1- هماهنگى در گفتار و رفتار
يكى از بديهى‏ترين اصولى كه بايستى در امر به معروف و نهى از منكر مورد كمال دقّت و توجّه قرار گيرد، اين است كه شخص آمر و ناهى بايد ابتدا خود به آنچه امر مى‏كند، عمل كند و از آنچه نهى مى‏كند، بپرهيزد.
كسى كه خودش رغبتى به كسب فضايل ندارد و از رذايل نيز كم و بيش روى گردان نيست، چگونه مى‏تواند از ديگران توقّع داشته باشد كه به امر او، فضيلت كسب كنند و با نهى او از رذيلت پرهيز نمايند؟

ذات نايافته از هستى بخش
كى تواند كه شود هستى‏بخش؟

براى اين‏كه سخن و نصيحت انسان در شنونده مؤثّر واقع شود و او سخن آدمى را به گوش جان بشنود و آن را به كار بندد، شايسته است قول و فعل آمر و ناهى با هم هماهنگى داشته باشد. به همين جهت قرآن كريم، در آيه‏اى نخبگان بنى‏اسرائيل را مورد نكوهش قرار مى‏دهد كه:
«أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَ تَنْسَوْنَ أَنْفُسَكُمْ‏
وَ أَنْتُمْ تَتْلُونَ الْكِتابَ أَفَلا تَعْقِلُونَ» «1»
آيا مردم را به نيكى دعوت مى‏كنيد و خودتان را فراموش مى‏نماييد؛ با اين‏كه شما كتاب آسمانى (تورات) را مى‏خوانيد؟ چرا نمى‏انديشيد؟
تو گويى كه دعوت مردم به كار نيك و منع آنان از كار زشت، اگر با عمل آمر و ناهى هماهنگ نباشد، نه‏تنها با ايمان به كتب آسمانى نمى‏سازد، بلكه عاقلانه نيز نيست. و نيز در آيه‏اى عتاب‏آميز برخى از مؤمنان ساده‏انديش را مخاطب ساخته، مى‏فرمايد:
«يا أَيُّهَا الَّذينَ امَنوُا لِمَ تَقُولُونَ ما لا تَفْعَلوُنَ كَبُرَ مَقْتاً عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا ما لا تَفْعَلُونَ» «2»
اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد! چرا سخنى مى‏گوييد كه عمل نمى‏كنيد؟
نزد خدا بسيار موجب خشم است، سخنى بگوييد كه عمل نمى‏كنيد.
پيشوايان بزرگوار اسلام نيز در اين مقام همواره به پيروانشان تذكّر مى‏دادند كه به جاى دعوت مردم با زبان و سخن، بكوشند تا بيش‏تر با عمل خود الگوى مردم باشند، چرا كه «دو صد گفته چون نيم كردار نيست.»
امام صادق عليه السلام در اين باره مى‏فرمايد:
«كُونُوا دُعاةَ النَّاسِ بِغَيْرِ أَلْسِنَتِكُمْ» «3»
با غير زبانتان، مردم را به سوى نيكى‏ها فرا خوانيد.
استاد شهيد، مطهرى در اين باره مى‏گويد:
«هر مصلحى اوّل بايد صالح باشد، تا بتواند مصلح باشد. او بايد برود پيش و به ديگران بگويد، پشت سر من بياييد! خيلى فرق است ميان كسى كه ايستاده و به سربازانش فرمان مى‏دهد: برو پيش! من اين‏جا ايستاده‏ام! و كسى كه خودش جلو مى‏رود و مى‏گويد: من رفتم، تو هم پشت سر من بيا. انبيا و اولياى الهى هميشه مى‏گويند: «ما رفتيم». پيغمبر اسلام اگر در آنچه دستور مى‏داد، اوّل خود پيش‏قدم نبود، محال بود ديگران پيروى كنند؛ اگر مى‏گفت نماز و نماز شب، خودش بيش از هر كس ديگر عبادت مى‏كرد .... اگر مى‏گفت انفاق در راه خدا و گذشت و ايثار، اوّل كسى كه ايثار مى‏كرد، خودش بود ... اگر مى‏گفت جهاد فى سبيل اللّه، در جنگ‏ها اوّل خود جلو مى‏رفت ....» «1»