جلوه‏هايى از اخلاص امام (ره)
1- اخلاص در هدف‏
معيار سنجش و ارزيابى همه اعمال و رفتار آدمى، انگيزه و هدف اوست. به ديگرسخن، خوبى و بدى كارها بستگى به خاستگاه آنها دارد.
على عليه السلام مى‏فرمايد:
«الْاعْمالُ ثِمارُ النِّيَّاتِ، النِّيَّةُ اساسُ الْعَمَلِ» «1»
عمل‏ها نتايج نيّتهاست و نيّت پايه عمل مى‏باشد.
اخلاص در انگيزه و هدف به مثابه روح در پيكر اعمال است كه به اعمال شادابى و جهت مى‏بخشد.
انگيزه الهى سرچشمه حيات‏بخشى بود كه درخت پربار و بابركت وجود امام (ره) را زنده نگاه داشت. رهبر معظّم انقلاب آيةاللَّه‏العظمى خامنه‏اى درمورد شخصيت ايشان مى‏فرمايد:
بزرگ‏ترين ستايش براى رهبر عزيز ما همين است كه او را عبداللَّه يعنى بنده خدا و تسليم اراده پروردگار ... ياد كنيم. «2»
اخلاص امام به مرتبه والايى رسيده بود، او در باره ابراز علاقه‏ شاگردان خود و فعاليت آنها براى مرجعيت ايشان، مى‏فرمود:
من راضى نيستم كسانى را كه به من علاقه مند هستند، علاقه شان از قلب تجاوز نمايد و آن را ابراز نمايند. هر كسى به من علاقه دارد بگذارد در همان محدوده قلب بماند. كسى براى رياست من، حتى يك وجب هم قدم بر ندارد. «1»
حجةالاسلام مرتضى تهرانى مى‏گويد:
هر كارى ايشان مى‏كردند، انگيزه‏اى جز طلب رضاى خداى متعال يا اطاعت او نداشتند، اين‏نوع از انگيزه كه از عاليترين انگيزه‏هاى يك مؤمن است در مسير زندگى و حيات طبيعى خودش آنقدر در ايشان صفا و نورانيّت به وجود آورده بود كه فكرشان، ديدشان و تشخيصشان الهى شده بود. «2»
2- اخلاص در گفتار
امام (ره) از مصاديق اين آيه از قرآن كريم است كه مى‏فرمايد:
«... وَ جَعَلْنا لَهُمْ لِسانَ صِدْقٍ عَلِيّاً» «3»
و سخن نيكو و آوازه بلند به آنها ارزانى داشتيم.
گفتار او سرشار از معارف و اخلاص نسبت به حق بوده و در جويندگان حقيقت تأثيرى بسزا داشت.
يكى از شاگردان او مى‏گويد:
كلمات ايشان آنقدر دلنشين بود كه گمان ندارم كسى از مستمعين موعظه ايشان، لحظه‏اى از لحظات مواعظ ايشان را فراموش كرده باشد. در بعضى‏ افراد مواعظ ايشان آنقدر جايگير مى‏شد و در روحشان قرار مى‏گرفت؛ مثل اينكه هميشه نصب‏العين آنهاست ... اثرش در روح مستمعين آنقدر زياد بود كه چهره‏هاى آقايان طلّاب پس از استماع مواعظ ايشان متغيّر مى‏گشت. «1»
حضرت امام مقيد بودند اخلاص را به مراتب مختلفه‏اش در خودشان به وجود بياورند كه آورده بودند. اخلاص در عمل، در گفتار و ... كه آنهم مولود اخلاص در تفكر است. ايشان فكرشان و تشخيصشان الهى شده بود. «2»
3- اخلاص در عمل‏
اخلاص در واقع تصفيه خانه‏اى است كه تمام اعمال انسان بايد از آن بگذرد، تا مورد قبول و رضايت حق قرار گيرد. در حديثى قدسى آمده است:
«مَنْ اشْرَكَ مَعِىَ غَيْرى فى عَمَلِهِ، لَمْ‏اقْبَلْهُ الّا ما كانَ خالِصاً» «3»
هر كس ديگرى‏را در عمل خود با من شريك قرار دهد، من‏آن عمل را قبول نمى‏كنم، مگر آنچه كه خالص باشد.
