ج- مهربانى به يتيمان و تنگدستان‏
از آن رو كه اين دو قشر بيش از ديگر مردم آسيب پذيرند، پيشوايان معصوم بدانان بيش‏تر لطف و محبت مى‏ورزند. حبيب پسرابى‏ثابت مى‏گويد:
روزى عسل و انجير فراوانى از نواحى همدان و حلوان براى امام على (ع) آوردند. فرمان داد يتيمان را آوردند و به آنان اجازه داد از عسل بخورند و خود عسل را كاسه كاسه ميان مردم تقسيم مى‏كرد. يكى از امام پرسيد:
«چرا يتيمان از دهانه مشك [بدون سهميه بندى‏] عسل مى‏خورند؟ پاسخ داد:
«امام، پدر يتيمان است و من براى جبران محبت پدرانشان، به آنان چنين اجازه‏اى دادم.» «2»
گفته‏اند كه بر روى شانه‏هاى مبارك امام حسين (ع) بر اثر كوفتگى و حمل بار پينه بسته بود. سبب را از امام زين العابدين (ع) پرسيدند. پاسخ داد:
پدرم كيسه‏هاى سنگين آذوقه را به خانه يتيمان و محرومان حمل مى‏كرد از اين رو شانه هايش پينه دارند. «3»
درباره امام زين العابدين (ع) نيز نقل كرده‏اند كه شبها به گونه ناشناس پول و خوراك و پوشاك به محرومان و يتيمان مى‏رساند و تا زنده بود كسى از كار او آگاه نشد. «1» در روايت است كه امام صادق (ع)، غلامى را پى كارى فرستاد؛ ولى تا دير وقت باز نگشت. امام خود در پى او رفت تا خبرى بيابد. غلام را ديد كه در گوشه‏اى به خواب رفته است. در كنارش نشست و با وسيله‏اى او را باد زد تا بيدار شد. آن گاه با عطوفت فرمود: «فلانى! شب را استراحت كن؛ ولى روز در پى كار ما باش!» «2» يكى از خدمتگزاران امام رضا (ع) نيز گفته است: «آن حضرت هرگز هنگام غذا خوردن، ما را به كارى نمى‏گمارد تا از خوردن غذا فارغ مى‏شديم.» «3»