11. حفظ وحدت‏

خداى بزرگ، جهان آفرينش را بر اساس نظم و هماهنگى كامل، خلق كرده است و انسان هم در اين عالم هستى بايد از هماهنگى موجودات ديگر بهره گرفته، زندگى خويش را بر مبناى آن پى ريزى كند، تا به كمال، دست يافته، به مقام والاى خليفةاللهى برسد.همه پيامبران در طول تاريخ، انسانها را به وحدت در عقيده و عمل، دعوت مى‏كردند. پيامبر گرامى اسلام (ص) با ايجاد وحدت بين طوايف و قبائل مختلف مسلمان، بگونه‏اى انسجام و هماهنگى به وجود آورد كه جنگهاى صد ساله قبيله‏هاى «اوس» و «خزرج» در سايه اسلام به محبّت و مودّت مبدّل گشت.قرآن همه مسلمانان را به «وحدت» و تمسّك به «حبل الله» دعوت مى‏كند و مى‏فرمايد:
وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَميعاً وَ لا تَفَرَّقُوا ... «1»
و همگى به ريسمان خدا (قرآن، پيامبر و اهل بيت) چنگ زنيد و پراكنده نشويد.پايه‏هاى اين اعتصام و محورهاى وحدت در بين همه مسلمانان وجود دارد، چه اينكه همه مسلمانان «اللَّه» را پرستش مى‏كنند و حضرت «محمد» (ص) پيامبر، قرآن، كتاب و كعبه، قبله آنان است. گرچه با حفظ اين چهارپايه مى‏توانند به وحدت رسيده و اختلافهاى ديگر را منشأ تفرقه نسازند، ولى عده‏اى آگاهانه يا ناآگاهانه بعضى مسائل ديگر را به رخ كشيده، و سعى در تفرقه بين مذاهب مختلف اسلامى داشته و دارند.
* دو تذكّر مهمّ‏
1- دعوت به وحدت به معناى دست كشيدن از اعتقادات هر مذهب و تبديل همه آنها به يك عقيده نيست. گرچه ما معتقديم كه مذهب تشيّع بر حق و برتر از ساير مذاهب و همان اسلام ناب محمدى (ص) است و در اين راه ذرّه‏اى كوتاه نخواهيم آمد، ولى با اين وصف و با حفظ همه اعتقادات مشترك و اختصاصى، وحدت تمام مذاهب اسلامى و مسلمانان سراسر جهان را بخصوص در برابر كفر جهانى توصيه كرده و خود پيشقراول آن خواهيم بود، تا در نتيجه وحدت جهان اسلام، بتوانيم با شرك و كفر جهانى مقابله كنيم.
2- دعوت به وحدت، مانع از ابراز عقايد خاص مذهبى نمى‏گردد، چنان‏ كه از مباحثات علمى و تحقيقات ارزنده تاريخى نيز جلوگيرى نمى‏كند. پس دانشمندان مذاهب مختلف اسلامى مى‏توانند در كمال متانت و بزرگوارى، در كنار يكديگر به تحقيقات علمى و گفتگوهاى استدلالى بپردازند و آرا و عقايد خود را اظهار كنند.از اين رو، مى‏بينيم كه ائمّه معصومين (ع) با توجه به دو نكته ياد شده بيشترين سعى و اهتمامشان در حفظ وحدت، مصروف مى‏گشت و الگوى بسيار خوبى براى حق جويان شدند.
در اين جابعضى از نمونه‏هاى حفظ وحدت در سيره ائمّه (ع) را بازگو مى‏كنيم، تا همگان بتوانيم در راه احياى هر چه بيشتر احكام اسلام، متحد شده و از يكديگر براى خوار ساختن دشمنان، بهره بگيريم.