اهمّيّت سلام‏كردن‏
سلام‏كردن در فرهنگ اسلامى از نشانه‏هاى تواضع شمرده شده است. سلام‏دهنده خود را در سطح همكيشان خود مى‏بيند، براى خويشتن، شخصيّت كاذب و دروغين نمى‏سازد و خود را يك سروگردن بالاتر از ديگران نمى‏بيند، به آسانى با آنان انس مى‏گيرد، با صفاو صميميّت‏آن‏ها را ديدار مى‏كند و بدين وسيله به تكبّر و خودبزرگ‏بينى دچار نمى‏شود.
امام صادق عليه السلام مى‏فرمايد:
«مِنَ التَّواضُعِ انْ تُسَلِّمَ عَلى مَنْ لَقيتَ» «3»
از نشانه‏هاى تواضع اين است كه هر كس را كه ملاقات كردى، به او سلام كنى.
سلام، روح اخوّت و برادرى را در جامعه اسلامى حكم‏فرما مى‏كند. از اين رو، بيش‏ترين پاداش، از آنِ كسى است كه ابتدا به ديگرى سلام كند، زيرا سلام ارتباط دوستانه و پرمهر ايجاد كرده و بذر محبّت را در جامعه مى‏كارد. سرور شهيدان امام حسين عليه السلام مى‏فرمايد:
«لِلسَّلامِ سَبْعُونَ حَسَنَةً تِسْعٌ وَ سِتُّونَ لِلْمُبْتَدِى‏ءِ وَ واحِدَةٌ لِلرَّادِّ» «1»
سلام‏كردن، هفتاد حسنه دارد كه شصت‏ونُه تا براى سلام‏كننده و يكى براى پاسخ‏دهنده آن است.
پس سلام‏كننده به رحمت الهى نزديك‏تر بوده و از عنايت بيش‏ترى برخوردار است، زيرا تكبّر را در خود شكسته است و با فروتنى در مقابل برادر خود، به خدا تقرّب جسته و مورد آمرزش الهى قرار مى‏گيرد. رسول خدا صلى الله عليه و آله مى‏فرمايد:
«إِنَّ مِنْ مُوجِباتِ الْمَغْفِرَةِ بَذْلُ السَّلامِ وَ حُسْنُ الْكَلامِ» «2»
اداى سلام و گفتار نيكو، از عوامل آمرزش گناهان است.
امام صادق عليه السلام نيز مى‏فرمايد:
«الْبادى بِالسَّلامِ أَوْلى‏ بِاللَّهِ وَ بِرَسُولِهِ» «3»
شروع‏كننده سلام، به خدا و رسولش نزديك‏تر است.
مسلمانان بر اساس تعاليم اسلامى، موظّفند در ديدار با برادران دينى، قبل از شروع به سخن، به آنان سلام كنند. بر اين اساس، كسى كه قبل از سلام، شروع به سخن كند، شايسته پاسخ نيست. رسول خدا صلى الله عليه و آله مى‏فرمايد:
«مَنْ بَدَأَ بِالْكَلامِ قَبْلَ السَّلامِ فَلا تُجيبُوهُ» «1»
هر كس قبل از سلام، شروع به سخن كرد، پاسخ او را ندهيد.
به طور كلى، سلام‏كردن، كم‏ترين ابراز احترام و محبّتى است كه هر مسلمان، مى‏تواند نسبت به ديگران انجام دهد و كارى بى‏دردسرتر و بى‏زحمت‏تر از آن نيست. حال اگر كسى آن‏قدر نسبت به برادران دينى خود بى‏اعتنا و بى‏توجّه باشد كه حتّى‏ از سلام‏كردن هم دريغ ورزد، آيا مى‏توان براى اين حالت او نامى جز بُخل گذاشت؟ رسول خدا صلى الله عليه و آله مى‏فرمايد:
«... انَّ أَبْخَلَ النَّاسِ مَنْ بَخِلَ بِالسَّلامِ» «2»
بخيل‏ترين مردم، كسى است كه از سلام‏كردن، خوددارى كند.