالى شريفه كه در روايات است از مظاهر «ليلة القدر» است، الا آن كه بعضى با بعضى در شرافت و كمال مظهريّت فرق دارد. و آن شب شريفى كه تمام ظهور «ليلة القدر» و شب وصل تامّ ختمى و وصول كامل خاتمى است، در تمام سال، يا در شهر مبارك رمضان، يا در عشر آخر آن، يا در ليالى ثلاثه، مختفى است. و در روايات عامّه و خاصّه نيز اختلافاتى است. و در روايات خاصه نيز به طريق ترديد، در شب نوزدهم، و بيست و يكم، و بيست و سوم، مذكور شده. و گاهى ترديد بين شب بيست و يكم، و بيست [و] سوم شده است.
شهاب بن عبد ربّه گويد: «گفتم به حضرت صادق عليه السلام كه مرا خبر ده به «ليلة القدر». فرمود: شب بيست و يكم، و شب بيست و سوم.»«»
__________________________________________________
با وحى بر آنان نازل مى‏شوند و رشته فوج ملايكه فرود آينده قطع نمى‏شود، گروهى فرود مى‏آيند و دسته‏اى بالا مى‏روند. همانا خداوند تبارك و تعالى براى إبراهيم از آسمان‏ها پرده برداشت تا آنكه عرش را ديد و خدا به قوت ديده او افزود، و همانا خداوند بر قوت ديده محمد، على، فاطمه، حسن و حسين عليهم السلام نيز بيفزود (چنانكه) عرش را مشاهده مى‏كردند و جز عرش سرپوشى براى خانه‏هايشان نمى‏ديدند، خانه‏هاشان به عرش رحمان مسقف است و معراجهاى ملائكه و روح در خانه‏هاى ايشان است، به اذن پروردگارشان‏مِنْ كلّ امْرِ سلامٌ. 97: 4 - 5راوى مى‏گويد پرسيدم:مِن كُلِّ امْرٍ سَلامٌ؟ 97: 4 - 5فرمود:
بِكُلِّ امْرٍ. 97: 4 عرض كردم: اين چنين نازل شده؟ فرمود: آرى. تفسير برهان، ج 4، ص 487، «سورة القدر»، حديث 25.
آداب‏الصلاة ص : 332
عبد الواحد بن المختار الانصارى گويد از حضرت باقر (ع) سؤال كردم از «ليلة القدر» فرمود: «در دو شب است: شب بيست و سوم، و شب بيست و يكم.» گفتم: «يكى از آن دو را به تنهائى ذكر كن.» فرمود: «چه مى‏شود كه عملى كنى در دو شب كه يكى از آنها ليلة القدر است.»«» حسّان بن أبي على گويد از حضرت صادق (ع) سؤال كردم از ليله قدر فرمود: «طلب كن آن را در نوزدهم، و بيست و يكم، و بيست و سوم.»«» و سيد عابد زاهد رضى اللّه عنه در اقبال فرمايد: «بدان كه اين شب بيست و سوم از شهر رمضان، وارد شده است اخبار صريحه به اينكه ليله قدر است به مكاشفه و بيان. از آن جمله آن است كه روايت كنيم به اسناد خود تا سفيان بن السيط (السمط - خ ل) گفت: گفتم به حضرت صادق عليه السلام تعيين فرما ليله قدر را براى من مفردا. فرمود: شب بيست و سوم. و از آن جمله آن است كه روايت كنيم به اسناد خود تا زراره از عبد الواحد بن المختار الأنصارى گفت: سؤال كردم از حضرت باقر عليه السلام از ليله قدر.
فرمود: به خدا قسم خبر مى‏دهم به تو و تعميه نمى‏كنم به تو. آن اول شب از هفت شب آخر است.» پس از آن از زراره نقل مى‏كنند كه گفته آن ماهى كه حضرت تعيين فرمود بيست و نه روز بود.«» پس از آن روايات ديگر نقل كنند كه «ليله قدر» شب بيست و سوم است، كه از آن جمله است قضيه جهنى«» كه معروف است.