ب- فروتنى‏
پيامبر اسلام (ص) فرموده است:
طُوبى لِمَن تَواضَعَ للَّه تَعالى فِى غَيرِ مَنقَصَةٍ وَ اذَلَّ نَفسَهُ فى غَيرِ مَسكَنَةٍ. «2»
خوشا به حال كسى كه در عين كمال و توان براى خدا تواضع كند؛ و خويش را ذليل سازد بى‏آنكه خوار باشد.
چون معصومين (ع) مخلصان درگاه الهى اند و هر كارى را براى خدا انجام مى‏دهند، فروتنى آنان نيز براى خدا است. آنان ميان مردم و همراه آنان زندگى مى‏كنند و با رأفت و عطوفت وصف ناشدنى به ارشاد و هدايت آنان‏ مى‏پردازند و با اينكه همه كمالات انسانى را در عالى‏ترين حدّ آن دارايند و از شخصيت والا و گرانسنگى برخوردارند؛ هرگز خود را تافته جدا بافته از مردم نمى‏دانند و توقع كرنش و خدمت از كس نمى‏برند و تكبر نمى‏ورزند و ديگران را حقير نمى‏انگارند. اميرمؤمنان (ع) رفتار پيامبر (ص) با مردم را چنين توصيف مى‏كند.وقتى به مجلسى مى‏آمد، پايين آن مى‏نشست؛ كنار آخرين نفر و ديگران را نيز به همين رفتار سفارش مى‏كرد و همگان را بهره‏مند مى‏ساخت به گونه‏اى كه هيچ كسى احساس نمى‏كرد كه ديگرى بيش از او نزد پيامبر احترام دارد. با همنشين خود مى‏نشست تا او برخيزد. هر كس نيازى داشت يا آن را بر مى‏آورد و يا سخنى نيك بدو مى‏گفت كه يارى اش دهد. اخلاق خوش او سبب شد تا مردم او را پدر مهربان خويش بدانند و جملگى در برابرش خوشرفتار شدند و محضر او همواره محضر بردبارى و حيا و صداقت و امانت بود و جنجال و هياهو بدان راه نداشت و حرمتها در آن شكسته نمى‏شد. «1»
پيامبر، لباس و كفش خويش را با دست خود وصله مى‏زد، گوسفند مى‏دوشيد، بر زمين مى‏نشست و چون بردگان غذا مى‏خورد، الاغ سوار مى‏شد و كسى را نيز بر ترك خود سوار مى‏كرد، از اينكه نيازمندى‏هاى خانه خود را از بازار تهيه كند، ابايى نداشت، با فقير و غنى مصافحه مى‏كرد، كم خرج و كم زحمت بود و فروتنى اش همراه ذلت نبود و برخوردى زيبا ورويى خوش داشت. «2»
امام صادق (ع) درباره رفتار فروتنانه فرموده است:
اميرمؤمنان (ع) هيزم و آب منزل را تهيه مى‏كرد و جارو مى‏زد و حضرت زهرا (ع) غله را آرد و خمير مى‏كرد و مى‏پخت. «1»
هرگاه براى اميرمؤمنان ميهمان مى‏رسيد، امام پس از غذا بر دست ميهمان آب مى‏ريخت تا ميهمان دست خويش را بشويد. «2»
از سوى ديگر معصومين (ع) در جايگاه رهبرى، به مسلمانان مى‏آموختند كه همواره با عزت و سرافرازى زندگى كنند و ضمن مراعات حدود تواضع و فروتنى هيچ گاه در برابر ديگران حتى رهبران و بزرگان، خود را خوار نسازند و گرفتار چاكرى و چاپلوسى نگردند. به همين دليل، رسول اكرم (ص) به مسلمانان توصيه كرده بود كه در پيش او برنخيزند. «3»
امام رضا (ع) نيز به خدمتكاران فرموده بود: هر گاه من به خانه آمدم و شما مشغول غذا خوردن بوديد، از جا بر نخيزيد. «4»
شبى امام رضا (ع) ميهمان داشت. چراغ خانه خاموش شد. ميهمان تصميم گرفت چراغ را روشن كند. امام اجازه نداد و فرمود: «ما ميهمانان خويش را به كار وادار نمى‏كنيم.» «5»
نيز درباره كارهاى بيهوده و آداب و رسوم غلطى كه به عنوان احترام و فروتنى انجام مى‏گرفت هشدار مى‏دادند. امام صادق (ع) فرمود:
روزى اميرمؤمنان (ع) با ياران خود به جايى در عراق رفت. عده‏اى از اهالى در پيشاپيش ايشان شروع كردند به دويدن، امام پرسيد: «اين چه كارى است؟
گفتند: «رسم ما اين است كه از بزرگان چنين احترام كنيم.» امام فرمود: «به خدا سوگند! بزرگانتان از چنين كارى سود نمى‏برند! شما خود را در اين دنيا به زحمت و در آخرت به بدبختى مى‏افكنيد.»»