درك موقعيت شوهر
زن شايسته از وقتى كه قدم به خانه شوهر مى‏نهد، مى‏كوشد روحيات و موقعيت ويژه همسرش را با زيركى دريابد و خود را با شرايط خاص مادى و معنوى شوهرش سازگار كند.او با درايت مى‏نگرد و مى‏انديشد كه شوهرش چه موقعيتى دارد و چگونه مردى است، آيا همسرش يك پاسدار است يا روحانى، معلم يا استاد دانشگاه، يا كاسب بازارى و يا يك كارگر ساده و غير آن. شغل شوهر و مسئوليت اجتماعى او چه اقتضائات و دشواريهايى دارد و او در برابر اين موقعيت چه نقشى مى‏تواند ايفا كند تا شوهرش موفقيت بيش‏ترى كسب نمايد و خدمات مؤثرترى براى كشور و همنوعانش ارائه دهد.بدون ترديد خانه محل آرامش و آسايش مرد است. او وقتى از ميدان مبارزات زندگى و برخورد با حوادث و مشكلات آن خسته مى‏شود، به خانه پناه مى‏برد تا تجديد نيرو كند و خويشتن را براى حضور در صحنه اجتماع و انجام مسئوليتهاى اجتماعى آماده نمايد و رياست اين آسايشگاه مهم برعهده زن گذاشته شده است. حال اگر زن از مسئوليت سنگين و حسّاس خود در برابر شوهرش آگاه باشد و از حدود تأثير و نفوذش در روحيه شوهر مطلع باشد بهترين نقش را در زندگى شوهرش ايفا مى‏كند، او را در انجام مأموريتها و مسئوليتهاى اجتماعى‏اش يارى مى‏دهد و بزرگ‏ترين پشتوانه روحى‏اش خواهد شد. هنگامى كه همسرش با تنى خسته و كوفته به خانه بازمى‏گردد از مهربانيها، دلگرميها و نوازشهايش برخوردار سازد، تحسين و تشويقش كند، از زحمات و تلاشهايش قدردانى نمايد، او را براى شروع روز كارى ديگر آماده‏اش كند و به وسيله نوازشهاى بى‏شائبه‏اش تن خسته و رنجورش را تسكين دهد.به جهت چنين نقشى است كه اسلام شوهردارى را در رديف جهاد قرار داده است.
حضرت على (ع) مى‏فرمايد:جهاد زن به اين است كه خوب شوهردارى كند. «1»اگر زن، موقعيت شوهرش را به خوبى درك كند و خوب شوهردارى نمايد نه تنها اسباب عظمت و ترقى او را فراهم خواهد ساخت، بلكه در خدمت او به اجتماع نيز شريك خواهد شد. مقام معظم رهبرى مى‏فرمايد:هر تلاشى كه يك مرد در ميدانهاى مختلف انجام مى‏دهد، به ميزان زيادى مرهون همكارى، همراهى، صبر و سازگارى همسر اوست؛ هميشه همين‏طور بوده است. فرموده‏اند: «جِهادُ الْمَرْأَةِ حُسْنُ التَّبَعُّلِ.» «حُسن تبعّل يعنى چه؟ عده‏اى خيال مى‏كنند زن اين است كه فقط وسايل راحتى مرد را فراهم كند. حُسن تبعّل فقط اين نيست؛ اين جهاد نيست؛ جهاد اين است كه زنان مبارز، مؤمن و فداكار وقتى شوهرهايشان مسئوليتهاى سنگينى دارند، بار آن سنگينى به ميزان زيادى روى دوش آنها مى‏افتد ... وقتى مرد خسته مى‏شود، اثر خستگى او در خانه ظاهر مى‏شود.وقتى به خانه مى‏آيد، خسته، كوفته و گاهى بداخلاق است و اين بداخلاقى و خستگى و بى‏حوصلگىِ ناشى از محيط كار، به داخل خانواده منعكس مى‏شود. حالا اين خانم اگر بخواهد جهاد بكند، جهاد او اين است كه با اين زحمتها بسازد و آنها را براى خدا تحمّل كند؛ اين مى‏شود «حسن التبعّل». «1»
همچنين خطاب به پاسداران مى‏فرمايد:من اعتقاد دارم ... كه مادرها و به خصوص همسران شما در اجر و ثواب شما شريك‏اند، اين ديگر بسته به نوع همكاريىّ است كه كرده‏اند؛ گاهى پنجاه درصد شريك‏اند، گاهى شصت درصد و گاهى هم هفتاد درصد شريك‏اند. «2»و خطاب به خانمها مى‏فرمايد:شما خانمها اگر از ناحيه همسرتان زحمتى را متحمل مى‏شويد كه آن همسر اين زحمت را به خاطر كار و تلاش و مجاهدت، بر شما تحميل مى‏كند، اين زحمت پيش خداى متعال اجر دارد؛ ولو يك لحظه و يك ساعتش را هيچ كس نفهمد. خيليها از زحمات خانمها آگاهى ندارند. مردم عادت كرده‏اند كه خيال كنند زحمت، چيزى است كه انسان با بازو و بدن و جسم خود انجام مى‏دهد؛ نمى‏دانند زحمات روحى و عاطفى گاهى سنگين‏تر است. آقايان، خيلى از زحمتهاى شما را درست ملتفت نيستند؛ اما خداى متعال كه «لا يخفى عليه خافية» است- هيچ چيزى از او پوشيده نمى‏ماند- ناظر كار شماست و شما اجر داريد. «3»