وظايف كارگزاران دولت و نمايندگان زمامدار

. «امَّا بَعْدُ فَاقِمْ لِلنَّاسِ الْحَجَّ، وَ ذَكِّرْهُمْ بِايَّام اللَّهِ وَاجْلِسْ لَهُمُ الْعَصْرَينِ فَافْتِ الْمُسْتَفْتى‏ وَ عَلِّمِ الْجاهِلَ وَ ذاكِرِ الْعالِمَ وَ لا يَكُنْ لَّكَ الى‏ النَّاسِ سَفيرٌ الَّا لِسانُكَ وَ لا حاجِبٌ الَّا وَجْهُكَ وَ لا تَحْجُبَنَّ ذا حاجَةٍ عَنْ لِقائكَ بِها.» «2» [حضرت على عليه السلام به قثم بن عباس، كارگزار و عامل خود در مكّه نوشت و به وى چنين رهنمود داد:] اما بعد، براى مردم حج را به پاى‏دار و روزهاى خداوندى را به يادشان آور، هر روز عصر، در دو نوبت فتواخواهان را با فتواها آشنا كن. ناآگاهان را آگاهى ده، و با دانشمندان به گفت و گو بنشين.
تو را با مردم جز زبانت نماينده و سخنگويى نباشد و جز چهره‏ات هيچ‏ پرده‏اى از مردم جدايت نكند. هيچ نيازمندى، به هيچ روى، از ديدارت منع نشود.
نكته‏ها و پيام‏ها
كارگزاران بلند پايه حكومت و نمايندگان رهبر دينى مسلمانان هر كدام، در حوزه تخصصّى و نمايندگى خود، همانند امام جمعه‏ها و استانداران بايد، كارهاى بنيادين تربيتى، اجتماعى و سياسى انجام دهند از جمله:
1- يادآورى ايام الله و پاس داشتن روزهاى تاريخى؛ روزهاى خاصّى كه در بستر زمان، پر و بال ظفرمند خود را بر جهان اسلام گسترده و پيروزى‏هايى را به ارمغان آورده است. بزرگداشت اين ايام تقويت بنيانهاى تبليغى و حيات بخشيدن به معالم دينى است و هر كدام از آنها، در مقاطع خاصى مى‏تواند در تداعى و تجسم آن پيروزى‏ها مؤثر باشد. به همين جهت قرآن مجيد يادآورى آن را تأكيد مى‏كند و به پيامبرش دستور مى‏دهد: «فَذَكِّرْهم بايام الله» «1» ايام الله را به مردم يادآور باش.
2- افراد و شخصيت‏ها يا ارگان‏ها و نهادهايى كه ثقل فرهنگى و تبليغاتى را از سوى زعيم زمان، برعهده دارند موظّفند به پرسش‏هاى مردم در امور مختلف و مسائل سياسى، اقتصادى، آموزشى، خانوادگى و ... پاسخ گويند و براى اين امر زمان‏هاى معينى را قرار دهند.
3- همچنين، آنها وظيفه دارند زمينه آموزش‏هاى معارف دينى را براى همگان، به‏ويژه جاهلان و ناآموختگان آماده كنند و آنان را با معالم دينى و ديگر آموزش‏هاى ضرورى زمان آشنا سازند.
4- و نيز بر خردمندان، انديشمندان و فرهيختگان و نمايندگان علمى و فرهنگى حكومت است كه پيوسته فضاى سالم بحث و مناظره و ميزگردها و مجمع‏هاى علمى، سياسى و مذهبى را آماده نمايند و از راه تضارب آراء سطح آگاهى مردم را بالا ببرند و آنها را با مسائل جارى زمان و جهان اسلام آشنا سازند و آنها را زمانه شناس بارآورند.
5- در ملاقاتها و ديدارها، به‏گونه‏اى عمل كنند كه مردم بتوانند آزادانه و با سهولت و بدون زحمت مضاعف، با مسؤولان امور ديدار كنند و جز زبان گويا و مستقيم خود آنان، جوابگويى و جز صورت و سيماى آنان، واسطه‏اى براى ديدارشان در ميان نباشد.