امام (ره) وجود مبارك خود را به ياد خدا آراسته بود. خدا همه چيز او و قلبش مالامال ازمحبت او بود.
اينك به نمونه‏هايى از اخلاص آن امام راحل (ره) در مقام عمل توجه كنيد.
الف- در زمينه تحصيل علم و دانش از همان ابتدا نشان داد كه براى انجام تكليف و وظيفه الهى درس مى‏خواند و هدف او مقام و منصب مرجعيت نيست.
حضرت امام عمل به تكليف را وظيفه خود مى‏دانست و بشدّت از اقدام‏
اطرافيان براى مطرح نمودن خود جلوگيرى مى‏كرد و بارها مى‏فرمود:
به‏خدا سوگند كه من براى مرجعيّت و رهبرى يك‏قدم برنداشته‏ام ولى‏اگر به سراغم آمد براساس مسؤوليت آن را رد نمى‏كنم. «1»
يكى از شاگردانش مى‏گويد:
امام بر يك دوره كتاب «وسيله» سيد ابوالحسن اصفهانى و همچنين بر كتاب «عروةالوثقى» حاشيه داشت. با اينكه ما به منزل ايشان رفت و آمد داشتيم نفهميده بوديم كه ايشان بر اين دو كتاب حاشيه دارند كه اينها در خصوصيات يك كسى كه بخواهد مرجع شود، دخيل است. كسى كه خواستار مرجعيت باشد، حداقل به دوستان نزديكش مى‏فهماند كه اين چنين كتابهاى فقهى را نوشته است. «2»
ب- در امور اجتماعى هميشه سعى داشت كار را براى خدا انجام بدهد و از ريا، خودنمايى و شهرت‏طلبى نفرت داشت.
آية الله صانعى مى‏گويد:
صاحب يكى از كارخانجات تهران براى مسجدى كه خودش ساخته بود، از امام تقاضاى مبلغى پول كرد. امام با اكراه پذيرفت، ولى پس از تعيين يك روحانى در هنگام اعزام به او فرمود: وظيفه شما علاوه بر تبليغ و ارشاد اين است كه دو موضوع را از ياد نبريد: 1- در اين مسجد نامى از من برده نشود. 2- برخورد شما با بانى مسجد طورى باشد كه فكر نكند به مال و ثروت او چشم دوخته‏ايم. «3»
يكى از يارانش مى‏گويد:
خدمت امام رسيديم، حاج آقا مهدى [شاه‏آبادى‏] به امام عرض كرد فلانى از همدان آمده، اهل مبارزه است، ارادت به شما دارد، الان در قم منزل برادرش است، از اين شخص ديدن كنيد. امام فرمود: حالم مساعد نيست آقاى شاه‏آبادى اصرار كردند. امام فرمود: اينكه گفتم حالم مساعد نيست، چون تب دارم البته آنقدر تب ندارم كه نتوانم به منزل آن آقا بروم ... ولى چون نمى‏توانم قصد قربت كنم بعد از اينكه شما گفتيد اين آقا چنين كرده و به شما ارادتمند است، به اين جهت نمى‏آيم. «1»
ج- در مبارزه و انقلاب اسلامى تنها آرمان ايشان پياده شدن حكومت اللّه و اجراى كامل برنامه‏هاى اسلام و قرآن بود و تا آخر در اين راه ايستاد. امام در نخستين گام مبارزه و اولين اعلاميه‏اى كه صادر كرد آيه شريفه ذيل را مبناى راه و روش خود قرار داد: «2»
«قُلْ انَّما اعِظُكُمْ بِواحِدَةٍ انْ تَقُومُوا لِلَّهِ ...» «3»
بگو: تنها پند من اين است كه براى خدا قيام كنيد.
