آثار دروغ گفتن
· در سوره شريف زمر مي‌فرمايد:
إِنَّ اللَّهَ لايَهْدي مَنْ هُوَ كاذِبٌ كَفَّارٌ؛ 4
خداوند، آن كس را كه دروغ‌گو و كفران‏كننده است، هرگز هدايت نمى‏كند.
آدم دروغ‌گو را خدا هدايت نمي کند. من که دروغ مي‌گويم، از هدايت الهي دور هستم. خدا آدم دروغ‌گو را به خودش وا مي‌گذارد.
· نبي اکرم9فرمودند:
کسي که بدون عذر شرعي دروغ بگويد، هفتاد هزار ملک او را لعنت مي‌کنند و از قلب او بويي به سوي آسمان خارج مي‌شود که همة ملائکه آسمان او را لعنش مي‌کنند 5.
اين، يکي از آثار دروغ‌‌گويي است. حضرت حق كه مي‌فرمايد: «دروغ نگو» مي‌خواهد اين آثار به من نرسد و اين نتايج را براي من نداشته باشد.
· امام صادق7فرمودند: يکي از نتايج دروغ‌‌گويي اين است که انسان، به فراموشي مبتلا مي‌شود 6.
------------------------------
4. زمر: 3.
5. بحارالأنوار، ج 69، ص 263.
6. بحارالأنوار، ج 69، ص 251.


اين اثر دروغ‌گويي است. اگر مي‌خواهي فراموشي نداشته باشي، حواست را جمع کن و کمتر دروغ بگو .
· در روايتي دارد که کساني که دروغ مي‌گويند، از نماز شب محروم مي‌شوند 1.
اگر مي‌خواهي موفق به نماز شب بشوي، کمتر دروغ بگو.
· در روايت ديگري دارد که نبي اکرم9فرمودند:
موقعي که به معراج رفتم، وارد بهشت و جهنم شدم . ديدم در جهنم يک کسي را خوابانده اند و يک شخص ايستاده است و يک عصاي آهني كه سرش تيز است در دست او مي‌باشد. اين شخص، وارونه روي زمين خوابيده است و آن شخص هم با آن عصا بدن و صورت او را تکه تکه مي‌کند و جدا مي‌کند. اين شخص هم فرياد مي‌زند. بعد صورت او را از زمين بر مي‌دارد و آن طرفش را مي‌گذارد و دوباره با اين عصاي آهني همين طور اين گوشت‌ها را تکه تکه و استخوان‌ها را جدا مي‌کند. بعد دو باره طرف قبلي را مي‌گذارد كه خوب شده و باز گوشت‌هاي آن را جدا مي‌كند. به همين طريق، مكرر اين كار را مي‌كند. حضرت مي‌فرمايد: سؤال کردم: «برادر! جبرئيل اين مال چيست؟ چه گناهي دارد؟» عرض کرد: «اين، عذاب دروغ‌گوها است» 2.
خدا مي‌خواهد تو اين عذاب را نکشي؛ لذا گفته دروغ گفتن حرام است. اگر من دروغ بگويم، به خدا ضرر نمي‌زنم؛ اما اين آثار براي خود من هست. خدا مي‌خواهد که من محفوظ بمانم. البته دروغ، مراتبي دارد كه شهيد دستغيب در كتاب گناهان كبيره بيان فرموده است.حضرت امير7 فرمودند: «النَّجاةُ مَع الصَّدقِ 3؛ نجات و پيروزي، با راستگويي است». هميشه راست بگو؛ همه جا راست بگو. به خدا قسم! ضرر نمي کني، خدا به تو کمک مي‌کند. اگر ـ خداي ناخواسته ـ در دادگاه هم گرفتار شدي، آنجا هم راست بگو. خدا شاهد است از راست گفتن، نتايجي گرفته شده است که در دروغ گفتن نيست. خدا خودش کمک مي‌کند.
در روايت داريم: «ان الله مع الصادقين 4؛ خدا با راست‌گويان است». در آيه شريف هم مي‌فرمايد: «کونوا مع الصادقين 5؛ با راستگويان باشيد». چه کسي راست مي‌گويد؟ اهل بيت عصمت و طهارت، اين‌ها همه راست مي‌گويند؛ اولياي الهي راست مي‌گويند. تو هم که راست بگويي، به آن‌ها ملحق مي‌شوي و اوصاف آن‌ها در تو جلوه مي‌کند. مثلاً در نماز به خدا مي‌گوييم: «اياک نعبد و اياک نستعين؛ خدايا! من تو را عبادت مي‌کنم و بس. طلب ياري هم از تو مي‌جويم و بس». آيا اين را من راست مي‌گويم؟ همين طور است؟ در خودم مطالعه کنم. فقط اميرالمؤمنين‌7 است كه فرمود:
إِلَهِي مَا عَبَدْتُكَ خَوْفاً مِنْ عِقَابِكَ وَ لَا طَمَعاً فِي ثَوَابِكَ وَ لَكِنْ وَجَدْتُكَ أَهْلًا لِلْعِبَادَةِ فَعَبَدْتُكَ 6؛
خدايا! من تو را به دليل ترس از عذابت و اميد به پاداشت عبادت نكردم؛ بلكه من تو را شايسته عبادت يافتم و عبادتت كردم.
مي‌فرمايند: من خدا را عبادت نمي کنم براي بهشت او يا ترس از جهنم او؛ بلکه ديدم خدا اهليت دارد که او را پرستش بکنم؛ پس عبادتش نمودم. او مي‌خواهد جهنم ببرد و مي‌خواهد بهشتم ببرد. من چه کار به اين کارها دارم؟ من او را عبادت مي‌کنم. نماز و عبادت‌هاي ما بايد اين طور باشد. اگر حاجت هم داري، نماز را براي خدا بخوان و حاجت خود را جداگانه از خدا بخواه. نگو که اين نماز را مي‌خوانم که اين حاجتم را به من بدهي. اين کار را نکن. تو معامله گر مي‌شوي. نه بابا! بگو نماز را براي خدا مي‌خوانم و حاجتم را هم از خدا طلب مي‌کنم. اين، بسيار عالي است.
------------------------------
1. بحارالأنوار، ج 69، ص 260.
2. گناهان كبيره، ص279 (نقل از دعوات راوندي).
3. غررالحكم، ص 218. (نقل از دعوات راوندي).
4. أَلَا فَاصْدُقُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّادِقِينَ وَ جَانِبُوا الْكَذِبَ فَإِنَّهُ يُجَانِبُ الْإِيمَان‏. وسائل‏الشيعة ج : 12 ص : 246
5. توبه: 119.
6. بحارالأنوار، ج 41، ص 14.