خدا رزق همه را مي رساند؛ لکن رزق بر دو قسم است. اگر انسان مي خواهد بخورد و بپاشد و زياده روي کند، اين نوع رزق را خدا ضامن نيست و براي آن بايد کار بکند. بله، خدا رزّاق است و رزق مي‌رساند؛ لكن در حدي که حيات شما باقي بماند. به اصطلاح خودمان، رزق بخور و نمير؛ اميرالمؤمنين7فرمودند:
يَا بُنَيَّ الرِّزْقُ رِزْقَانِ رِزْقٌ تَطْلُبُهُ وَ رِزْقٌ يَطْلُبُك‏ فَإِنْ لَمْ تَأْتِهِ أَتَاك‏4.
رزق دو گونه است؛ يک رزق است كه دنبال شما مي‌دود. آن، رزق مقسوم تو است که از طرف حق بايد به تو برسد. يک رزق هم هست که تو دنبال آن مي دوي؛ يعني بايد کسب حلال بکني، تجارت بکني «الکاسب حبيب الله». قبلاً عرض کرده‌ام که طبق روايت، عبادت، ده جزء است که نُه جزء آن در
------------------------------
4. من‏لايحضره‏الفقيه ، ج 4، ص 385 ؛ نهج‏البلاغة، ص 402 ؛ بحارالأنوار، ج 100 ، ص 39.

تجارت و کسب و تحصيل رزق حلال است1. روايات زيادي در اين باب وجود دارد . در کتب روايي، بيست و نُه باب راجع به رزق آمده است.خلاصه آن که آن رزق که قسمت تو هست و حتماً به تو مي رسد، رزق بخور و نميري است. اگر دنبال آن هم نروي، به تو مي رسد و براي تو مي آورند؛ اما ما به آن اکتفا نمي کنيم و مي خواهيم مال بسيار داشته باشيم. اين نوع رزق، تقسيمي نيست و بايد دنبال آن بدوي و زحمت بکشي تا خدا به تو عنايت بکند.در روايتي نبي اکرم9فرمودند:
هر کس از دسترنج خود بخورد، خداوند، درهاي بهشت را به روي او مي گشايد2.
چه عبادتي از اين بالاتر مي خواهيد عزيز من! نشسته‌ايد معامله مي کنيد و خدا در نامة عمل تو ثواب مي نويسد؛ مثل اينکه نماز شب و مناجات مي‌خواني. اين طور براي تو ثواب مي نويسد. «الکاسب حبيب الله»؛ کاسب، دوست خداست. خوشا به سعادت دوستان خدا! اما مشروط بر اينکه طبق شرع مقدس باشد و آنچه را که شرع فرموده است، چشم بگويد.در روايت ديگري هست که نبي اکرم9فرمودند:
هر کس از دسترنج خود بخورد، در قيامت در درجه انبياء خواهد بود3.
اگر مي خواهي در قيامت هم درجه انبيا و پيغمبرها باشي، از دسترنج خودت يک چيزي استفاده کن.
------------------------------
1. بحارالأنوار، ج100 ، ص 9.
2. جامع‏الأخبار، ص139 ؛ بحارالأنوار، ج 100، ص10.
3. همان، همان.