در اوايل مبارزات كه اعلاميه‏هاى متعدد، يكى پس از ديگرى از ايشان صادر مى‏شد، يكى از علماى تهران پيامى براى ايشان به قم فرستاد كه چون حضرتعالى در عداد مراجع هستيد زيبنده شما نيست كه زياد اعلاميه بدهيد.
امام فرمودند:
سلام مرا به ايشان برسانيد و بگوييد من نمى‏خواهم مرجع بشوم مى‏خواهم به وظيفه‏ام عمل كنم. «4»
در هنگامى كه فردى كتابى عليه اسلام و معتقدات مسلمانان به نام اسرار هزار ساله نوشت، هيچ كس جوابى براى اين كتاب ننوشت. امام درس را تعطيل كردند و مشغول به تهيه جوابى براى اين كتاب شدند و بر اثر كار زياد روى اين جواب چشم شريف ايشان ناراحتى پيدا كرد، حاصل زحمت ايشان، كشف الاسرار است. در چاپهاى اوليه امام حاضر نشدند نام مؤلف بيايد و مى‏فرمودند:
من اين كتاب را فقط براى رضاى خدا نوشته‏ام .... «1»
4- اخلاص در عبادت و ديندارى‏
بنيانگذار جمهورى اسلامى، در اين ميدان گوى سبقت را از ديگران ربوده بود. اوخدا را شناخته و با تمام وجود در مقابل او تسليم بود. در بندگى چيزى را شريك خدا قرار نداد و اعمال و خدمات پرارزش خود را در طبق اخلاص نهاده، به آستان دوست تقديم كرد. او يك عمر در سير و سلوك بود و هيچ گاه آن را به نمايش نگذاشت.
در ابعاد مختلف عبادى از هر جهت نمونه بود و گواه اين مطلب گريه‏هاى عارفانه و خضوع و شب‏زنده‏دارى او در برابر خداى بزرگ و همدمى انس او با قرآن و دعاها و نوافل است. ولى هيچ گاه حتّى براى يك بار هم ديده و شنيده نشد كه امام خويشتن را بستايد و به صراحت و يا به كنايه به گوشه‏اى از آنچه بر او از سختيها و مرارتها در سير و سلوك معنوى گذشته سخنى به ميان آورد.
حتى در برخى از اوقات افرادى كه با امام برخورد كرده‏اند و مى‏خواستند بگويند كه: بلى ما هم اهل معرفت و دل هستيم، امام خيلى جالب با يك كلمه موفق باشيد به مسأله خاتمه مى‏داد. «2»
امام پاسدار واقعى اسلام بود و همه خطرات و صدمات را به جان خريد، تا به آيين اسلام آسيبى نرسد.آية الله العظمى اراكى قدس سره در اين زمينه مى‏فرمايد:
اين مرد دينى است كه سر تا پا حاضر است حتى براى كشته شدن هم حاضر است ... همين كتاب كشف الاسرار را كه نوشت از عِرق ديانتى‏اش بود ... مى‏شود به واللّه قسم خورد كه اين مرد نيك نفس ... هيچ غرضى در او جز ترويج دين نيست. «1»
كار براى خدا و عبوديت الهى راز پيروزى و موفقيت امام بود. رهبر معظّم انقلاب آية اللّه العظمى خامنه‏اى مى‏فرمايد:
... نقطه اساسى كار او هم، محو در اراده الهى و تكليف شرعى بود. هيچ چيز غير از اين مطرح نبود ... عبوديت الهى و عبوديت در مقابل پروردگار و تسليم در مقابل او، كار را براى رضاى خدا كردن، راز اصلى موفقيت‏هاى ملت ما بود و امام ما مظهر كامل اين روحيه بود ... توفيقات امام در درجه اوّل از اخلاص ايشان ناشى مى‏شد. يعنى در واقع مخلص خدا بود و كار را صرفاً براى خدا انجام مى‏داد و لاغير. «2»
... هنگام عبادت [همانند] يك عابد تمام عيار در محراب عبادت ايستاده بود. با خدايش آن چنان راز و نياز مى‏كرد كه گويا زندگى را ترك كرده و فقط به عبادت پرداخته است. «3»