تحمّل سختى براى آسايش مردم‏
طاغوتهاى ستمگر، همواره بيت‏المال مردم را مال باد آورده و ملت را نوكر و خدمتگزار خود محسوب مى‏كردند. «3» پيوسته براى خوشگذرانى و عيّاشيهاى خويش، از مال مردم، مايه گذاشته و تن پرورى خود را بر همه مردم ترجيح مى‏دهند، ولى رهبران الهى بر عكس ستمگران، رفتار مى‏كنند و هميشه راحتى مردم را بر رفاه خويش مقدّم مى‏دارند. و اين كار را به خاطر خدا انجام مى‏دهند. «1»
انس بن مالك گويد:
روزى زنى براى انجام كارى از پيامبر (ص) كمك طلبيد، حضرت برخاست و مشكلش را حل كرد» «2».
سعيد بن قيس همدانى مى‏گويد:
روزى در شدت گرما، امير مؤمنان (ع) را در كنار ديوارى ديدم. عرض كردم:
اماما! در اين ساعت گرم اينجا چه مى‏كنيد؟ فرمود:
ما خَرَجْتُ الَّا لِاعينَ مَظْلُوماً اوْ اغيثَ مَلْهُوفاً «3» از خانه خارج نشدم جز براى يارى ستمديده يا فرياد رسى بيچاره‏اى.
حتى آن بزرگواران، رسيدگى به امور درماندگان را بر بسيارى از عبادتهاى مستحبّى ترجيح مى‏دادند. چنان كه نقل شده است: حضرت امام حسن (ع) مشغول طواف خانه خدا بود كه شخصى به آن حضرت مراجعه و درخواست رفع نياز كرد. امام (ع) طواف را رها كرد و به حل مشكل او پرداخت. شخصى اعتراض كرد و گفت: آيا طواف خانه خدا را به خواهش يك نفر، ترك مى‏گويى؟
حضرت در پاسخ فرمود: چرا چنين نكنم؟ پيامبر اكرم (ص) فرموده است: «هر كس در پى حاجت برادر مسلمانش برود و آن را برآورده سازد، ثواب يك حج و عمره دارد و اگر برآورده نشد، ثواب عمره دارد» من هم ثواب حج و عمره را بردم و هم بازگشته به طوافم مى‏رسم. «1»