خانواده‏
كانون خانواده، نخستين و مؤثرترين مركز تربيتى است و آن اندازه كه كودك از محيط خانه و اعضاى خانواده تأثير مى‏پذيرد به ندرت از جاهاى ديگر اثر مى‏پذيرد و مى‏توان گفت شخصيت آينده فرد و به تعبير قرآن «شاكله» افراد، در خانواده شكل مى‏گيرد و بخصوص پدر ومادر نقش اول‏ را در تكوين شخصيت و تربيت فرد ايفا مى‏كنند.
با توجه به چنين اهميتى، امام امت در بسيارى از موارد، خانواده‏ها را به نقش ارزنده و منحصربه فردشان آگاه مى‏ساخت و مسؤوليت خطيرشان را در تهذيب و تربيت فرزندان گوشزد مى‏كرد و اعتقاد داشت:
نقش خانواده و خصوص مادر در نونهالان و پدر در نوجوانان، بسيار حساس است و اگر فرزندان در دامن مادران و حمايت پدران متعهد به طور شايسته و با آموزش صحيح، تربيت شده و به مدارس فرستاده شوند، كار معلمان نيز آسان‏تر خواهد بود. اساسا تربيت از دامان پاك مادر و جوار پدر شروع مى‏شود و با تربيت اسلامى و صحيح آنان، استقلال و آزادى و تعهد به مصالح كشور پايه‏ريزى مى‏شود. «1»
امام راحل نقش بسيار مؤثر و ارزنده مادر را در تربيت فرزند در رديف پيامبران الهى مى‏داند و در تبيين آن مى‏فرمايد:
انبيا آمده‏اند كه انسان بسازند، انبيا مأمورند كه افرادى را كه بشر هستند و با حيوانات فرق ندارند، اينها را انسان كنند، تزكيه كنند، شغل انبيا همين است بايد شغل مادرها هم همين باشد نسبت به بچه‏هايى كه در دامنشان است و با اعمالشان آنها را تزكيه كنند.در دامن مادر، بچه‏ها بهتر تربيت مى‏شوند تا در پيش استادان، علاقه‏اى كه بچه به مادر دارد به هيچ كس ندارد و آن چيزى كه از بچگى از مادر مى‏شنود در قلبش نقش مى‏بندد و تا آخر همراهش است. مادرها بايد توجه به اين‏ معنى كنند كه بچه‏ها را خوب تربيت كنند، پاك تربيت كنند، دامن‏هايشان يك مدرسه علمى و ايمانى باشد و اين يك مطلب بسيار بزرگى است كه از مادرها ساخته است و از كسى ديگر ساخته نيست. آنقدرى كه بچه ازمادر چيز مى‏شنود، از پدر نمى‏شنود؛ آنقدرى كه اخلاق مادر در بچه كوچك نورس تأثير دارد و به او منتقل مى‏شود از ديگران عملى نيست.مادرها مبدأ خيرات هستند و اگر خداى نخواسته مادرانى باشند كه بچه‏ها را بد تربيت كنند مبدأ شرّند. يك مادر ممكن است يك بچه را خوب تربيت كند و آن بچه يك امت را نجات بدهد و ممكن است بد تربيت كند و آن بچه موجب هلاكت يك امت بشود. «1»
در سخنان شيواى ديگرى به فلسفه اين تأثير پذيرى اشاره كرده مى‏فرمايد:
اول مدرسه‏اى كه بچه دارد دامن مادر است. مادرِ خوب، بچه خوب تربيت مى‏كند و خداى نخواسته اگر مادر منحرف باشد، بچه از همان دامن مادر منحرف بيرون مى‏آيد و چون بچه‏ها آن علاقه‏اى كه به مادر دارند به هيچ كس ندارند و در دامن مادر كه هستند تمام چيزهايى كه دارند، آرزوهايى كه دارند خلاصه مى‏شود در مادر و همه چيز را در مادر مى‏بينند. حرف مادر، خُلق مادر، عمل مادر در بچه‏ها اثر دارد ... اين دامن اگر يك دامن طاهر پاكيزه مهذب باشد، بچه از همين اول كه دارد رشد مى‏كند، با آن اخلاق صحيح و با آن تهذيب نفس و با آن عمل خوب رشد مى‏كند. بچه وقتى در دامن مادرش هست مى‏بيند مادر اخلاق خوش دارد، اعمال صحيح دارد،گفتار خوش دارد، آن بچه از همانجا اعمالش و گفتارش به تقليد از مادر كه از همه تقليدها بالاتر است و به تزريق مادر، كه از همه تزريقها مؤثرتر است، تربيت مى‏شود. «1»