آموزش‏
آموزش نردبان تكامل انسان است و بدون آن انسان موجودى است مفلوك و ناتوان و خانواده اولين آموزشگاه و كانون انتقال مفاهيم زندگى و ايجاد نگرش همه جانبه كودكان، نوجوانان و جوانان است. فرزندان عملًا در خانواده درس عشق و محبت، صفا و صميميت و همكارى و تعاون و ... را مى‏آموزند. خانواده سالم مهمترين، مؤثرترين و شايسته‏ترين نهاد انتقال دهنده فرهنگ به كودك و آشنا كننده او به زندگى اجتماعى است. و والدين به ويژه پدر مسئوليت عمده اين مهم را بر عهده دارند كه در صورت بى توجهى به آن فرايند جامعه پذيرى با اختلال جدى مواجه مى‏شود.
فرزندان در خانواده مى‏بايست چگونگى تغذيه، پوشش، معاشرت و ايجاد ارتباط با ديگران را بياموزند. از حقوق مسلم فرزندان بر والدين آموزش است. آنها مى‏بايست به فرزندان خود مسئوليت‏هاى مختلف درون و برون خانه را بياموزند و با آداب و مناسك دينى آشنا سازند و نيز آنها بايد از ارزشهاى اخلاقى و قوانين حاكم بر روابط و مناسبات انسانى آگاهى پيدا كنند.
والدين بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه آموزش فرزندان براى پرورانيدن احساس و عواطف، قضاوت‏ها و نگرش هايى كه در مسائل مختلف دارند، بر اساس معيارهايى است كه در خانواده آموخته و ديدگاه مثبت و منفى را در آن كانون دريافت داشته است. «1»
از سقراط قبل از محاكمه تاريخى اش پرسيدند: بزرگ‏ترين آرزوى تو چيست؟ او پاسخ داد: آرزو دارم بتوانم بر بلندترين قله كوه آتن صعود كنم و از آنجا مردم را مخاطب قرار دهم كه هان اى مردم! همچنان كه به فكر سير كردن شكم فرزندان خود هستيد و همان گونه كه به فكر پوشاندن تن آنها هستيد، به فكر پرورش مغز و انديشه آنان نيز باشيد و تلاش نماييد با تربيت درست راه سعادت و خوشبختى را به آنان نشان دهيد.» «2»
اسلام نيز تعليم قرآن را مهمترين وظيفه والدين مى‏داند چنانكه على (ع) از رسول اكرم (ص) نقل مى‏كنند كه فرمود: فرزندان خود را به سه خصلت تربيت كنيد؛ دوست داشتن پيامبر اكرم (ص)، دوست داشتن اهل بيت او و تلاوت قرآن و بدانيد كه اهل قرآن روز قيامت در سايه عرش الهى خواهند بود. روزى كه هيچ سايه‏اى جز آن وجود نخواهد داشت.و در جاى ديگر رسول اكرم (ص) مى‏فرمايد: «خيركم من تعلّم القران و علمه»؛ بنابراين مى‏توانيم بگوييم كه يكى از آسيب‏هاى جدى خانواده بى توجهى به امر آموزش فرزندان است كه بسيارى از مشكلات خانواده‏ها، ناشى از عدم شناخت وظايف، راههاى برقرارى ارتباط و روش حل مسئله است. آموزش اهداف و ارزشها و توجه به ارزشهاى فرهنگى و دينى، مهارت‏هاى زندگى و فنون تنظيم وقت و تعيين اولويت‏ها و برنامه‏ريزى، مسائل دينى و اعتقادى و ... همه در حل مشكلات خانواده نقش چشمگيرى دارد. مسئوليت اين مهم در خانواده به عهده والدين به ويژه پدر خانواده است و بى توجهى به آن ناهنجاريهاى متعدد رفتارى و اجتماعى را به دنبال خواهد داشت.