درس پنجم: آسيب‏هاى حقوقى فرزندان و والدين‏
اهداف درس‏
فراگير پس از مطالعه و فراگيرى درس بايد بتواند:
- حقوق متقابل والدين و فرزندان را در نهاد خانواده بشناسد و توضيح دهد؛
- با آسيب‏هايى كه عدم مراعات اين بعد از حقوق خانوادگى در پى خواهد داشت آشنا شود و آنها را مهم و اساسى تلقى كند؛
- بتواند ضمن آشنايى با شيوه‏هاى پيشگيرى و درمان اين آسيب‏هاى حقوقى، اقدامات پيشگيرانه لازم را در خانواده به عمل آورد و در صورت ضرورت راههايى براى درمان اين آسيب‏ها در پيش بگيرد.
حق فرزندت به تو اين است كه بدانى او از تو است و نيك و بد زندگى او وابسته به تو است و بدانى كه در سرپرستى وى مسئول ادب و تربيت او هستى، بايد او را به خداوند بزرگ راهنمايى كنى و در اطاعت از اوامر حق يارى‏اش نمايى بايد رفتار تو در تربيت فرزندت توأم با احساس مسئوليت باشد و در نظارت فرزند كوشا باشى. «1»
در نظام خانواده از ديدگاه اسلام بعد از حقوق زن و شوهر، حقوق متقابل فرزندان و والدين مورد توجه ويژه‏اى قرار گرفته است، و به اين رابطه متقابل با نگاه ارزشى و معنوى پرداخته شده است به گونه‏اى كه براى مراعات حقوق فرزندان و والدين ارزش عبادت خداوند قرار داده شده و توجه به اين روابط معطوف به قبل از انعقاد نطفه از هنگام انتخاب همسر و ... مى‏داند و براى همه ابعاد رشد فرزندان، توصيه‏هايى ارائه گشته است. و نيز به‏ منظور تأمين سلامت روانى فرزندان، برقرارى روابط كلامى و غير كلامى و عاطفى مثبت بى قيد و شرط را سفارش نموده‏اند.همچنين در مقابل براى فرزندان وظايف و مسئوليت هايى را تبيين و ارائه كرده است كه مراعات اين حقوق و وظايف موجب استحكام بناى خانواده و تضمين سلامت و بقاى آن و جامعه مى‏گردد؛ چنان كه عدم مراعات اين حقوق از سوى هر كدام از والدين يا فرزندان مى‏تواند آسيب‏ها و خسارات جبران ناپذيرى به بنيان خانواده و جامعه وارد سازد. در اين درس به بررسى و طرح برخى از اين آسيب‏ها مى‏پردازيم.