ب- تلاوت جانانه‏
قرآن، «حبل اللَّه» و ريسمان پيوند آدمى به عرش الهى است و خداوند به مؤمنان دستور داده است:
فَاقْرَءُواْ مَا تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ. (مزمل: 20)
هر قدر كه برايتان ميسر است قرآن بخوانيد.همتايان قرآن، همان گونه كه در بعد معارف و حقايق و اسرار، همراه قرآن بودند، در آشكار نيز با نور قرآن توأمان بودند و از تلاوت و شنيدن و ترنم عاشقانه قرآن غفلت نمى‏كردند.رسول خدا (ص) هر شب پيش از خواب مسبّحات (سوره‏هاى حديد، حشر، صف، جمعه، تغابن و اعلى) را قرائت مى‏كرد و همين طور سوره سجده و ملك را «1». گاه براى حضرتش قرآن تلاوت مى‏كردند و ايشان گوش مى‏داد و مى‏گريست. «2» امام رضا (ع) ساعتها در بستر خود قرآن تلاوت مى‏كرد. وقتى به آيه‏هايى كه درباره بهشت و دوزخ است مى‏رسيد، سخت مى‏گريست و از آتش دوزخ به خدا پناه مى‏برد و از او بهشت طلب مى‏كرد. «3»شبى مزدوران متوكل عباسى به منزل امام هادى (ع) هجوم بردند. ايشان را در اتاقى تنها يافتند كه لباسى پشمين به تن دارد و بر ريگهاى كف اتاق نشسته، محو جمال حق است و آيه‏هاى وعد و وعيد را ترنّم مى‏كند. «4» معصومين (ع) در طول زندگى و به تناسب حال و مقال آيات قرآن را تلاوت مى‏كردند و تاريخ و سخنان و خطبه‏هاى آنان، مشحون آيه‏هاى قرآنى است.نقل است يكى از كنيزان امام مجتبى (ع) يك شاخه گل به ايشان هديه كرد و امام نيز او را آزاد ساخت. وقتى علت را پرسيدند. پاسخ داد: خداوند به ما ادب آموخته و فرموده است:
اذا حُيِّيتُم بِتَحِيِّةِ فَحَيُّوا بِاحْسَنَ مِنْها. (نساء: 86)
هر گاه به شما تحيت گويند، پاسخ آن را بهتر از آن بدهيد.و بهتر از هديه او آزادى‏اش بود. «1» حضرت سيد الشهداء (ع) در نهضت عاشورا به مناسبتهاى گوناگون آيات قران را زمزمه مى‏كرد. از جمله، وقتى خبر شهادت قيس بن مسهر صيداوى پيك خود به كوفه را شنيد، اشك از چشمانش فرو ريخت و آيه 23 سوره احزاب را تلاوت كرد. همچنين وقتى خبر شهادت مسلم و هانى را شنيد. آيه 156 سوره بقره را قرائت كرد و آن گاه كه حضرت على اكبر (ع) به ميدان رفت، امام قدرى با خدا راز و نياز كرد و عمر بن سعد را نفرين نمود و سپس با صداى بلند آيات 33 و 34 سوره آل عمران را خواند. «2» نكته جالب در قرائت اهل بيت (ع) اين بود كه صوت قرآن آنان نيز از همگان دلرباتر بود و صوت هيچ قارى قرآنى به زيبايى صوت ايشان نمى‏رسيد.
على بن محمد نوفلى مى‏گويد: در محضر امام كاظم (ع) سخن از صوت قرآن به ميان آمد. ايشان فرمود: على بن الحسين (ع) قرآن را چنان قرائت مى‏كرد كه هر كس از كنار خانه ايشان مى‏گذشت و صداى قرآن را مى‏شنيد، از هوش مى‏رفت. اگر امام همه صوت زيبايش را آشكار كند، مردم طاقت شنيدن آن را ندارند. من پرسيدم: مگر رسول خدا (ص) امام جماعت نبود و صدايش را مردم نمى‏شنيدند؟ فرمود: پيامبر نيز صوت زيبايش را به قدرى آشكار مى‏كرد كه مردم تاب بياورند. «1»