ملاك گزينش‏ها

. «ثُم انْظُرْ فى‏ امُورِ عُمَّالِكَ فَاسْتَعْمِلْهُمْ اخْتِباراً، وَ لا تُوَلِّهِمْ مُحاباةً وَ اثَرَةً فَانَّهُما جِماعٌ مِنْ شُعَبِ الْجَوْرِ وَالْخِيانَةِ وَ تَوَخَّ مِنْهُمْ اهْلَ التَّجْرِبَةِ وَالْحَياءِ مِنْ اهْلِ الْبُيُوتاتِ الصَّالِحَة، وَالْقِدَمِ فِى الْاسْلامِ الْمُتَقَدِّمَةِ، فَانَّهُمْ اكْرَمُ اخْلاقاً وَ اصَحُّ اعْراضاً وَ اقَلُّ فى الْمَطامِعِ اشْراقاً، وَ ابْلَغُ فى‏ عَواقِبِ الْامُورِ نَظَراً» «1»در امور كارگزارانت ژرف بنگر، و بر مبناى آزمايش و ارزيابى درست به كارشان بگمار نه به انگيزه‏ى گرايش‏هاى شخصى و نه بر مبناى خودكامگى، كه اين دو، شاخه‏هاى جور و خيانت را ريشه‏اند به ويژه، براى كارها كسانى را برگزين كه از تجربه و نجابت بهره‏مندند و از خانواده‏هاى ريشه‏دار و شايسته و پيشتاز در اسلام برخاسته‏اند، كه چنين كسانى در اخلاق برترند و در آبرومندى سالم‏تر، به آزمندى‏هاى مادّى كم‏تر چشم دارند و به پايان كارها بيشتر مى‏انديشند.

نكته‏ها و پيام‏ها
1- بى‏شك افراد بشر در مجراى عمل، دگرگونى ايّام و تغيير شرايط، جوهره خود را نشان مى‏دهند از اين روى بر دولت اسلامى است كه با آزمون صحيح و سنجيده و امتحان عملى، مسؤولان مملكتى را ارزيابى و گزينش كند و سره را از ناسره بازشناسد و تشكيلات خود را تصفيه نمايد.
2- گزينش‏ها، نبايد از روى ساده‏انديشى و مسامحه‏كارى صورت گيرد تا افراد ناشايست به درون تشكيلات نظام، نفوذ كنند و در مقاطع حساس، دست به خيانت برنند. بلكه بايد براساس ارزش‏هاى مكتبى باشد و آنها عبارتند از:
الف- اصالت خانوادگى؛
ب- سوابق اسلامى ريشه‏دار؛
ج- تجربه و پختگى در كارها؛
د- حيا و شرم همراه با تقوا و نجابت؛
ه- اخلاق شايسته و حُسن شهرت؛
و- پيراستگى از طمع؛
ز- حزم و دورانديشى.
آرى دولت اسلامى كارگزارانى را مى‏طلبد كه واجد اين ويژگى‏ها باشند.