آمادگى تداركاتى‏

. «فَخُذُوا لِلْحَرْبِ اهْبَتَها وَ اعِدُّوا لَها عُدَّتَها. فَقَدْ شَبَّ لَظاها وَ عَلاسَناها وَاسْتَشْعِرُوا الصَّبْرَ، فَانَّهُ ادْعى‏ الَى النَّصْرِ» «2»آمادگى خود را براى جنگ به‏دست آوريد و ساز و برگ لازم را تدارك كنيد كه آتش جنگ افروخته و شعله‏هاى آن بالا گرفته است. صبر را شعار خود قرار دهيد كه آن قوى‏ترين انگيزه پيروزى است.
نكته‏ها و پيام‏ها
1- كشورهاى اسلامى از آنجا كه دشمنان زيادى دارند، بايد پيوسته‏ آمادگى دفاعى داشته باشند تا در شرايط مختلف زمانى و مكانى به‏توانند از كيان خود دفاع كنند. نبايد همچنان به زندگى مادى و رفاه و آسايش خود بينديشند و نسبت به توطئه‏هاى دشمن بى‏تفاوت باشند تا هنگامى كه آتش جنگ افروخته گردد سپس به فكر انسجام و سازماندهى و بسيج كردن نيروهاى خود بيفتند. با نظر به همين فلسفه است كه اسلام، پيروان خود را به «مرابطه» و مرزبانى و پاس داشت مرز و بوم سرزمين‏هاى اسلامى فرامى‏خواند و آن را عملى ممدوح و مستحبّ و سنّت حسنه مى‏داند. تا به آنان تفهيم كند كه وطن مسلمانان و «درالاسلام» از سوى بدخواهان و دشمنان، در معرض تهديد و تهاجم است و بايد هميشه پوشش دفاعى داشته باشد.

2- تدارك سلاح به مقتضاى زمان: تهيه ساز و برگ نظامى و تأمين سلاحهاى جنگى و دفاعى، از ديگر دستورات امام عليه السلام در اين گفتار كوتاه است. حضرت تنها به جمله «وَ اعِدّوا عُدَّتها» بسنده مى‏كند يعنى آمادگى لازم را كسب كنيد. و نام و نشانى از سلاح‏هاى جنگى نمى‏برد تا بدين وسيله تفهيم كند كه سلاح و ساز و برگ نظامى و ابزار و ادوات جنگى بايد به مقتضاى زمان تدارك شود. در جنگ‏هاى گذشته شمشير و نيزه و كمان از سلاح‏هاى كارآمد و تعيين كننده بود و در جهان امروز بايد وسايل دفاعى متناسب با تسليحات دشمن باشد و گرنه او مرعوب نمى‏شود و دفاع تحقق نمى‏يابد.
3- در اين گفتار، صبر، همتراز سلاح و در رديف نيزه و كمان قرار گرفته است تا به اين حقيقت اشعار و اشاره شود كه صبر به نوبه خودسلاح كارآمدى است كه سلحشوران را در جايگاه خود تثبيت مى‏كند و به مواضع آنها تحكيم مى‏بخشد؛ با اين تفاوت كه صبر سلاح معنوى و نيزه و شمشير و تير و تفنگ سلاح مادى است. اگر به‏كارگيرى سلاح جنگى و استمرار دفاع، همراه با صبر و مقاومت نباشد سلاح سرانجام بى‏اثر خواهد بود.