انواع خانواده «3»
با توجه به ابعاد گوناگون خانواده، اهميت آن و شرايط خاص هر كدام در جوامع مختلف مى‏توان پذيرفت كه خانواده انواع و صور گوناگون دارد كه برخى از آنها عبارتند از:
1. خانواده هسته‏اى: «4»
واحدى است كه اعضاى آن به زن و شوهر و فرزندان محدود شده است. اين نوع خانواده از مظاهر جامعه صنعتى است و همراه با تمدن غرب به ساير كشورها نفوذ كرده است. اين خانواده سلول اصلى اجتماع است. به اين خانواده، خانواده كوچك زيستى، خانواده مستقل يا خانواده زناشويى نيز مى‏گويند.
2. خانواده گسترده: «5»
خانواده‏اى كه درون آن چند نسل با يكديگر زندگى مى‏كنند. خانواده‏ گسترده به طور كلى به نظامى گفته مى‏شود كه در آن، آرمان جامعه اين است كه چندين نسل زير يك سقف زندگى كنند؛ مانند خانواده‏هاى چينى و خانواده‏هاى ايرانى در قديم.
3. خانواده جفت هسته‏اى: «1»
در اين نوع خانواده زن و شوهر به تنهايى و بدون فرزند در خانه‏اى زندگى مى‏كنند.
4. خانواده تك والدى: «2»
خانواده‏اى است كه يك سرپرست دارد و به علت طلاق، مرگ، ترك موقت و ... تنها يكى از والدين در آن حضور دارند.
خانواده با پيوندهاى موقتى، خانواده ناتنى، خانواده با والدين نوجوان، خانواده پيوسته، خانواده پدر مركز، خانواده مادر مركز و خانواده فرزند مركز را نيز ذكر كرده‏اند. برخى ديگر از جامعه شناسان خانواده را به سه دسته كلى خانواده باز و بسته به هنجار و نابهنجار، متعهد، نامتعهد و برخى نيز به لحاظ روابط درونى و ميزان استحكام آنها را به 4 گونه، متلاشى، متزلزل، متعادل و متعادلى دسته‏بندى كرده‏اند. «3»