راه‏رفتن با آرامش و وقار
دين مقدّس اسلام براى جزئى‏ترين زواياى زندگى انسان برنامه تكاملى دارد. ازجمله اين برنامه‏ها، دستوراتى است كه در مورد كيفيّت راه‏رفتن به پيروان خود مى‏دهد. قرآن كريم در مورد نشانه‏هاى بندگان خدا مى‏فرمايد:
«وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً ...» «3»
و بندگان خداى رحمان كسانى هستند كه در روى زمين با فروتنى راه مى‏روند.
و نيز راه‏رفتن با غرور و خودپسندى را نهى كرده و مى‏فرمايد:
«وَ لا تَمْشِ فِى الْأَرْضِ مَرَحاً» «1»
با خودپسندى بر زمين راه مرو.
در جاى ديگر اعتدال و ميانه‏روى هنگام راه‏رفتن را توصيه كرده است:
«وَاقْصُدْ فى‏ مَشْيِكَ» «2»
در راه‏رفتن خود ميانه‏رو باش.
يعنى نه چنان بى‏حال و كَسِل راه برو كه تو را خوار و ناتوان بپندارند و نه چنان با شتاب حركت كن كه وقار و شخصيّتت مخدوش گردد.
امام على عليه السلام فرمود:
«سُرْعَةُ الْمَشْىِ يَذْهَبُ بِبَهاءِ الْمُؤمِنِ» «3»
به تندى راه‏رفتن ارزش مؤمن را از بين مى‏برد.
امام صادق عليه السلام نيز در بيانى جامع و شيوا، تصميم صحيح و نيّت درست را قبل از گام‏نهادن در هر راهى، نشانه خردمندى دانسته، مى‏فرمايد: نفس خود را از گام‏برداشتن به سوى آنچه نبايد به سويش بروى، بازدار و در حال راه‏رفتن پيوسته در انديشه و تفكّر باش و هرگاه به شگفتى‏هاى آفرينش الهى برخوردى، از آن‏ها پند گير. در رفتن به هر سويى بى‏باك مباش و با ناز و تكبّر
راه مرو و چشمانت را از نگريستن به سوى آنچه شايسته دينت نيست، فروبند (چشم چرانى مكن) و بسيار خدا را ياد كن كه در خبر آمده است:
مكان‏هايى كه تو در آن به ياد خدا بوده‏اى، روز واپسين به نفع تو در نزد خدا گواهى مى‏دهند و برايت از او طلب بخشش خواهند كرد، تا تو را وارد بهشت گردانند. و نيز با ديگران در راه بسيار سخن مگوى كه نشانه بى‏ادبى است. بدان كه بسيارى از راه‏ها كمينگاه‏ها و تجارت‏خانه‏هاى شيطان است، پس از شرّش ايمن مباش و رفتن و بازگشتن خود را در اطاعت خدايت بگذران، زيرا تمام حركاتت در نامه عملت نوشته خواهد شد. «1»