مقدمه‏
يكى از ويژگيهاى دين مقدس اسلام و ديگر اديان الهى اين است كه رهبران آن، جلوتر و بهتر از ديگران به آيين خويش پايبند بودند و هرگز كوچكترين قدمى بر خلاف قوانين و مقررات آن برنداشتند. قرآن مجيد درباره اين ويژگى رهبر اسلام مى‏فرمايد:
امَنَ الرَّسُولُ بِما انْزِلَ الَيْهِ مِنْ رَبِّهِ وَ الْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ امَنَ بِاللَّهِ وَ مَلائِكَتِهِ وَ كُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ ... (بقره: 285)
پيامبر، خود به آنچه از جانب پروردگارش به او نازل شده ايمان دارد. و همه مؤمنان به خدا و فرشتگانش و كتابها و پيامبرانش ايمان دارند.
همچنين آن حضرت را به عنوان «اسوه نيكوى» خداجويان عاقبت انديش، معرفى كرده و فرموده‏است:
لَقَدْ كانَ لَكُمْ فِى رَسُولِ اللَّهِ اسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كانَ يَرْجُوا اللَّهَ وَ الْيَوْمَ الْاخِرَ وَ ذَكَرَ اللَّهَ كَثيراً (احزاب: 21)
براى هر يك از شما كه اميد به خدا و روز بازپسين داشته و خدا را فراوان ياد كند، رسول خدا مقتداى پسنديده‏اى است.
امير مؤمنان (ع) مى‏فرمايد:
ايُّهَا النَّاسُ انّى‏ وَ اللَّهِ ما احُثُّكُمْ عَلى طاعَةٍ الَّا وَ اسْبِقُكُمْ الَيْها وَ لا انْهاكُمْ عَنْ مَعْصِيَةٍ الَّا وَ اتَناهى قَبْلَكُمْ عَنْها «1»
اى مردم! به خدا سوگند شما را به طاعتى ترغيب نمى‏كنم مگر آنكه به آن از شما پيشى مى‏گيرم و شما را از معصيتى منع نمى‏كنم مگر آنكه خود پيش از شما از آن باز مى‏ايستم.اين خصوصيت پيامبر و ائمه (ع) در همه ابعاد زندگى از جمله اخلاق آنها جارى بود. چنانكه رسول اكرم (ص) مى‏فرمايد:
بُعِثْتُ لِاتَمِّمَ مَكارِمَ الْاخْلاقِ «2»
بر انگيخته شدم تا مكرمتهاى اخلاقى را تكميل كنم.بنابر اين، «سيره اخلاقى» پيامبر و امامان عليهم السلام در بعد فردى و اجتماعى فرا راه زندگى پيروان آنهاست كه با الگو قرار دادن آن مى‏توانند بهترين روش اخلاقى را داشته باشند.
متاسفانه با اينكه تاريخ اسلام در ضبط و ثبت زندگى رهبران بزرگ خود، ممتاز است، ولى ما آنطور كه بايد و شايد توجّهى به سبك و سيره پيشوايان خود نداريم. به گفته شهيد مطهرى:
ما ظلمى نظير ظلمى كه در مورد قرآن كرده‏ايم، در مورد سيره پيغمبر و ائمه اطهار كرده‏ايم. وقتى مى‏گويند پيغمبر چنين بود، مى‏گوييم: او كه پيغمبر بود. يا وقتى مى‏گويند على چنين بود مى‏گوييم او كه على بود، تو ما را با على قياس‏ مى‏كنى؟ ما را به پيغمبر قياس مى‏كنى؟ ما را به امام جعفر صادق قياس مى‏كنى؟
آنها كه از آب و خاك دگر و شهر و ديار دگرند ... نتيجه‏اش اين است كه اگر يك عمر براى ما تاريخ پيغمبر بگويند، براى ما درس نيست، ... يعنى اين منبع شناخت را هم از ما گرفتند .... «1» براى جبران اين نقيصه، امداد الهى يارمان شد كه گامى كوچك در معرفى و تبيين زندگى آن انسانهاى نمونه برداريم، اميدواريم مقبول درگاه خداوند متعال و پسند مولايمان امام زمان (عج) قرار گيرد.
پژوهشكده تحقيقات اسلامى.