مثل چراغ و چراغدان‏
اللَّهُ نُورُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكاةٍ فِيها مِصْباحٌ الْمِصْباحُ فِي زُجاجَةٍ الزُّجاجَةُ كَأَنَّها كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لا شَرْقِيَّةٍ وَ لا غَرْبِيَّةٍ يَكادُ زَيْتُها يُضِي‏ءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نارٌ نُورٌ عَلى‏ نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يَشاءُ وَ يَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثالَ لِلنَّاسِ وَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْ‏ءٍ عَلِيمٌ. (نور: 35)خداوند نور آسمانها و زمين است، مثل نور خداوند همانند چراغدانى است كه در آن چراغى (پرفروغ) باشد، آن چراغ در حُبابى قرار گيرد، حبابى شفاف و درخشنده همچون يك ستاره فروزان، اين چراغ با روغنى افروخته مى‏شود كه از درخت پربركت زيتونى گرفته شده كه نه شرقى است و نه غربى؛ (آن چنان روغنش صاف و خالص است كه) نزديك‏است بدون تماس با آتش شعله ور شود؛ نورى است بر فراز نورى و خدا هر كسى را بخواهد به نور خود هدايت مى‏كند و براى مردم مثلهايى زند و خداوند به هر چيزى داناست.در اين آيه شريفه، نور الهى كه همان نور هدايت و ايمان است به چراغدانى تشبيه شده است كه در آن چراغى پرفروغ باشد و آن چراغ در شيشه‏اى بلورين قرار گيرد و با روغنى صاف و خالص افروخته شود.
بدين ترتيب چهار عامل براى استفاده كامل از نور چراغ ذكر شده است:
1. مشكاة، يعنى چراغدان و محفظه‏اى كه در قديم معمول بود و چراغها را براى محفوظ ماندن از مزاحمت باد و طوفان در آن مى‏نهادند.
2. زُجاجة، يعنى شيشه بلورين و حبابى كه روى چراغ گذاشته مى‏شد تا هم شعله را محافظت كند و هم گردش هوا را از طرف پايين به بالا تنظيم نمايد. تا بر نور و روشنايى شعله بيفزايد.
3. مصباح، يعنى خود چراغ كه مركز پيدايش نور بر فتيله آن است.
4. ماده انرژى زا، كه عبارت است از همان روغن درخت مبارك زيتون.
جمله «يُوقَدُ مِن شَجَرَةٍ مُبارَكَةٍ زَيتوُنَةٍ لا شَرقيَّةٍ وَ لا غَربيَّةٍ» اشاره به همين ماده انرژى زاى فوق العاده مستعد براى چراغ است. چرا كه‏روغن زيتون از درخت پربار و پربركتى گرفته شود، يكى از بهترين روغنها براى اشتعال است، آن هم درختى كه نه در جانب شرق باغ و كنار ديوارى قرار گرفته باشد و نه در جانب غرب كه تنها يك سمت آن آفتاب ببيند و در نتيجه‏ميوه آن نيمى رسيده و نيمه نارس و روغنش ناصاف گردد، بلكه تمام جوانب آن به‏طور مساوى در معرض تابش نور آفتاب باشد تا هم ميوه‏اش كاملًا رسيده باشد و روغنش صاف و خالص شود.نور ايمان كه در قلب مؤمنان است، داراى همان چهار عملى است كه در يك چراغ پرفروغ موجود است:مصباح، همان شعله‏هاى ايمان است كه در قلب مؤمن آشكار مى‏گردد و فروغ هدايت از آن منتشر مى‏شود.
زجاجه، و حباب، قلب مؤمن است كه ايمان را در وجودش تنظيم مى‏كند. مشكات، سينه مؤمن و يا به تعبير ديگر مجموعه شخصيت و آگاهى و علوم و افكار اوست كه ايمان وى را از گزند طوفان حوادث مصون مى‏دارد.شجره مباركه زيتونه، همان وحى الهى است كه عصاره آن در نهايت صفا و پاكى مى‏باشد و ايمان مؤمنان به وسيله آن شعله ور و پر بار مى‏گردد.در حقيقت اين نور خدا مى‏باشد؛ همان نورى است كه آسمانها و زمين را روشن ساخته و از كانون قلب مؤمنان سر برآورده و تمام وجود و هستى آنها را روشن و نورانى مى‏كند.دلائلى را كه از عقل و خرد دريافته‏اند، با نور وحى آميخته مى‏شود و مصداق «نور على نورٍ» مى‏گردد.و هم در اين جا است كه دلهاى آماده و مستعد به اين نور الهى هدايت مى‏شوند و مضمون «يَهْدى اللّهُ لِنوُرِهِ مَن يَشآءُ» در مورد آن محقق مى‏شود.بنابراين براى حفظ اين نور الهى (نور هدايت و ايمان) مجموعه‏اى از معارف و آگاهيها و خودسازيها و اخلاق لازم است كه همچون مشكاتى اين مصباح را حفظ كند.
و نيز قلب مستعد و آماده‏اى مى‏خواهد كه همچون زجاجه برنامه آن را تنظيم نمايد.و امدادى از ناحيه وحى لازم دارد كه همچون (شَجَرَةٍ مُبارَكَةٍ زَيتوُنَةٍ) به آن انرژى بخشد.و اين نور وحى بايد از آلودگى به گرايشهاى مادى و انحرافى شرقى و غربى كه موجب كدورت آن مى‏شود، بركنار باشد. آن چنان صاف و زلال و خالى از هرگونه التقاط و انحراف كه بدون نياز به هيچ چيز ديگر تمام نيروهاى وجود انسان را بسيج كند و مصداق «يَكادُ زَيتُها يُضِى‏ءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ» گردد.هرگونه تفسير برأى و پيشداوريهاى نادرست و اعمال سليقه‏هاى شخصى و عقيده‏هاى تحميلى و تمايل به چپ و راست و هر گونه خرافات كه محصول اين (شجره مباركه) را آلوده كند، از فروغ اين چراغ مى‏كاهد و گاه آن را خاموش مى‏سازد.اين است مثالى كه خداوند در اين آيه براى نور خود بيان كرده و او از همه چيز آگاه است.از آنچه در بالا ذكر شده، اين نكته روشن مى‏شود كه اگر در روايات ائمه معصومين عليهم السلام در تفسير اين آيه رسيده است- مشكاة- گاهى به قلب پيامبر اسلام (ص) و مصباح نور به علم و زجاجه به وصى او، على (ع) و شجره مباركه به ابراهيم خليل كه ريشه اين خاندان از اوست و جمله لا شرقية و لا غربيه به نفى گرايشهاى يهود و نصارا تفسير شده است، در حقيقت چهره ديگرى از همان نور هدايت و ايمان و بيان مصداق روشنى از آن است، نه اين كه منحصر به همين مصداق باشد.