مؤلفه رفتارى از زبان آيات و روايات‏
اصولًا بسيارى از وظايفى كه خداوند بر افراد مؤمن مقرر مى‏فرمايد، وظايف رفتارى هستند؛ مثلًا استعانت از نماز و صبر «3»، استفاده از روزى‏هاى پاك «4»، انفاق در راه خدا «5»، عدم ابطال صدقات از طريق منت‏گزارى و اذيت «6»، آمادگى دفاعى و حركت براى مقابله با دشمن در گروه‏هاى كوچك و يا بزرگ «7»، قيام به قسط. «8»دو مؤلفه شناختى و عاطفى ايمان نيز به راحتى از بعضى آيات قابل استفاده است. بديهى است براى صدور يك رفتار، دانش تنها كافى نيست، بلكه انگيزش نيز لازم است. قرآن مواردى را مثال مى‏زند كه دانش دارند، اما بر اساس دانش خود عمل نمى‏كنند. آنجا كه عده‏اى نزد پيامبر ادعاى ايمان كردند، وحى شد كه به آنها بگو شما ايمان نياورده‏ايد، بلكه بگوييداسلام آورده‏ايم و هنوز ايمان در قلب‏هايتان وارد نشده است. «1»
آثار روان شناختى ايمان: مؤمنان با ياد خدا دل هاشان آرام مى‏گيرد، «2» خدا را مدافع خود، «3» و خود را مشمول بركات خداوند مى‏دانند. «4» به يكديگر مودّت و دوستى دارند، «5» بر اثر تقوايى كه دارند، داراى نيروى تشخيص حق از باطل مى‏شوند. «6»
خدا را در همه جا و حتى در حال نجواهاى شخصى و يا چند نفره حاضر و ناظر مى‏دانند، «7» هميشه توكلشان بر خداست، «8» چون آيات الهى بر آنان خوانده مى‏شود بر ايمانشان افزوده مى‏شود. «9»
داراى وقار، متانت، بزرگى و عزت‏اند، «10» خدا را ولى و ياور خود مى‏شمارند، «11» خود را پيروز مى‏دانند، «12» هنگام مصيبت صبور و به هنگام خشم داراى حلم هستند «13» و خدا را دوست دارند و خدا نيز آنها را دوست مى‏دارد. «14»
آثار رفتارى ايمان: در تنهايى از تقوا و در تنگدستى از صدقه دادن غافل نيستند، حتى زمانى كه براى‏شان بيم ضرر برود، دست از راستگويى نمى‏كشند، «15» و در نماز فروتنند، از كارهاى بيهوده روى گردانند، زكات مى‏پردازند، «1» در انجام دادن كار نيك شتاب مى‏ورزند و در آن بر ديگران سبقت مى‏گيرند، «2» آنچه را خدا حلال كرده بر خود حرام نمى‏كنند، «3» از برخى گمان‏ها پرهيز دارند، از تجسس در احوال شخصى ديگران و غيبت پرهيز مى‏كنند و آن را بسيار زشت مى‏دانند. «4» چشم و دامن خود را حفظ مى‏كنند. «5» خيانت در امانتى را روا نمى‏دارند، «6» به عهد و پيمانى كه بسته‏اند وفادارند، «7» اموال ديگران را به ناحق نمى‏خورند، «8» به دنبال برقرارى قسط و عدل هستند. «9» به عمران و آبادى مساجد الهى توجه دارند، «10» و با مال و جان‏شان در راه خدا تلاش مى‏كنند. «11»
آثار اخروى ايمان: داخل بهشت مى‏شوند، «12» مورد آمرزش خدا هستند، «13» با صالحان هستند «14» اجر و پاداش آنها با خداست. «15» بنابراين نگرش صحيح افراد خانواده مى‏تواند زندگى آنان را سالم، فرح بخش، نشاط آورو با معنويت همراه سازد و كانون گرم خانواده را مركز تربيت نسل آينده ساز كشور و اجتماع نمايد و خير و سعادت دنيا و آخرت را براى اعضاى خانواده تأمين نمايد. و بر عكس در صورت اختلال در نگرش اعضاى خانواده علاوه بر فروپاشى و اضمحلال خانواده دنيا و آخرت اعضاى آن نيز تباه مى‏گردد از اين رو آسيب نگرشى در خانواده حائز اهميت و قابل دقت و بررسى است.