قاطعيّت در برخورد با خيانتكار

. حضرت على به يكى از كارگزارانش نامه‏اى نوشت و به وى هشدار داد و فرمود: «وَ انّى‏ اقْسِمُ بِاللَّهِ قَسَماً صادِقاً لَئِنْ بَلَغَنى‏ انَّكَ خُنْتَ مِنْ فَى‏ءِ الْمُسلمينَ شَيْئاً صَغيراً اوْ كَبيراً لَاشُدَّنَّ عَلَيْكَ شِدَّةً تَدَعُكَ قَليلَ الْوَفْرِ، ثَقيلَ الظَّهْرِ ضَئيلَ الْامْرِ» «1»وَ من به خدا سوگندِ راستين ياد مى‏كنم كه اگر گزارش رسد كه تو در بيت المال مسلمانان خيانت كرده‏اى چه كوچك و يا بزرگ چنان درباره تو
سختگيرى كنم كه دستت را از مال فراوان تهى كند و با پشت سنگين و شخصيّت ناچيز رهايت سازد!
نكته‏ها و پيامها
1- هيچ يك از مديران و كارگزاران نبايد در برابر خيانت زير دستان خود، بى تفاوت يا ملاحظه كار باشند بلكه بايد چون على عليه السلام قاطعانه حسابرسى كنند و در احقاق حق و باز گرداندن مال اختلاس شده حسّاسيّت نشان دهند.
2- خلاء حاصل از خيانت و اختلاس بايد با فوريّت تمام، توسط اختلاس كننده جبران شود و شخصيّت او تحقير شود تا مردم او را به عنوان خيانت كاربشناسند و از وى دورى جويند و دوباره كارى به او نسپارند.
3- با اينكه هنوز خيانتى از زياد بن ابيه سر نزده بود، امام عليه السلام او را هشدار داد و در رابطه با عملكرد احتمالى‏اش تهديد كرد و اين خود، براى مسؤول و مدير، تذكار و مايه آموزش و عبرت است كه هنگام انتصاب افراد به مناصب لازم، تنها به نقاط قُوّت و استعداد و تخصّص او تكيه نكند بلكه براى خود وى ياد آور شود كه سوء استفاده از مقام و ارتكاب خطا تنبيه لازم در پى خواهد داشت.
.