حفظ بيت‏المال‏

. «ادِقُّوا اقْلامَكُمْ وَ قارِبُوا بَيْنَ سُطُورِكُمْ وَاحْذِفُوا عَنّى‏ فُضُولَكُمْ وَاقْصُدُوا الْمَعانِىَ وَ ايَّاكُمْ وَالْاكْثارَ فَانَّ امْوالَ الْمُسْلِمينَ لا تَحْتَمِلُ الْاضْرارَ» «1»نوك قلم‏هايتان را نازك و فاصله سطرها را كم كنيد و براى من سخن زايد ننويسيد، معنى را در نظر بگيريد و از اضافات پرهيز كنيد كه بيت‏المال مسلمانان زيان را برنمى‏تابد.
پيام‏ها و نكته‏ها
1- حفظ و حراست بيت‏المال مسلمانان و خوددارى از حيف و ميل آن، فرايند مهمى در خصوص احترام و امنيت اقتصادى مردم به حساب مى‏آيد.
2- امير مؤمنان عليه السلام به كارگزاران خود سفارش مى‏كند، در مكاتبات ادارى؛ نوك قلم‏ها را تيز، فاصله سطور را كم كنيد و مطالب را خلاصه بنويسند، تا در مصرف بيت‏المال زياده‏روى صورت نگيرد.
3- سيره عملى آن حضرت، نيز بر اهتمام به حفظ بيت‏المال، استوار بود؛ چنانكه در دوران حكومت ايشان، يكى از دختران آن حضرت، گردنبندى را به‏صورت «امانت تضمينى» از بيت‏المال دريافت كرد تا در مراسم عيد قربان از آن استفاده كند، وقتى امام از موضوع آگاه شد، مسؤول خزانه را به حضور طلبيد و او را به شدّت سرزنش كرد و از تكرار چنين كارى برحذر داشت و به دخترش فرمود:
«اگر گردن‏بند را به صورت عاريه تضمينى دريافت نكرده بودى، نخستين بانوى هاشمى بودى كه انگشتان دستت به جرم سرقت [استفاده شخصى‏] از بيت‏المال قطع مى‏شد!» «1»