: ه- وراثت از ديدگاه اسلام‏
در آيات شريف قرآن و سخنان نغز پيشوايان معصوم عليهم السلام به عباراتى برمى‏خوريم كه بر تأثير وراثت در تربيت- در سه بعد جسمى، عقلى و اخلاقى و اعتقادى- تصريح كرده است كه در اين بخش به برخى از آنها اشاره مى‏كنيم:

1- رسول گرامى اسلام صلّى اللّه عليه و آله ديدگاه كلى اسلام را پيرامون وراثت چنين بيان مى‏كند: «انْظُرْ فى اىِّ شَىْ‏ءٍ تَضَعُ وَلَدَكَ فَانَّ الْعِرْقَ دَسَّاسٌ» «1»بنگر كه [نطفه‏] فرزندت را در چه جايى قرارمى‏دهى، چرا كه عرق (ژن) بسيار انتقال‏دهنده است.
دو واژه «عِرق» و «دسّاس» كه به معناى «ژن» و «بسيار انتقال دهنده» است، از وسعت نظر رهبر عظيم‏الشأن اسلام در مسائل ژنتيك و رابطه مستقيم آن با تربيت انسانها خبرمى‏دهد كه در زمان جاهليت ابراز نشده است.

2- قرآن مجيد از زبان حضرت نوح عليه السلام به وراثت فكرى و عقيدتى اشاره كرده، مى‏فرمايد: «وَ قالَ نُوحٌ رَبِّ لاتَذَرْ عَلَى الْارْضِ مِنَ الْكافِرينَ دَيَّاراً انَّكَ انْ تَذَرْهُمْ يُضِلُّوا عِبادَكَ وَ لا يَلِدُوا الّا فاجِراً كَفَّاراً «2»نوح گفت: پروردگارا، بر روى زمين، هيچ يك از كافران را باقى مگذار؛ زيرا اگر تو آنان را زنده‏ بگذارى، بندگان را گمراه ساخته، جز فرزندانى تبهكار و كافر توليد نمى‏كنند!
حضرت امير صلوات الله عليه در سخنى، اخلاق زيبا را نتيجه بزرگوارى نياكان دانسته، فرمود: «حُسْنُ الْاخْلاقِ بُرْهانُ كَرَمِ الْاعْراقِ» «1»زيبايى اخلاق، دليل بزرگوارى ريشه‏ها (يا ژنها) است.

4- حضرت صادق عليه السلام نيز در مورد ازدواج با انواع زنها فرمود: «الشَّجاعَةُ فى‏اهْلِ خُراسانٍ ... وَ السَّخاءُ وَ الْحَسَدُ فِى الْعَرَبِ، فَتَخَيَّرُوا لِنُطَفِكُمْ» «2»شجاعت در [زنان‏] اهل خراسان ... و سخاوت و حسد در [زنان‏] عرب، نهفته است.بنابراين، هر كدام را مى‏خواهيد براى بچه‏هايتان انتخاب كنيد.چنان كه روشن است، آيه شريفه ياد شده پيرامون وراثت اعتقادى و روايتهاى مزبور درباره وراثت اخلاقى سخن گفته‏اند. از وراثت عقلى نيز در خلال بحثهاى آينده سخن به ميان خواهد آمد. درباره وراثت جسمى نيز روايات فراوانى است در اينجا به ذكر يك نمونه بسنده مى‏كنيم:

5- امام باقر عليه السلام فرمود:
«مردى از انصار همراه همسرش به محضر رسول اكرم صلّى الله عليه و آله شرفياب شده و عرض كرد: اين زن، دختر عمو و همسر من است و از او جز نيكى نديده‏ام، ولى فرزندى به دنيا آورده خيلى سياه، بينى گشاد و مو فرفرى، كه چنين قيافه‏اى در فاميل پدرى و مادرى من يافت نمى‏شود! رسول اكرم (ص) نظر زن را جويا شد. او عرض كرد: به خدايى كه تو را به پيمبرى برگزيده من هرگز به او خيانت نكرده‏ام. رسول خدا (ص) دقايقى به فكر فرو رفت.سپس سر به سوى آسمان بلند كرد و به آن مرد فرمود: ميان هر كس تا آدم 99 نوع ژن وجود دارد كه هنگام استقرار نطفه در رحم، همه آنها به تكاپو مى‏افتند و [حتى‏] از خدا مى‏خواهند كه آن بچه شبيه آنها شود. بنابراين، تغيير شكل فرزند تو به سبب فعاليت آن ژنهاست، گرچه در پدران و نياكانت عمل نكرده‏اند، دست زنت را بگير و برو.» «1»از اين حديث استفاده مى‏شود كه قانون وراثت گر چه ممكن و قابل استناد است، ولى احتمال دارد كه عام و فراگير نباشد؛ بدين معنا كه ژنها و عوامل وراثتى، برخى فعال و برخى نيمه‏فعال و حتى خنثى باشند و در بعضى نسلها عمل‏كنند و در بعضى عمل نكنند و ....