الف- آثار فردى:
1- مردم گريزى؛ زندگى اجتماعى بر اساس انس و الفت ميان انسانها و اعتماد متقابل است؛ اگر انسانها به يكديگر بدگمان شوند، اعتماد متقابل خدشه دار مى‏شود و انس و الفت به تنفّر و ديگر گريزى مبدل مى‏گردد و فرد بدگمان از ديگران مى‏گريزد، فاصله مى‏گيرد و تنها مى‏شود.اميرمؤمنان عليه‏السلام فرمود:
«مَنْ لَمْ يُحْسِنَ ظَنَّهُ اسْتَوْحَشَ مِنْ كُلِّ احَدٍ» «1»
هر كس، گمان خود را، نيكونسازد، از هر كسى مى‏ترسد.
2- تباهى عبادت؛ بدگمانى به ديگران و ترتيب اثر دادن به آن، عبادت انسان را فاسد مى‏كند و كوله‏بارى از گناه براى انسان به ارمغان مى‏آورد. اميرمؤمنان على عليه‏السلام مى‏فرمايد:
«ايَّاكَ انْ تُسيئَ الظَّنِّ فَانَّ سُوءَ الظَّنَّ يُفْسِدُ الْعِبادَةَ وَ يُعَظِّمُ الْوِزْرَ» «2»
از بدگمانى بپرهيز، زيرابدگمانى، عبادت را فاسد وگناه را بزرگ مى‏كند.»
توضيح مطلب اينكه، وقتى انسان به ديگران بدگمان شد، درمورد آنان قضاوت نادرست مى‏كند و به بدگويى و غيبت آنان مى‏پردازد. و خود را نيز برتر از ديگران مى‏پندارد. در نتيجه، اين بدگويى و غيبت و خود برتر بينى، ازسويى موجب پوچى و فساد عباداتش مى‏شود و از سوى ديگر خودِ اين صفات واعمال رذيله در كنارگناه بدگمانى قرار گرفته و بارگناه انسان بدگمان را سنگين‏تر مى‏سازد.
3- هلاكت؛ چنانكه در درس گذشته بيان شد، بدگمانى يكى از بيماريهاى خطرناك روحى است و شخص بدبين و بدگمان، همواره عذاب مى‏كشد و آيينه دلش بر اثر افكارو خيالهاى باطل تيره شده و از اين رهگذر سلامت خود را نيز با گذشت زمان از دست مى‏دهد و به واسطه يأس و نااميدى ناشى از سوء ظن، خود را به هلاكت مى‏رساند. حضرت على عليه‏السلام فرمود:
«سُوءُ الظَّنِّ يُرْدى‏ مُصاحِبَهُ وَ يُنْجى‏ مُجانِبَهُ» «3»
بدگمانى، صاحبش را هلاك و دورى كننده از آن را رستگار مى‏گرداند.